Luister naar

Opleiding Zuidelijke Baptisten stuit op slavernijverleden

Nieuws
De oudste en tevens een van de grote theologieopleidingen van de Zuidelijke Baptisten in de Verenigde Staten ziet met een uitgebreid intern onderzoek haar eigen slavernijverleden onder ogen.
Gerard ter Horst
donderdag 13 december 2018 om 11:27
Opleiding Zuidelijke Baptisten stuit op slavernijverleden
Opleiding Zuidelijke Baptisten stuit op slavernijverleden flickr / James Thompson

Lexington Road

In een woensdag uitgebracht rapport maakte het Southern Baptist Theological Seminary bekend dat de vier oprichters in 1859 samen meer dan vijftig slaven in bezit hadden. En dat de oprichting mede gegrond was op de overtuiging dat de blanke overheersing over andere rassen naar Gods bedoeling was. Ieder voor zich verdedigden de oprichters hun inzet van slaven, in een periode waarin daarover in Amerika een burgeroorlog is uitgevochten, van 1861 tot 1865. De segregatie heeft tot 1951 in de collegezalen voortbestaan, melden de onderzoekers.

De rector van de opleiding, de in Amerika bekende theoloog Albert R. Mohler, heeft daarover diepe spijt betuigd. Volgens hem zit er een moreel appel in de geschiedenis om de afschuwelijke werkelijkheid van anderhalve eeuw aan segregatie en racisme eerlijk onder ogen te komen. Het is verleidelijk om zonder om te kijken voort te gaan, maar ‘dat is niet mogelijk en evenmin eerlijk’. Mohler zei ook dat bekering van zonden nodig is, al is dat niet plaatsvervangend mogelijk voor de overleden oprichters en hun medestanders. Maar de opleiding kan wel verantwoordelijkheid nemen voor hun erfenis, zei hij.

Het onderzoek, waartoe eind 2017 opdracht is gegeven en waartoe zes onderzoekers zijn aangesteld, telt 71 pagina’s en beschrijft de basis van de oudste theologieopleiding van de Zuidelijke Baptisten.

Deze baptisten vormen het grootste protestantse kerkverband in de Verenigde Staten en staan bekend als conservatief en missionair daadkrachtig. Door de zuidelijke wortels wordt de kerk ook vaak geassocieerd met blanke suprematie en op dit moment met de achterban van president Donald Trump. In werkelijkheid ligt dat genuanceerd, omdat er ook Afro-Amerikaanse kerken zijn aangesloten bij de Zuidelijke Baptisten en iemand als Mohler in het verleden nadrukkelijk afstand nam van Trump, waar hij overigens ook hard op is aangevallen. Officieel heeft het kerkverband afstand genomen van racisme en blanke dominantie. Op de laatste assemblee werd ook nadrukkelijk stelling genomen tegen de zogeheten rechts-extremistische alt right-beweging. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Heb het leven lief': de Zwolse Oosterkerk viert dat met een Toon Hermans-dienst

'Mijn vader was ook predikant. Mijn moeder en hij konden smakelijk lachen om Toon Hermans en ook meevoelen met zijn serieuze teksten. Maar een kerkdienst met zijn werk erin, nee, dat zou niet denkbaar zijn geweest.'

Afbeelding

Tienden geven: Joris en Annemarie doen het. Hoe Bijbels is dat en is het nog van deze tijd?

Tien procent van je salaris weggeven. Joris is niet christelijk, maar doet dat toch. Annemarie is wél christen, maar kiest ervoor vooral haar tijd te ‘doneren’. Hoe letterlijk is de Bijbelse opdracht om tienden te geven?

Afbeelding

Van bed en breakfast tot boulderhal: steeds meer kerkgebouwen krijgen een andere functie

Steeds meer kerkgebouwen verliezen hun religieuze doel en krijgen een andere bestemming: 1849 kerken hebben inmiddels een andere bestemming, of krijgen deze binnenkort. ‘Een bordeel in de kerk kunnen we niet goedkeuren.’

Afbeelding

'Homokwestie' lijkt niet uit te draaien op schisma bij methodisten in Verenigde Staten

Het is nog maar de vraag of uiteenlopende standpunten over homoseksuele relaties leiden tot een schisma binnen de United Methodist Church in de Verenigde Staten.

Afbeelding

Religieuze wanen komen vaker voor op de Biblebelt. 'Bevindelijk-gereformeerden behandelen is lastiger'

Denken dat je engelenvleugels hebt en kunt vliegen. Of doodsbang zijn dat de duivel je meeneemt. Bevindelijk gereformeerden hebben meer last van religieuze wanen. Maar professionele hulp zullen ze niet gauw inroepen.

Afbeelding

Evelyn Noltus is predikant van de Protestantse Johanneskerk in Leersum en speelt toneel

Evelyn Noltus (61) is predikant van de Protestantse Johanneskerk in Leersum en speelt toneel. ‘Het helpt mij in mijn rol als predikant om dingen te doen die spannend zijn.’