Luister naar

Opleiding Zuidelijke Baptisten stuit op slavernijverleden

Nieuws
De oudste en tevens een van de grote theologieopleidingen van de Zuidelijke Baptisten in de Verenigde Staten ziet met een uitgebreid intern onderzoek haar eigen slavernijverleden onder ogen.
Gerard ter Horst
donderdag 13 december 2018 om 11:27
Opleiding Zuidelijke Baptisten stuit op slavernijverleden
Opleiding Zuidelijke Baptisten stuit op slavernijverleden flickr / James Thompson

Lexington Road

In een woensdag uitgebracht rapport maakte het Southern Baptist Theological Seminary bekend dat de vier oprichters in 1859 samen meer dan vijftig slaven in bezit hadden. En dat de oprichting mede gegrond was op de overtuiging dat de blanke overheersing over andere rassen naar Gods bedoeling was. Ieder voor zich verdedigden de oprichters hun inzet van slaven, in een periode waarin daarover in Amerika een burgeroorlog is uitgevochten, van 1861 tot 1865. De segregatie heeft tot 1951 in de collegezalen voortbestaan, melden de onderzoekers.

De rector van de opleiding, de in Amerika bekende theoloog Albert R. Mohler, heeft daarover diepe spijt betuigd. Volgens hem zit er een moreel appel in de geschiedenis om de afschuwelijke werkelijkheid van anderhalve eeuw aan segregatie en racisme eerlijk onder ogen te komen. Het is verleidelijk om zonder om te kijken voort te gaan, maar ‘dat is niet mogelijk en evenmin eerlijk’. Mohler zei ook dat bekering van zonden nodig is, al is dat niet plaatsvervangend mogelijk voor de overleden oprichters en hun medestanders. Maar de opleiding kan wel verantwoordelijkheid nemen voor hun erfenis, zei hij.

Het onderzoek, waartoe eind 2017 opdracht is gegeven en waartoe zes onderzoekers zijn aangesteld, telt 71 pagina’s en beschrijft de basis van de oudste theologieopleiding van de Zuidelijke Baptisten.

Deze baptisten vormen het grootste protestantse kerkverband in de Verenigde Staten en staan bekend als conservatief en missionair daadkrachtig. Door de zuidelijke wortels wordt de kerk ook vaak geassocieerd met blanke suprematie en op dit moment met de achterban van president Donald Trump. In werkelijkheid ligt dat genuanceerd, omdat er ook Afro-Amerikaanse kerken zijn aangesloten bij de Zuidelijke Baptisten en iemand als Mohler in het verleden nadrukkelijk afstand nam van Trump, waar hij overigens ook hard op is aangevallen. Officieel heeft het kerkverband afstand genomen van racisme en blanke dominantie. Op de laatste assemblee werd ook nadrukkelijk stelling genomen tegen de zogeheten rechts-extremistische alt right-beweging. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuw tussenjaar combineert geloof met kunst. 'Wij vinden het ook belangrijk uit te reiken en te dienen'

In Nieuwegein gaat in september een nieuw tussenjaar van start voor creatieve christelijke jongeren. 'We hoorden veel verhalen over de onveilige cultuur op kunstopleidingen – dat zette ons aan het denken.'

Afbeelding

Eben-Haëzergemeente op Urk verbreekt band met CGK in Zwolle

Eén van de drie christelijke gereformeerde kerken (cgk) in Urk, te weten de Eben-Haëzergemeente, heeft de correspondentieband met de kerkenraad van de cgk Zwolle verbroken.

Afbeelding

Kerkleden helpen flink in armoedebestrijding, deels door wantrouwen richting overheid

Kerkleden hebben in 2021 miljoenen onbetaalde uren en tientallen miljoenen euro’s besteed om de armoede in Nederland te verminderen. Het exacte aantal uren kan zelfs nog hoger liggen. Dat blijkt uit onderzoek van verschillende organisaties.

Afbeelding

Jongeren hebben steeds minder met Israël. 'Tegenreactie op ouderen die Joodse staat kritiekloos steunden'

De huidige generatie christelijke jongeren ervaart minder verbondenheid met Israël en het Midden-Oosten dan hun ouders. ‘We maken ons daar wel enigszins zorgen om, vooral omdat het bij heel veel mensen het godsbeeld aantast. We raken de wortels van ons geloof kwijt.

Afbeelding

Na twee niertransplantaties en dialyse blijft Arthur optimistisch: 'God heeft mij veel gegeven'

'Ik leef met meer dalen dan een gemiddeld mens, maar de pieken zijn ook hoger.' Arthur Burggraaf (22) heeft al zijn hele leven ernstig nierfalen. Hij dialyseerde een jaar en heeft twee niertransplantaties gehad.

Afbeelding

Wij vinden dromen vaak zweverig, maar in de Bijbel wordt hier heel anders over gedacht

In de Bijbel hebben dromen een veel grotere plaats dan wij ze in onze modern-westerse samenleving geven. Zonde, vindt bijbelwetenschapper Bart Koet. 'Zo mis je ook de troost die dromen kunnen bieden.'