Luister naar

Megamoskee Abu Dhabi trekt meer dan vijf miljoen bezoekers per jaar

Nieuws
Met een oppervlakte van 22.412 vierkante meter en een bezoekerscapaciteit van 40.000 mensen is de Sjeik Zayed Moskee in Abu Dhabi niet de grootste moskee ter wereld. Maar door de bouwkosten van 480 miljoen euro kwam een schitterend complex tot stand dat jaarlijks door meer dan vijf miljoen mensen wordt bezocht.
Roel Sikkema
maandag 7 januari 2019 om 03:00
De Sjeik Zayed Moskee telt 82 koepels. De koepel boven de gebedsruimte is de grootste in zijn stijl.
De Sjeik Zayed Moskee telt 82 koepels. De koepel boven de gebedsruimte is de grootste in zijn stijl. wikimedia commons

Abu Dhabi

Maar liefst drieduizend kunstenaars uit 38 landen werkten aan de enorme Sjeik Zayed Moskee in Abu Dhabi. Een van hen is de Britse illustrator Kevin Dean. Hij is befaamd als tekenaar van bloemen en planten, en werd enkele dagen na het toezenden van zijn portfolio al uitgenodigd door sjeik Sultan bin Zayed, de zoon van de naamgever van de moskee, Zayed bin Sultan. Sultan bin Zayed had toezicht op de bouw van de moskee, die van 1996 tot 2007 duurde. ‘Het was een aardige kerel, die allerlei ideeën over de moskee had en die niet wilde dat die werd gedecoreerd met traditionele geometrische motieven’, vertelde Dean aan CNN. Hij was erg verbaasd toen hij de vrije hand kreeg bij zijn ontwerp. Dean maakte een ontwerp waarvoor dertig miljoen stukjes marmer op maat moesten worden gemaakt. Ze werden aangebracht op het grote voorplein van de moskee en tonen grote bloemen- en plantenmotieven.

Ook al is de moskee niet de grootste, hij leverde toch drie plekjes op in het Guinness Book of Records. Allereerst voor het grootste handgeknoopte tapijt ter wereld. Met een oppervlakte van 5600 vierkante meter en een gewicht van 35 ton was het te groot om in een keer in een vliegtuig naar Abu Dhabi te worden vervoerd. Het is in gedeelten het land binnengekomen en werd daar aan elkaar gezet. Ongeveer 1200 mensten maakten in totaal 2,2 miljard knopen. Het tapijt ligt in de grote gebedsruimte.

De tweede vermelding is voor een kroonluchter. Met een diameter van tien meter en een hoogte van vijftien meter is de in Duitsland gemaakte lichtbron de grootste ter wereld in een moskee. Hij bevat miljoenen kleine stukjes Swarovski-kristal en weegt ongeveer twaalf ton. In totaal zijn er zeven kroonluchters die niet alleen van kristal, maar ook van 24-karaats goud zijn gemaakt.

De derde vermelding is voor de koepel boven de gebedsruimte, die de grootste in zijn stijl is, overigens een van de 82 koepels van de moskee in Abu Dhabi.

De moskee is een initiatief van sjeik Zayed bin Sultan Al Nahyan, die van 1971 tot zijn dood in 2004 de eerste president van de Verenigde Arabische Emiraten was. Vanaf 1966 was hij – na een paleisrevolutie – al emir van Abu Dhabi.

Hij was populair bij de bevolking. Dat bleek toen hij in 1999 in het ziekenhuis lag. Hij kreeg toen een bedankbrief van het volk van de Emiraten met 1,5 miljoen handtekeningen. In 2000 onderging hij een niertransplantatie.

gematigde islam

De moskee is een initiatief van de sjeik die een aanhanger was van een gematigde vorm van de islam. Volgens de site van de moskee hield hij van de islam, ‘omdat de kern daarvan is gebaseerd op respect voor de mens, ongeacht hun religie, huidskleur, taal, afkomst of traditie’. De financiering zal voor hem geen probleem zijn geweest; in 2004 werd zijn vermogen geschat op 20 miljard dollar. Met een gemiddeld bezoekersaantal van vijf miljoen mensen per jaar behoort de moskee tot de top van wereldattracties. Toch is het gebouw volgens toeristensites nooit overvol, omdat het zo groot is. In 2017 bezochten 5,7 miljoen mensen het gebouw, onder wie 1,4 miljoen moslims voor het vrijdaggebed.

hoge gasten

De moskee hoort ook tot de vaste bezienswaardigheden van hoge gasten van het oliestaatje. Daartoe behoren onder anderen de vroegere secretaris-generaal van de VN, Ban ­Ki-moon, de Amerikaanse ex-minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, zangers als Justin Bieber en Halima Aden, maar ook de Britse koningin Elizabeth en haar zoon prins Charles. In 2012 bezochten koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima de moskee. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Heb het leven lief': de Zwolse Oosterkerk viert dat met een Toon Hermans-dienst

'Mijn vader was ook predikant. Mijn moeder en hij konden smakelijk lachen om Toon Hermans en ook meevoelen met zijn serieuze teksten. Maar een kerkdienst met zijn werk erin, nee, dat zou niet denkbaar zijn geweest.'

Afbeelding

Tienden geven: Joris en Annemarie doen het. Hoe Bijbels is dat en is het nog van deze tijd?

Tien procent van je salaris weggeven. Joris is niet christelijk, maar doet dat toch. Annemarie is wél christen, maar kiest ervoor vooral haar tijd te ‘doneren’. Hoe letterlijk is de Bijbelse opdracht om tienden te geven?

Afbeelding

Van bed en breakfast tot boulderhal: steeds meer kerkgebouwen krijgen een andere functie

Steeds meer kerkgebouwen verliezen hun religieuze doel en krijgen een andere bestemming: 1849 kerken hebben inmiddels een andere bestemming, of krijgen deze binnenkort. ‘Een bordeel in de kerk kunnen we niet goedkeuren.’

Afbeelding

'Homokwestie' lijkt niet uit te draaien op schisma bij methodisten in Verenigde Staten

Het is nog maar de vraag of uiteenlopende standpunten over homoseksuele relaties leiden tot een schisma binnen de United Methodist Church in de Verenigde Staten.

Afbeelding

Religieuze wanen komen vaker voor op de Biblebelt. 'Bevindelijk-gereformeerden behandelen is lastiger'

Denken dat je engelenvleugels hebt en kunt vliegen. Of doodsbang zijn dat de duivel je meeneemt. Bevindelijk gereformeerden hebben meer last van religieuze wanen. Maar professionele hulp zullen ze niet gauw inroepen.

Afbeelding

Evelyn Noltus is predikant van de Protestantse Johanneskerk in Leersum en speelt toneel

Evelyn Noltus (61) is predikant van de Protestantse Johanneskerk in Leersum en speelt toneel. ‘Het helpt mij in mijn rol als predikant om dingen te doen die spannend zijn.’