Luister naar

Vrijgemaakte stadskerken kiezen voor vrouwelijke ouderlingen en dominees

Nieuws
Ten minste 32 kerken binnen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt hebben bepaald dat vrouwen ouderling, diaken en meestal ook dominee kunnen worden.
redactie nd
donderdag 27 september 2018 om 11:24

Amersfoort

Dat blijkt uit een inventarisatie van het kerkelijke tijdschrift OnderWeg. Ruim een jaar geleden besloot de vrijgemaakt-gereformeerde synode dat vrouwen dominee, ouderling en diaken mogen worden. Sindsdien is het aan de plaatselijke kerken of en wanneer ze dat in praktijk brengen. Vijftig van de 265 gemeenten hebben één of meer ambten opengesteld, aldus OnderWeg. In twintig van die gemeenten mogen vrouwen voorlopig alleen diaken worden.

Vooral in grote steden mogen vrouwen ook ouderling en predikant worden. Dat zijn kerken in Alkmaar, Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Assen, Eindhoven, Enschede, Haarlem en Maastricht. Maar ook in kleinere plaatsen is daarvoor gekozen, zoals in Dronten, Haulerwijk, Langerak, Nunspeet, Roden en Zwijndrecht.

Uit de inventarisatie blijkt dat naar verwachting vijftien tot twintig kerken een zogeheten revisieverzoek gaan indienen bij de volgende synode in 2020, of een verzoek tot heroverweging van de openstelling van de ambten voor vrouwen.

Volgens OnderWeg heeft het grootste deel van de kerken nog geen besluit genomen over vrouwelijke ambtsdragers. Zij zijn daarover nog aan het nadenken, of hebben net de structuur van de kerkenraad aangepast waardoor vrouwen pastoraal bezoeker kunnen zijn, en stellen om die reden de keuze over de ambten nog uit. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Heb het leven lief': de Zwolse Oosterkerk viert dat met een Toon Hermans-dienst

'Mijn vader was ook predikant. Mijn moeder en hij konden smakelijk lachen om Toon Hermans en ook meevoelen met zijn serieuze teksten. Maar een kerkdienst met zijn werk erin, nee, dat zou niet denkbaar zijn geweest.'

Afbeelding

Tienden geven: Joris en Annemarie doen het. Hoe Bijbels is dat en is het nog van deze tijd?

Tien procent van je salaris weggeven. Joris is niet christelijk, maar doet dat toch. Annemarie is wél christen, maar kiest ervoor vooral haar tijd te ‘doneren’. Hoe letterlijk is de Bijbelse opdracht om tienden te geven?

Afbeelding

Van bed en breakfast tot boulderhal: steeds meer kerkgebouwen krijgen een andere functie

Steeds meer kerkgebouwen verliezen hun religieuze doel en krijgen een andere bestemming: 1849 kerken hebben inmiddels een andere bestemming, of krijgen deze binnenkort. ‘Een bordeel in de kerk kunnen we niet goedkeuren.’

Afbeelding

'Homokwestie' lijkt niet uit te draaien op schisma bij methodisten in Verenigde Staten

Het is nog maar de vraag of uiteenlopende standpunten over homoseksuele relaties leiden tot een schisma binnen de United Methodist Church in de Verenigde Staten.

Afbeelding

Religieuze wanen komen vaker voor op de Biblebelt. 'Bevindelijk-gereformeerden behandelen is lastiger'

Denken dat je engelenvleugels hebt en kunt vliegen. Of doodsbang zijn dat de duivel je meeneemt. Bevindelijk gereformeerden hebben meer last van religieuze wanen. Maar professionele hulp zullen ze niet gauw inroepen.

Afbeelding

Evelyn Noltus is predikant van de Protestantse Johanneskerk in Leersum en speelt toneel

Evelyn Noltus (61) is predikant van de Protestantse Johanneskerk in Leersum en speelt toneel. ‘Het helpt mij in mijn rol als predikant om dingen te doen die spannend zijn.’