Luister naar

Paus dreigt Andorra met staatscrisis wegens abortus

Nieuws
Het Vaticaan heeft Andorra met een constitutionele crisis gedreigd als abortus wordt gelegaliseerd. De bisschop van La Seu d’Urgell, volgens de grondwet een van de twee co-prinsen van het ministaatje, zal dan namelijk aftreden.
Hendro Munsterman
vrijdag 9 november 2018 om 22:17

Andorra

Paus Franciscus heeft volgens de ­radiozender France Bleu Roussillon persoonlijk met de minister-president van Andorra gebeld om een aftreden van de co-prins aan te kondigen als abortus wordt gelegaliseerd. In Andorra wordt gedebatteerd over een mogelijke legalisering. Volgens waarnemers zal de regering het risico van een constitutionele crisis niet willen nemen. Voorstanders van legalisering hopen op bemiddeling door de andere co-prins, de Franse president Emmanuel Macron. Andorra kent al sinds 1268 een dubbel staatshoofd van kerk en staat.

In de jaren negentig werd de wet die echtscheiding in Andorra mogelijk maakt aangenomen met slechts de handtekening van de Franse president, terwijl de bisschop zich bij wijze van uitzondering terzijde hield. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.

Afbeelding

Drie mensen over hun doopritueel: ‘Ik vond het een groot wonder’

Kinderdoop, geloofsdoop of doopvernieuwing. Nederlandse christenen gaan op verschillende manieren om met de doop. Janno, Ben en Hester vertellen over hun doopritueel. ‘Ik had me ook kunnen laten dopen in een andere gemeente.’

Afbeelding

Hoge kardinalen vrezen Duitse ‘twijfel en verwarring’. Maar de oosterburen bepalen de Vaticaanse agenda

Twee curiekardinalen publiceren stevige kritiek op de hervormingsgretige Duitse bisschoppen. Het is een teken van angst in Rome dat wat ten noorden van de Alpen wordt aangestoken, zich als een veenbrand zal verspreiden.

Afbeelding

Drukte op studiedag over homoseksualiteit. ‘Zaten we hier ook als het onderwerp armoede was?’

Driehonderdzestig mensen hebben zich in de Utrechtse Jacobikerk verzameld om het boek van hoogleraar Ad de Bruijne over homoseksualiteit te bespreken. ‘Gereformeerden mogen wel eens wat meer queer zijn’.

Afbeelding

The Passion 2023 wordt uitgezonden vanuit Harlingen, met publiek

De dertiende editie van het KRO-NCRV-programma The Passion vindt plaats op 6 april, Witte Donderdag, in de Friese havenstad Harlingen. Volgens directievoorzitter Peter Kuipers van KRO-NCRV ‘is het belangrijk dat we het eeuwenoude paasverhaal blijven vertellen’.

Afbeelding

Wat als de energierekening van de kerk explodeert? Er is een oplossing, maar die doet wel pijn

Wat doe je als kerk als de energierekening explosief stijgt? In de regio Drechtsteden en Barneveld hebben ze een oplossing bedacht, al doet die een beetje pijn na de coronacrisis.