Opleiding Zuidelijke Baptisten stuit op slavernijverleden

Lexington Road
In een woensdag uitgebracht rapport maakte het Southern Baptist Theological Seminary bekend dat de vier oprichters in 1859 samen meer dan vijftig slaven in bezit hadden. En dat de oprichting mede gegrond was op de overtuiging dat de blanke overheersing over andere rassen naar Gods bedoeling was. Ieder voor zich verdedigden de oprichters hun inzet van slaven, in een periode waarin daarover in Amerika een burgeroorlog is uitgevochten, van 1861 tot 1865. De segregatie heeft tot 1951 in de collegezalen voortbestaan, melden de onderzoekers.
De rector van de opleiding, de in Amerika bekende theoloog Albert R. Mohler, heeft daarover diepe spijt betuigd. Volgens hem zit er een moreel appel in de geschiedenis om de afschuwelijke werkelijkheid van anderhalve eeuw aan segregatie en racisme eerlijk onder ogen te komen. Het is verleidelijk om zonder om te kijken voort te gaan, maar ‘dat is niet mogelijk en evenmin eerlijk’. Mohler zei ook dat bekering van zonden nodig is, al is dat niet plaatsvervangend mogelijk voor de overleden oprichters en hun medestanders. Maar de opleiding kan wel verantwoordelijkheid nemen voor hun erfenis, zei hij.
Het onderzoek, waartoe eind 2017 opdracht is gegeven en waartoe zes onderzoekers zijn aangesteld, telt 71 pagina’s en beschrijft de basis van de oudste theologieopleiding van de Zuidelijke Baptisten.
Deze baptisten vormen het grootste protestantse kerkverband in de Verenigde Staten en staan bekend als conservatief en missionair daadkrachtig. Door de zuidelijke wortels wordt de kerk ook vaak geassocieerd met blanke suprematie en op dit moment met de achterban van president Donald Trump. In werkelijkheid ligt dat genuanceerd, omdat er ook Afro-Amerikaanse kerken zijn aangesloten bij de Zuidelijke Baptisten en iemand als Mohler in het verleden nadrukkelijk afstand nam van Trump, waar hij overigens ook hard op is aangevallen. Officieel heeft het kerkverband afstand genomen van racisme en blanke dominantie. Op de laatste assemblee werd ook nadrukkelijk stelling genomen tegen de zogeheten rechts-extremistische alt right-beweging. <