Megamoskee Abu Dhabi trekt meer dan vijf miljoen bezoekers per jaar

Abu Dhabi
Maar liefst drieduizend kunstenaars uit 38 landen werkten aan de enorme Sjeik Zayed Moskee in Abu Dhabi. Een van hen is de Britse illustrator Kevin Dean. Hij is befaamd als tekenaar van bloemen en planten, en werd enkele dagen na het toezenden van zijn portfolio al uitgenodigd door sjeik Sultan bin Zayed, de zoon van de naamgever van de moskee, Zayed bin Sultan. Sultan bin Zayed had toezicht op de bouw van de moskee, die van 1996 tot 2007 duurde. ‘Het was een aardige kerel, die allerlei ideeën over de moskee had en die niet wilde dat die werd gedecoreerd met traditionele geometrische motieven’, vertelde Dean aan CNN. Hij was erg verbaasd toen hij de vrije hand kreeg bij zijn ontwerp. Dean maakte een ontwerp waarvoor dertig miljoen stukjes marmer op maat moesten worden gemaakt. Ze werden aangebracht op het grote voorplein van de moskee en tonen grote bloemen- en plantenmotieven.
Ook al is de moskee niet de grootste, hij leverde toch drie plekjes op in het Guinness Book of Records. Allereerst voor het grootste handgeknoopte tapijt ter wereld. Met een oppervlakte van 5600 vierkante meter en een gewicht van 35 ton was het te groot om in een keer in een vliegtuig naar Abu Dhabi te worden vervoerd. Het is in gedeelten het land binnengekomen en werd daar aan elkaar gezet. Ongeveer 1200 mensten maakten in totaal 2,2 miljard knopen. Het tapijt ligt in de grote gebedsruimte.
De tweede vermelding is voor een kroonluchter. Met een diameter van tien meter en een hoogte van vijftien meter is de in Duitsland gemaakte lichtbron de grootste ter wereld in een moskee. Hij bevat miljoenen kleine stukjes Swarovski-kristal en weegt ongeveer twaalf ton. In totaal zijn er zeven kroonluchters die niet alleen van kristal, maar ook van 24-karaats goud zijn gemaakt.
De derde vermelding is voor de koepel boven de gebedsruimte, die de grootste in zijn stijl is, overigens een van de 82 koepels van de moskee in Abu Dhabi.
De moskee is een initiatief van sjeik Zayed bin Sultan Al Nahyan, die van 1971 tot zijn dood in 2004 de eerste president van de Verenigde Arabische Emiraten was. Vanaf 1966 was hij – na een paleisrevolutie – al emir van Abu Dhabi.
Hij was populair bij de bevolking. Dat bleek toen hij in 1999 in het ziekenhuis lag. Hij kreeg toen een bedankbrief van het volk van de Emiraten met 1,5 miljoen handtekeningen. In 2000 onderging hij een niertransplantatie.
gematigde islam
De moskee is een initiatief van de sjeik die een aanhanger was van een gematigde vorm van de islam. Volgens de site van de moskee hield hij van de islam, ‘omdat de kern daarvan is gebaseerd op respect voor de mens, ongeacht hun religie, huidskleur, taal, afkomst of traditie’. De financiering zal voor hem geen probleem zijn geweest; in 2004 werd zijn vermogen geschat op 20 miljard dollar. Met een gemiddeld bezoekersaantal van vijf miljoen mensen per jaar behoort de moskee tot de top van wereldattracties. Toch is het gebouw volgens toeristensites nooit overvol, omdat het zo groot is. In 2017 bezochten 5,7 miljoen mensen het gebouw, onder wie 1,4 miljoen moslims voor het vrijdaggebed.
hoge gasten
De moskee hoort ook tot de vaste bezienswaardigheden van hoge gasten van het oliestaatje. Daartoe behoren onder anderen de vroegere secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, de Amerikaanse ex-minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, zangers als Justin Bieber en Halima Aden, maar ook de Britse koningin Elizabeth en haar zoon prins Charles. In 2012 bezochten koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima de moskee. <

