Luister naar

Amerikaanse bisschoppen worstelen met misbruik

Nieuws
Vlak voordat de Amerikaanse bisschoppen op verzoek van paus Franciscus op een driedaagse retraite gaan, ontluiken nieuwe misbruikschandalen in de Amerikaanse Rooms-Katholieke Kerk.
Hendro Munsterman
maandag 31 december 2018 om 15:14
Raneiro Cantalamessa
Raneiro Cantalamessa epa / Fabio Frustaci

New York

Van 2 tot 8 januari zullen de rooms-katholieke bisschoppen uit de Verenigde Staten in het priesterseminarie van Chicago bijeenkomen voor een geestelijke retraite. Deze wordt gehouden op verzoek van paus Franciscus en geleid door diens persoonlijke ‘pauselijk prediker’, Raneiro Cantalamessa.

Deze capucijn, dankzij zijn functie de enige persoon die tot de paus mag preken, zal de bisschoppen een week lang toespreken over het thema ‘Hij stelde er twaalf aan, om bij Hem te verblijven en om hen als verkondigers uit te zenden’. Paus Franciscus wil dat de bisschoppen ‘rust nemen in gebed terwijl de kerk zoekt om op de tekenen des tijds te antwoorden’.

De voorzitter van de Amerikaanse bisschoppenconferentie, kardinaal Daniel DiNardo steekt niet onder stoelen of banken dat deze retraite vooral ook een bezinning moet zijn op de verschillende misbruikschandalen die de Amerikaanse katholieke kerk blijven teisteren.

Afgelopen week kwamen opnieuw opvallende misbruikzaken aan het licht. Tegen de inmiddels door paus Franciscus van zijn kardinaalshoed ontheven emeritus aartsbisschop Theodore McCarrick (88) zijn nieuwe beschuldigingen geuit.

Een man getuigde in New York tegenover een door het Vaticaan aangestelde onderzoeker. McCarrick zou hem vanaf 11-jarige leeftijd meervoudig seksueel hebben misbruikt, onder meer in de biechtstoel. McCarrick was jarenlang met het gezin bevriend. Dit nieuws betekent eveneens dat het kerkrechtelijke onderzoek tegen McCarrick officieel loopt. Dit kan leiden tot het uit zijn priesterambt zetten van de ooit zo hoge geestelijke.

aanbevelingsbrief

Ook werd afgelopen week bekend dat kardinaal O’Malley beschuldigingen heeft geuit tegenover zijn mede-kardinaal en aartsbisschop van New York, Timothy Dolan. Deze zou een priester tegen wie een kerkelijk onderzoek liep wegens beschuldigingen van seksueel misbruik, in functie hebben gelaten als parochiepriester en schoolpastor. In 2017 schikte de priester de zaak met twee van zijn slachtoffers.

De desbetreffende priester kreeg afgelopen maand van het aartsbisdom New York zelfs nog een aanbevelingsbrief om in een middelbare school in Californië aan de slag te kunnen als schoolpastor. De priester stond ook jarenlang aan het hoofd van de lokale Courage-afdeling, een beweging die homoseksuele katholieken wil helpen af te zien van seksuele relaties. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Evangelische leiders uit Europa ontmoeten elkaar op congres. ‘Het wordt spannend als het gaat over homoseksualiteit’

Hoe gaan evangelicale christenen in Europa om met vluchtelingen, klimaat, de oorlog in Oekraïne en polarisatie? Rondom die vraag ontmoeten 280 evangelische leiders elkaar deze week in Sarajevo.

Afbeelding

Youp van ‘t Hek wordt soms bloednerveus van christenen. ‘Het is een gok om wel of niet in de hemel te geloven’

‘Waartoe zijn we op aarde? Wij zijn op aarde om God te dienen en om hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn. Goed geschreven hoor, maar of er echt een hiernamaals is, weet je pas als je dood bent.’

Afbeelding

Hulpfonds voor mensen met geldnood: ‘Ouderlingen gevraagd alert te zijn op armoede’

Kerken in Ede proberen mensen met financiële zorgen te helpen, onder meer door een ‘energiefonds’ op te richten. Intussen wordt ook nagedacht over klusteams die minima helpen hun huis te isoleren.

Afbeelding

Dierendag: als er paarden langskomen in de Bijbel, is er eigenlijk altijd ellende

De Bijbel praat ‘ontzettend negatief’ over paarden. Maar waarom eigenlijk? Voor Dierendag zocht theoloog en ND-redacteur Dick Schinkelshoek dit uit. ‘Een paard is macht, een paard is: denken dat je wat bent.’

Afbeelding

Evangelisch Nederland over InSalvation-ophef: ‘Er zijn alleen maar verliezers’

De ophef rondom de christelijke band InSalvation maakt veel los. Toch benadrukken kopstukken uit evangelische kringen tegen het Nederlands Dagblad dat er in de kerk verschillend gedacht mag worden over seksualiteit.

Afbeelding

Johan Graafland over dieren en de kerk. ‘In Genesis 1 stond vlees niet op het menu van de mens’

In de samenleving is volop aandacht voor dierenwelzijn, de milieuproblematiek en duurzaamheid. Daarom zou het er in de kerk ook over moeten gaan, vindt econoom, ethicus en theoloog Johan Graafland.