Luister naar

‘Kerk niet zwart of blank, maar baken van liefde’

Nieuws
Het klimaat, seksueel misbruik en sociale samenhang zijn internationaal de religieuze trends van 2019. Dat is althans de verwachting van westerse godsdienstexperts en religieuze opinieleiders.
Gerhard Wilts
donderdag 3 januari 2019 om 03:00
Een kerk in Washington D.C., de hoofdstad van de Verenigde Staten. Volgens politiek onderzoeker Dalia Fahmy schuift religie dit jaar op ‘van de rand naar het hart van de politieke koers van de VS, Europa en het Midden-Oosten’.
Een kerk in Washington D.C., de hoofdstad van de Verenigde Staten. Volgens politiek onderzoeker Dalia Fahmy schuift religie dit jaar op ‘van de rand naar het hart van de politieke koers van de VS, Europa en het Midden-Oosten’. epa / Jim Lo Scalzo

Amersfoort

Religie wordt wereldwijd steeds ‘politieker’, bemerkt Dalia Fahmy, politiek onderzoeker van het Center for Global Policy in Washington. Het zal haar niet verbazen als religie vaker voor politieke karretjes wordt gespannen en dit jaar opschuift ‘van de rand naar het hart van de politieke koers van de Verenigde Staten, Europa en het Midden-Oosten’, zegt ze tegen Religion News Service. Signalen daarvan zijn volgens haar de benoeming van conservatieve opperrechters in de VS en de opmars van nationalisme en populisme, die zich meer dan eens ‘rechtvaardigen met religieuze termen’.

Bernardo Cervellera, commentator bij AsiaNews, waarschuwt voor een terugkeer van godsdienstoorlogen. Voortekenen daarvan zijn het verbod op christelijke hoogtijdagen, met name Kerst, en het ‘christelijke’ nieuwjaar als ‘buitenlands’ feest. ‘Die zijn verboden in Irak, India en China’, zegt hij op de website van het katholieke persbureau. ‘Met gebruikmaking van oude clichés beschuldigen zij het christendom als “de religie van het Westen”, terwijl ze voorbijgaan aan het feit dat Jezus in Azië is geboren.’

nationalisme

Op hun beurt roepen politieke partijen in Europa steeds luider op tot verzet tegen een ‘islamitische invasie’. Zowel in het Westen als elders in de wereld dreigt religie voor politieke doeleinden te worden ingezet, concludeert Cervellera. De Indiase aartsbisschop Joseph D’Souza ziet religieus nationalisme als het grootste gevaar voor godsdienstvrijheid en rechten van minderheden. Hij dringt aan op aandacht voor Zuid-Azië, waar religieus nationalisme als een ‘hoge koorts’ woedt. De symptomen ziet hij weerspiegeld in de spanningen tussen hindoes en moslims.

Kerken en gelovigen wereldwijd zullen zich keren tegen de ‘verwoesting van het klimaat’, voorspelt Grace Ji-Sun Kim, hoogleraar aan een theologieopleiding in Richmond (VS). ‘We kunnen niet langer de klimaatverandering negeren, terwijl Gods schepping lijdt.’ Hoop put zij uit het feit dat de kwestie hoog staat op de agenda van de Wereldraad van Kerken en de ACT Alliance, een milieu-alliantie van honderden kerken in de wereld.

Christenen moeten verschillen opzijzetten om elkaar in geloof te aanvaarden, meent Ronnie Floyd, voorganger van een megakerk in Arkansas en voorzitter van de nationale gebedsdag in de VS. ‘We zijn geen zwarte kerken, geen blanke kerken, niet Aziatisch of Latino – we zijn de kerk van Jezus Christus, en de volgelingen van Jezus moeten bekendstaan om hun liefde’, zegt hij tegen Religion News Service.

verdieping

Anderen vestigen hun hoop op de rol van plaatselijke kerken. De Texaanse predikant Jack Graham gelooft dat nu Amerika een van zijn meest turbulente tijden doormaakt, 2019 het jaar van de lokale kerk wordt. ‘Omdat alle kwesties waar Amerika voor staat, beginnen op plaatselijk niveau. Kerken moeten de handen van Jezus zijn voor migranten in nood, voor mensen in geestelijke nood of drugsverslaving, en bruggen bouwen bij racisme.’

Vernieuw de kerk ‘in het zicht van mislukking’, is de oproep van de Duitse kardinaal Reinhard Marx in zijn oudejaarspreek in München. Het misbruikschandaal in de Rooms-Katholieke Kerk onderstreept volgens hem meer dan ooit de noodzaak van een ‘cultuur van betrokkenheid en medeverantwoordelijkheid’, die alle christelijke mannen en vrouwen serieus neemt.

‘Het gaat niet alleen om preventie en onderzoek’, aldus Marx, ‘maar ook om een verdieping van de leer van de kerk. Laten we de categorieën links en rechts, conservatief en progressief achter ons laten en ons concentreren op de weg van het evangelie in de huidige tijd.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In Memoriam: Ioannis Zizioulas (1931-2023), theoloog van de eucharistie en van de schepping

Hij gold als een van de meest vooraanstaande en invloedrijke hedendaagse oosters-orthodoxe theologen. Ioannis Zizioulas overleed woensdag aan de complicaties van een covidbesmetting.

Afbeelding

Bijbel voor basisschoolkinderen in eigentijdse films: 'Een oeroud verhaal in een modern jasje'

Ruzie in huis, vader en zoon schreeuwen. De voordeur knalt, zoon vertrekt. De film De magie van Valentijn vertelt het verhaal van de verloren zoon in moderne stijl, om kinderen vertrouwd te maken met de Bijbel.

Afbeelding

Hoe een avondmaalsviering op het asfalt een akelig diepe verdeeldheid aan het licht bracht

De klimaatdemonstranten die vorig weekend op de A12 een pakje druivensap en een bolletje nuttigden als ‘actiemaal’ legden een fundamenteel meningsverschil onder christenen bloot. En nee, dat ging niet over het klimaat.

Afbeelding

Hoogleraar bijbelvertalen Matthijs de Jong over interpretatie: 'Job vond troost in plaats van berouw'

Het berouw van Job en de hoofdstukindeling van Genesis 1, klopt dat wel? Bijzonder hoogleraar bijbelvertalen, Matthijs de Jong, vermoedt van niet. ‘Een bijbelvertaling kan er over honderd jaar heel anders uitzien.’

Afbeelding

Franse protestanten binden strijd aan met seksueel misbruik. Eventueel ambtsgeheim breken

Dominees moeten misbruikslachtoffers helpen bij een gerechtelijke procedure. En waar dat kan moeten predikanten hun ambtsgeheim breken. Zo wil de Protestantse Federatie in Frankrijk seksueel misbruik tegengaan.

Afbeelding

Hanna Rijken wordt docent theologie & muziek: 'Ik wil toekomstige dominees laten zingen'

Hanna Rijken gaat toekomstige dominees in de Protestantse Kerk lesgeven in 'theologie en muziek'. Juist nu is dat voor de kerk belangrijk. 'Er is in heel de samenleving een hunkering naar beleving van goede muziek.'