Luister naar

Dominees willen onopgeefbare band met Israël schrappen

Nieuws
De Protestantse Kerk in Nederland moet de passage over de ‘onopgeefbare verbondenheid met het volk Israël’ schrappen uit haar kerkorde, vindt dominee Jan Offringa. Hij vindt de formulering verwarrend en wil deze vervangen door een meer uitgebreide verhandeling over de relatie met het jodendom en andere religies.
dinsdag 18 september 2018 om 19:01

Utrecht

Op persoonlijke titel, maar met steun van het liberaal-christelijke collectief Relivant, gooide dominee Jan Offringa vorige week een steen in de vijver. Zijn Protestantse Kerk in Nederland (PKN) moet af van de ‘onopgeefbare verbondenheid’ met het volk Israël, vindt hij. En ook Israëlzondag, jaarlijks in oktober, moet verdwijnen.

Offringa reageert daarmee op kritiek die er kwam op het goed ontvangen boek Liberaal Christendom uit 2016, waarvan hij een van de auteurs is. Dat zet de hoofdlijnen neer van liberaal (vrijzinnig) christendom, maar besteedt bijna geen aandacht aan de relatie tot het jodendom en de islam. Met een manifest en een interview in Trouw wil hij daarin nu verandering brengen. Maar de PKN reageert terughoudend.

Offringa benadrukt in zijn manifest dat hij de band tussen jodendom en christendom zeer belangrijk vindt. Spreken van een onopgeefbare verbondenheid met het ‘volk’ Israël vindt hij echter verwarrend. Velen zien dit volgens hem als steun aan de huidige staat Israël en zijn politiek. Hij wijst erop dat het jodendom ook geen ‘kerktheologie’ heeft.

Offringa spreekt liever van een onopgeefbare strijd tegen antisemitisme en racisme. Hij hoopt dat de PKN in haar kerkorde een meer genuanceerde passage opneemt over de relatie met het jodendom en andere religies.

René de Reuver, scriba van de PKN, ziet echter geen noodzaak om de kerkorde te wijzigen: ‘Israël is fundamenteel voor de identiteit van de kerk, daar is God begonnen, wij zijn er later bijgekomen.’

kritiek en bijval

De stichting Kairos-Sabeel, een organisatie die zich inzet voor Palestijnen, schaart zich wel achter Offringa. Zeven PKN-dominees riepen De ­Reuver dinsdag in een open brief op de discussie over het nut van een ­‘Israëltheologie’ aan te gaan.

Opperrabbijn Binyomin Jacobs wil zich niet bemoeien met de vraag hoe het christendom tegen zijn religie moet aankijken. Hij waarschuwt wel dat de grens tussen antizionisme en antisemitisme ‘flinterdun’ is.

Piet van Midden, voorzitter van het Overlegorgaan Joden en Christenen, noemt het manifest een ‘dodemansrit’ en een ‘bom onder onze goede verhoudingen met de joden’.

Rooms-katholiek theoloog Marcel Poorthuis bekritiseert op Facebook de manier waarop vrijzinnig christendom omgaat met andere religies. Offringa’s pleidooi de ‘onopgeefbare verbondenheid’ te schrappen, keurt Poorthuis af: ‘Dat je hiermee het risico loopt dat ook Jezus als jood de kerk verlaat, moge duidelijk zijn.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Waarom het motto 'geen seks voor het huwelijk' christenen kan beschadigen. 'Je zit continu in een angstmodus'

Christelijke jongeren aansporen om maar vooral geen seks voor het huwelijk te hebben, kan leiden tot een beschadigd zelfbeeld. ‘Dan ben je de lolly waar iedereen een likje van heeft genomen; die hoeft niemand meer.’

Afbeelding

Harde woorden bij een interkerkelijke domineesschool op de Oudezijds Voorburgwal

Een afgescheiden dominee preekte soms wel twintigmaal per week. Er waren meer dominees nodig, maar hoe en waar moesten die geschoold worden? Die vraag werd een splijtzwam.

Afbeelding

Amsterdamse kerk houdt Molukse cultuur levend: 'We mogen trots zijn op onze afkomst'

De Molukse en de Nederlandse cultuur lopen soepel in elkaar over in de Molukse Evangelische Kerk Gunung Batu in Amsterdam. Hoe geïntegreerd de derde en vierde generatie Molukkers ook is, ze koesteren hun afkomst.

Afbeelding

Op zoek in de kerk of stilte gevonden: 'Ik proef dat de liefde boven de regels staat'

Na corona vindt niet iedereen meer een plek in de ‘gewone’ zondagse kerkdienst. Twee mensen vertellen erover. ‘Je kunt je heel druk maken als iemand uit de kerk is, maar laat diegene het maar even zelf ontdekken.’

Afbeelding

Deze kerken groeien juist door corona. 'Voor het eerst in lange tijd zit de kerk weer bomvol'

In zestig procent van de kerken is het aantal kerkgangers afgenomen als gevolg van corona, blijkt uit onderzoek van deze krant. Maar er zijn ook kerken die tegen deze trend in juist groeiden. Drie kerken delen wat hun geheim is.

Afbeelding

Groen, groener, groenst: het is vandaag St. Patrick's Day. Wat wordt er gevierd?

Waar Nederlanders zich elk jaar met Koningsdag in het oranje hijsen, viert Ierland vandaag St. Patrick’s Day. Wat is dit voor feest? De feestdag is uitgegroeid tot een wereldwijde viering van de Ierse identiteit.