Luister naar

Eerste islamitisch-christelijk kerstlied uit Pakistan succes

Nieuws
Met een islamitisch-christelijk kerstlied proberen een Pakistaanse moslim en een christelijke zangeres een brug te slaan tussen de moslims en de geplaagde christelijke minderheid in hun land. Op internet is hun song een hit.
Gerhard Wilts
maandag 31 december 2018 om 11:57
Moslimzanger Haider Ali Chao en zijn christelijke collega Michelle Sebastian claimen het ‘eerste islamitisch-christelijk kerstlied’ van Pakistan te zingen.
Moslimzanger Haider Ali Chao en zijn christelijke collega Michelle Sebastian claimen het ‘eerste islamitisch-christelijk kerstlied’ van Pakistan te zingen. anp / Lex van Lieshout

Karachi

Moslimzanger Haider Ali Chao en zijn christelijke collega Michelle Sebastian claimen het ‘eerste islamitisch-christelijk kerstlied’ van Pakistan te zingen. Met een boodschap van vrede en liefde willen beiden de interreligieuze vrede en eenheid bevorderen, in het bijzonder tussen moslims en christenen in Pakistan. De godsdienstvrijheid in Pakistan kwam het afgelopen jaar slecht in het nieuws. Na de opzienbarende vrijspraak voor de ter dood veroordeelde christin Asia Bibi eind oktober braken gewelddadige protesten uit van extremistische moslims. Bibi is nog steeds niet op vrije voeten en haar familie is ondergedoken. Veel Pakistaanse christenen lijden al jaren onder de onvrijheid in hun land.

Met hun lied willen Haider en Michelle moslims en christenen met elkaar verzoenen door te wijzen op één God. De song zet in met ‘la ilaha illallah’ (ik getuig dat er geen godheid is buiten God’), de eerste woorden van de shahada, de islamitische geloofsbelijdenis. Dan volgt de boodschap van eenheid, liefde, vrede en medemenselijkheid, want ‘wij geloven in één God en één wereld’. Michelle Sebastian zingt ‘halleluja, prijs God’.

Volgens de Indiase krantIndian Express wint het lied op sociale media ‘de harten van moslims en christenen’. Het is een geslaagde poging om de harmonie tussen beide godsdiensten te bevorderen, stelt de krant. Tienduizenden Pakistanen hebben het filmpje gezien en de meeste reacties zijn lovend. Op de Pakistaanse website Mangobaaz legt Haider Chao hun drijfveer uit. ‘Geen enkele godsdienst leert haat. Zowel de Bijbel als de Koran onderricht ons niets anders dan deugdzaam te zijn, elkaar lief te hebben en niemands ziel te schaden. Dat is de boodschap die wij met ons lied willen brengen.’ De clip laat lachende Pakistanen zien met kerstmuts en rijk versierde kerstbomen.

Haider en Michelle zijn al acht jaar met elkaar bevriend. ‘Hoewel we allebei een heel verschillende religieuze achtergrond hebben, hebben we ons nooit vreemden voor elkaar gevoeld’, stelt Haider Chao bij Mangobaaz. ‘Het maken van deze videoclip was pittig, maar het was de moeite waard. Ik hoop dat mensen het blijven waarderen en het liedje delen met anderen, en de boodschap erachter positief uitleggen.’

Er zijn ook kritische reacties. ‘De drie-enige God en Allah zijn niet dezelfde God’, zegt een Duitse katholiek op de website gloria.tv. Volgens haar verzwijgt de clip dat de Koran ontkent dat God een Zoon heeft, het middelpunt bij het kerstfeest. ‘Dit lied is verraad aan het christelijk geloof. Het licht kan geen gemeenschap hebben met de duisternis.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Priester Poulos was de laatste die vertrok voordat ISIS kwam: ‘Iedereen kan een licht zijn in deze donkere tijd’

Hij was naar eigen zeggen de laatste persoon die vertrok, twee uur voordat ISIS in 2014 de stad Bashiqa binnenviel. En hij was de eerste die in 2017 terugkeerde toen het weer veilig was in de Noord-Iraakse stad.

Afbeelding

Hoe brengen theater en clowns de Bijbel weer tot leven? ‘We zijn meer dan een lopend hoofd’

Het jarige theatercollectief De 7evende Hemel wil - tegen de snelle beeldcultuur in - bijbelverhalen met dans en theater neerzetten.‘Het lijf vertelt ons nieuwe dingen die we nog niet weten.’

Afbeelding

Kerkleider vraagt Russen om voor jarige Poetin te bidden: ‘Bevrijd hem van alle weerstand’

Het hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk heeft alle Russen opgeroepen twee dagen ‘vurig’ voor de gezondheid van de Russische president Vladimir Poetin te bidden.

Afbeelding

Deze bijbelsmokkelaar schreef een boek over zijn avonturen: ‘Waarom de KGB ons liet gaan weet ik nog steeds niet’

Hij smokkelde bijbels naar Oost-Europa, vloog met bijbels in zijn jas naar Rusland en passeerde met bonzend hart de douane in Iran. Klaas Muurling (65) schreef het op in een boek dat zaterdag wordt gepresenteerd.

Afbeelding

Nederlandse moslims onterecht op terreurlijsten. ‘Ik geef mijn kinderen mee: Nederland is niet wat het lijkt’

Tientallen Nederlandse moslims komen in de problemen omdat ze op een terreurlijst zijn beland - alles wijst erop dat dit onterecht is. ‘’Waarom ben je in Syrië geweest’, vroegen ze me. Maar ik was daar nooit geweest.’

Afbeelding

383 nieuwe gevallen van misbruik gevonden in Anglicaanse Kerk

Bij een onderzoek in alle 42 bisdommen van de Anglicaanse Kerk van Engeland zijn 383 nieuwe gevallen van misbruik gevonden. Dit gaat niet alleen om seksueel misbruik.