Luister naar

Paus dreigt Andorra met staatscrisis wegens abortus

Nieuws
Het Vaticaan heeft Andorra met een constitutionele crisis gedreigd als abortus wordt gelegaliseerd. De bisschop van La Seu d’Urgell, volgens de grondwet een van de twee co-prinsen van het ministaatje, zal dan namelijk aftreden.
Hendro Munsterman
vrijdag 9 november 2018 om 22:17

Andorra

Paus Franciscus heeft volgens de ­radiozender France Bleu Roussillon persoonlijk met de minister-president van Andorra gebeld om een aftreden van de co-prins aan te kondigen als abortus wordt gelegaliseerd. In Andorra wordt gedebatteerd over een mogelijke legalisering. Volgens waarnemers zal de regering het risico van een constitutionele crisis niet willen nemen. Voorstanders van legalisering hopen op bemiddeling door de andere co-prins, de Franse president Emmanuel Macron. Andorra kent al sinds 1268 een dubbel staatshoofd van kerk en staat.

In de jaren negentig werd de wet die echtscheiding in Andorra mogelijk maakt aangenomen met slechts de handtekening van de Franse president, terwijl de bisschop zich bij wijze van uitzondering terzijde hield. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Caroly Houmes, directeur van IJM: 'Ik voel de duisternis en tegelijk geloof ik dat er een goede God is'

De strijd tegen slavernij en gedwongen prostitutie tekent haar werk. Al jarenlang is Caroly Houmes boegbeeld van International Justice Mission. Kalm en toch: ‘Mijn kind gaat dus niet bij zo’n kerstman op schoot.’

Afbeelding

Bijbel voor basisschoolkinderen in eigentijdse films: 'Een oeroud verhaal in een modern jasje'

Ruzie in huis, vader en zoon schreeuwen. De voordeur knalt, zoon vertrekt. De film De magie van Valentijn vertelt het verhaal van de verloren zoon in moderne stijl, om kinderen vertrouwd te maken met de Bijbel.

Afbeelding

Hoe een avondmaalsviering op het asfalt een akelig diepe verdeeldheid aan het licht bracht

De klimaatdemonstranten die vorig weekend op de A12 een pakje druivensap en een bolletje nuttigden als ‘actiemaal’ legden een fundamenteel meningsverschil onder christenen bloot. En nee, dat ging niet over het klimaat.

Afbeelding

Hoogleraar bijbelvertalen Matthijs de Jong over interpretatie: 'Job vond troost in plaats van berouw'

Het berouw van Job en de hoofdstukindeling van Genesis 1, klopt dat wel? Bijzonder hoogleraar bijbelvertalen, Matthijs de Jong, vermoedt van niet. ‘Een bijbelvertaling kan er over honderd jaar heel anders uitzien.’

Afbeelding

Franse protestanten binden strijd aan met seksueel misbruik. Eventueel ambtsgeheim breken

Dominees moeten misbruikslachtoffers helpen bij een gerechtelijke procedure. En waar dat kan moeten predikanten hun ambtsgeheim breken. Zo wil de Protestantse Federatie in Frankrijk seksueel misbruik tegengaan.

Afbeelding

Hanna Rijken wordt docent theologie & muziek: 'Ik wil toekomstige dominees laten zingen'

Hanna Rijken gaat toekomstige dominees in de Protestantse Kerk lesgeven in 'theologie en muziek'. Juist nu is dat voor de kerk belangrijk. 'Er is in heel de samenleving een hunkering naar beleving van goede muziek.'