Luister naar

Bij Bethlehem gevonden ring blijkt van Pontius Pilatus te zijn geweest

Nieuws
Hendro Munsterman
donderdag 29 november 2018 om 14:52

Jeruzalem

Een bronzen ring die vijftig jaar geleden door archeologen in de buurt van Bethlehem is gevonden, blijkt na nieuw onderzoek waarschijnlijk van Pontius Pilatus te zijn geweest.

De naam ‘Pilatus’ staat in het oud-Grieks geschreven op de ring, naast een afbeelding van een wijnbeker. Israëlische archeologen hebben deze met behulp van een speciale camera zichtbaar weten te maken op de ring die in Herodion, op de Westelijke Jordaanoever, was gevonden. De ring maakte deel uit van een vondst van meer dan duizend voorwerpen.

Pontius Pilatus was van 26 tot 36 na Christus, ten tijde van keizer Tiberius, de landvoogd in Judea namens het Romeinse Rijk. Hij was verantwoordelijk voor de kruisiging van Jezus.

Hoogleraar en archeoloog Dany Schwartz van de Hebreeuwse Universiteit noemt in de krant Ha’aretz diverse redenen waarom de ring waarschijnlijk van de landvoogd was. Allereerst was de naam Pilatus in Israël erg uitzonderlijk. Bovendien was de ring van een vooraanstaand en rijk persoon. Ten slotte betreft het een ring die gebruikt is om officiële documenten mee te verzegelen, zoals die in het Romeinse Rijk gebruikt werden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Henk Binnendijk ziet met pijn dat jongeren naar hippere kerken gaan. 'Waar God je zaaide, moet je bloeien'

‘Hoe lang moet ik nog in mijn kerk blijven? Ik heb het er niet goed naar mijn zin.’ Die vraag kreeg Henk Binnendijk vaak als spreker op conferenties. Zijn antwoord was altijd duidelijk: ‘Zo lang mogelijk.’

Afbeelding

Moderne dominees zeiden dat Jezus niet was opgestaan. De rechtzinnigen namen een onorthodoxe maatregel

Moderne dominees doopten kinderen niet meer in de naam van Jezus. Laat uw kinderen niet door hen dopen, zeiden de rechtzinnigen, en ze begonnen een schaduwkerk.

Afbeelding

Deborah had elf keer een psychose: 'De grenzeloosheid is voor mij het ergste'

Deborah Ham (44) heeft elf psychoses gehad, maar weigert in de wachtkamer te blijven zitten. 'Er zijn veel dingen die ik niet meer kan, maar het is 'maar' aardse gebrokenheid. Ik zie ook dat ik veel wél kan.'

Afbeelding

De 'oorlog' in de oorlog: het gevecht om het Holenklooster in Kyiv wordt per kerkgebouw uitgevochten

Op 29 maart moet de Oekraïens-Orthodoxe Kerk het Holenklooster in Kyiv verlaten. Maar is de verdrijving van de kerk die tot vorig jaar bij het Moskouse Patriarchaat hoorde, geen schending van godsdienstvrijheid?

Afbeelding

Hoe bereiden kerken in Harlingen zich voor op The Passion? 'Het kruis verbindt alle denominaties'

De voorbereidingen voor The Passion, uitgezonden vanuit Harlingen, zijn in volle gang. De lokale kerken staan in de startblokken om de bezoeker hún boodschap van Pasen mee te geven. ‘Dit is de eenheid waar Jezus over sprak.’

Afbeelding

Hoe viert Egypte de ramadan terwijl basisbehoeften onbetaalbare luxeartikelen zijn geworden?

Hordes mensen schuifelen langs grote kramen waar de 'ramadanlantaarn' fanous wordt verkocht, de populairste versiering voor de vastenmaand. Ondanks de noodlijdende economie blijven de Egyptenaren voor deze maand de portemonnee trekken.