Luister naar

Hoe een Syrische familie onverwacht toch Kerst kan vieren

Nieuws
Christelijke feesten vier je niet alleen. Dus kijkt het Nederlands Dagblad over de grens. Hoe beleven christenen uit andere delen van de wereld de voor Nederlanders bekende en misschien wel onbekendere feestdagen?
Marinde van der Breggen
zaterdag 22 december 2018 om 21:16
Hoe een Syrische familie onverwacht toch Kerst kan vieren
Hoe een Syrische familie onverwacht toch Kerst kan vieren nd

wie: Hanna Georges Terkmani en Marie Therese Antoine Dayob en hun zoontjes, Eduard van 4 jaar en Anthony van 2 maanden

waar:afkomstig uit Aleppo, Syrië, woonachtig in Beiroet, Libanon

Toen ze nog in Aleppo woonden, vierden ze elk jaar Kerst. Ze gingen naar de kerk, waar ze met andere gelovigen de geboorte van Jezus vierden. Thuis hadden ze een mooie kerstboom en was het gezellig met familie in hun mooie huis. Het was maar een klein huurhuis, maar ze waren er gelukkig.

Nu wonen Hanna en Marie Therese in Beiroet. Ze zijn gevlucht vanwege de oorlog in hun thuisland Syrië. Ze wonen met hun gezin in een kleine kamer. Woonkamer, slaapkamer, keuken en toilet ineen, op de vijfde verdieping van een gebouw. Marie Therese is net met een keizersnede bevallen van hun jongste zoon. De trappen vallen haar zwaar.

In Libanon viert de familie geen Kerst. ‘Alles draait hier om werk’, zegt Hanna. Hij pakt al het werk aan dat hij kan krijgen, bijvoorbeeld in een restaurant in de buurt. Maar het is altijd te weinig. Hij verdient ongeveer 400 Amerikaanse dollars per maand. Alleen de huur van hun kleine kamertje is al 300 dollar. Daarnaast hebben ze nog steeds medische kosten voor Marie Thereses keizersnede en voor de week dat hun zoon in het ziekenhuis was opgenomen na de geboorte, vanwege ademhalingsproblemen. ‘We hebben niet eens geld om kleren voor onze kinderen te kopen. Laat staan een kerstboom of cadeautjes’, zegt hij. Ook is hun familie niet in de buurt. Ze hebben geen geld om ergens heen te reizen en Hanna’s enige broer is omgekomen in de oorlog. Hij was soldaat in het leger.

niet geaccepteerd

In Libanon is bijna een op de drie mensen een Syrische vluchteling. Sinds de burgeroorlog begon, heeft het land veel vluchtelingen uit het buurland opgevangen. Maar hoe meer mensen er kwamen en hoe langer ze bleven, hoe moeilijker het er voor Syrische vluchtelingen is.

‘We worden hier niet geaccepteerd, we mogen niet meepraten, we kunnen geen werk vinden, geen Kerst vieren en niet naar de kerk omdat we Syrisch zijn’, zegt Sameer Shleweet, die het gesprek met de familie vertaalt. Hij is zelf ook Syriër en werkt als humanitair arts bij een kliniek voor vluchtelingen, waar hij de familie leerde kennen.

Naar de kerk gaan ze ook niet in Beiroet. Er is een kerk in de buurt, maar dat is een Armeense katholieke kerk. Ze krijgen daar geen hulp en voelen zich er ook niet welkom omdat ze geen Armeniërs zijn. ‘Het is te pijnlijk om naar de kerk te gaan’, zegt Marie Therese. Wel houden ze vast aan de hoop die de adventstijd en het kerstfeest geeft. ‘We verwachten Jezus elke dag’, zegt ze. ‘Onze hoop is dat het morgen beter is. We hebben geen verwachtingen voor de toekomst. We leven bij de dag. We weten niet wat er daarna gaat gebeuren.’ Wat ze tegen Nederlandse christenen zouden willen zeggen? ‘Help ons. Op welke manier u ook maar kan. Bid alstublieft voor ons, dat we weer een normaal leven kunnen leiden en weer Kerst kunnen vieren.’

toch een paar cadeautjes

Een paar dagen na het interview stuurt vertaler Sameer Shleweet nog een WhatsApp-berichtje. Hij heeft een paar mensen bij elkaar gekregen met wie ze als verrassing bij de familie op bezoek gaan met Kerst. ‘We nemen een paar cadeautjes en wat eten mee en gaan kerstliedjes zingen. Ik zal de kerstman spelen. Zo kunnen we hen wat opvrolijken tijdens het kerstfeest.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuw tussenjaar combineert geloof met kunst. 'Wij vinden het ook belangrijk uit te reiken en te dienen'

In Nieuwegein gaat in september een nieuw tussenjaar van start voor creatieve christelijke jongeren. 'We hoorden veel verhalen over de onveilige cultuur op kunstopleidingen – dat zette ons aan het denken.'

Afbeelding

Eben-Haëzergemeente op Urk verbreekt band met CGK in Zwolle

Eén van de drie christelijke gereformeerde kerken (cgk) in Urk, te weten de Eben-Haëzergemeente, heeft de correspondentieband met de kerkenraad van de cgk Zwolle verbroken.

Afbeelding

Kerkleden helpen flink in armoedebestrijding, deels door wantrouwen richting overheid

Kerkleden hebben in 2021 miljoenen onbetaalde uren en tientallen miljoenen euro’s besteed om de armoede in Nederland te verminderen. Het exacte aantal uren kan zelfs nog hoger liggen. Dat blijkt uit onderzoek van verschillende organisaties.

Afbeelding

Jongeren hebben steeds minder met Israël. 'Tegenreactie op ouderen die Joodse staat kritiekloos steunden'

De huidige generatie christelijke jongeren ervaart minder verbondenheid met Israël en het Midden-Oosten dan hun ouders. ‘We maken ons daar wel enigszins zorgen om, vooral omdat het bij heel veel mensen het godsbeeld aantast. We raken de wortels van ons geloof kwijt.

Afbeelding

Na twee niertransplantaties en dialyse blijft Arthur optimistisch: 'God heeft mij veel gegeven'

'Ik leef met meer dalen dan een gemiddeld mens, maar de pieken zijn ook hoger.' Arthur Burggraaf (22) heeft al zijn hele leven ernstig nierfalen. Hij dialyseerde een jaar en heeft twee niertransplantaties gehad.

Afbeelding

Wij vinden dromen vaak zweverig, maar in de Bijbel wordt hier heel anders over gedacht

In de Bijbel hebben dromen een veel grotere plaats dan wij ze in onze modern-westerse samenleving geven. Zonde, vindt bijbelwetenschapper Bart Koet. 'Zo mis je ook de troost die dromen kunnen bieden.'