Kritiek grootmoeftie op opgravingen Tempelberg
De grootmoefti van Jeruzalem bekritiseert archeologische opgravingen onder de Tempelberg door Israël. Hij vreest een ‘judaïsering’ van de Tempelberg, doordat Israël islamitische sporen zou willen vernietigen.
Jeruzalem
De Al-Aqsamoskee, die op de Tempelberg staat, zou volgens de hoge imam eveneens gevaar lopen. Deze is gebouwd op de plek waar ooit de joodse tempel stond. Sinds de 13e eeuw bidden joden bij de Klaagmuur, die na de verwoesting van de tempel door de Romeinen in het jaar 70 na Christus overeind is gebleven.
Maar omdat ook voor moslims de Tempelberg een grote symbolische betekenis heeft, levert de discussie erover regelmatig conflicten op. Volgens de Koran steeg Mohammed vanaf die plek naar de hemel op. Veel moslims ontkennen zelfs dat er op die plek ooit de joodse tempel heeft gestaan – precies zoals veel joden ontkennen dat er vóór die tijd een Kanaänitische tempel stond.
Volgens Israël verwoestten moslims juist in het verleden diverse joodse opgravingen door de bouw van een ondergrondse moskee.
beschermheer
De Tempelberg geldt als een uiterst bijzonder, en voor een belangrijk deel archeologisch nog onontgonnen terrein in Jeruzalem. Hij vormt bovendien een politiek probleem. Naast de Palestijnse aanspraken op Jeruzalem, ziet ook de Jordaanse koning zichzelf als beschermheer van de christelijke en islamitische heilige plaatsen in Jeruzalem.
Waarnemers vermoeden echter dat achter de kritiek van de grootmoefti vooral deze vragen steken: van wie is de Tempelberg, wie mag er graven en hoe moet datgene wat straks opgegraven is, geïnterpreteerd worden? <