Luister naar

Opleiding Zuidelijke Baptisten stuit op slavernijverleden

Nieuws
De oudste en tevens een van de grote theologieopleidingen van de Zuidelijke Baptisten in de Verenigde Staten ziet met een uitgebreid intern onderzoek haar eigen slavernijverleden onder ogen.
Gerard ter Horst
donderdag 13 december 2018 om 11:27
Opleiding Zuidelijke Baptisten stuit op slavernijverleden
Opleiding Zuidelijke Baptisten stuit op slavernijverleden flickr / James Thompson

Lexington Road

In een woensdag uitgebracht rapport maakte het Southern Baptist Theological Seminary bekend dat de vier oprichters in 1859 samen meer dan vijftig slaven in bezit hadden. En dat de oprichting mede gegrond was op de overtuiging dat de blanke overheersing over andere rassen naar Gods bedoeling was. Ieder voor zich verdedigden de oprichters hun inzet van slaven, in een periode waarin daarover in Amerika een burgeroorlog is uitgevochten, van 1861 tot 1865. De segregatie heeft tot 1951 in de collegezalen voortbestaan, melden de onderzoekers.

De rector van de opleiding, de in Amerika bekende theoloog Albert R. Mohler, heeft daarover diepe spijt betuigd. Volgens hem zit er een moreel appel in de geschiedenis om de afschuwelijke werkelijkheid van anderhalve eeuw aan segregatie en racisme eerlijk onder ogen te komen. Het is verleidelijk om zonder om te kijken voort te gaan, maar ‘dat is niet mogelijk en evenmin eerlijk’. Mohler zei ook dat bekering van zonden nodig is, al is dat niet plaatsvervangend mogelijk voor de overleden oprichters en hun medestanders. Maar de opleiding kan wel verantwoordelijkheid nemen voor hun erfenis, zei hij.

Het onderzoek, waartoe eind 2017 opdracht is gegeven en waartoe zes onderzoekers zijn aangesteld, telt 71 pagina’s en beschrijft de basis van de oudste theologieopleiding van de Zuidelijke Baptisten.

Deze baptisten vormen het grootste protestantse kerkverband in de Verenigde Staten en staan bekend als conservatief en missionair daadkrachtig. Door de zuidelijke wortels wordt de kerk ook vaak geassocieerd met blanke suprematie en op dit moment met de achterban van president Donald Trump. In werkelijkheid ligt dat genuanceerd, omdat er ook Afro-Amerikaanse kerken zijn aangesloten bij de Zuidelijke Baptisten en iemand als Mohler in het verleden nadrukkelijk afstand nam van Trump, waar hij overigens ook hard op is aangevallen. Officieel heeft het kerkverband afstand genomen van racisme en blanke dominantie. Op de laatste assemblee werd ook nadrukkelijk stelling genomen tegen de zogeheten rechts-extremistische alt right-beweging. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Dit betekent de ichtus-vis in het logo van het nieuwe gereformeerde kerkverband

Het visje stond ooit achterop talloze auto's, gaf zijn naam aan christelijke studentenverenigingen en scholen, en wordt nu het uithangbord van de nieuwe Nederlandse Gereformeerde Kerken. Wat is die ichtusvis voor teken?

Afbeelding

Greta Thunberg krijgt eredoctoraat theologie: 'We zijn het eens met de doelstellingen waar zij voor staat'

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg krijgt een eredoctoraat van de theologiefaculteit van de Universiteit van Helsinki. Die prijst Thunberg om haar ‘compromisloze werk voor de toekomst van onze planeet.’

Afbeelding

Zeven manieren om dichter bij God te komen: 'We geloven teveel met ons hoofd'

Priester Nikolaas Sintobin had als twintiger een bijzondere ervaring met God. Als Jezuïet deelt hij wijze lessen over dankbaarheid, vrede in een druk leven en hoe het levensgebed ons kan helpen dichterbij God te komen.

Afbeelding

Honderden rouwdiensten zijn voor iedereen online te zien. Hoe gaan kerken hiermee om?

Emotionele familiemomenten tijdens tal van uitvaartdiensten zijn voor iedereen te bekijken op online-kanalen van kerken. Waarom blijven veel begrafenisdiensten maandenlang online staan?

Afbeelding

Robin ziet overeenkomsten tussen zijn werk als dominee en zijn rol als keeper in het zaalvoetbal

Robin ten Hoopen (33), predikant van de Ontmoetingskerk in Bergambacht, is zaalvoetbalkeeper. ‘Ik maak deel uit van het team en tegelijkertijd ben ik die ene die een ander pakje aan heeft dan de rest.'

Afbeelding

Waarom het motto 'geen seks voor het huwelijk' christenen kan beschadigen. 'Je zit continu in een angstmodus'

Christelijke jongeren aansporen om maar vooral geen seks voor het huwelijk te hebben, kan leiden tot een beschadigd zelfbeeld. ‘Dan ben je de lolly waar iedereen een likje van heeft genomen; die hoeft niemand meer.’