Luister naar

OM onderzoekt strafbaarheid Nashvilleverklaring

Nieuws
Het Openbaar Ministerie gaat de Nashvilleverklaring, waarin orthodox-christelijke ondertekenaars zich keren tegen homorelaties, beoordelen op eventuele strafbaarheid.
Hilbert Meijer Gerhard Wilts
maandag 7 januari 2019 om 13:42

Amsterdam

In het document worden homoseksualiteit en transgenderisme expliciet op bijbelse gronden afgewezen en wordt de suggestie gewekt dat dit zaken zijn waarvan mensen kunnen genezen.

Het document stuit op felle kritiek, zowel buiten als binnen de christelijke wereld. De Protestantse Kerk in Nederland neemt afstand van de verklaring en diverse ondertekenaars hebben zich teruggetrokken. PKN-scriba René de Reuver noemt de tekst ‘theologisch eenzijdig, gesloten en pastoraal onverantwoord’ en ‘niet dienstbaar aan het gesprek in gemeenten over gender, seksualiteit en zegen’. Onder de verklaring staan bijna dertig namen van PKN-predikanten. ‘Beschamend en onverantwoord dat predikanten uit onze Protestantse Kerk de Nashvilleverklaring ondertekend hebben’, reageert Saskia van Meggelen, preses van de Generale Synode van de PKN.

vlag gehesen

Ook de Vrije Universiteit in Amsterdam neemt officieel afstand van de Nashvilleverklaring, die medeondertekend is door vier VU-docenten die verbonden zijn aan de faculteit religie en theologie. Als statement heeft de universiteit voor het hoofdgebouw de regenboogvlag gehesen. ‘Op de VU voeren we graag een academisch debat over de meest uiteenlopende onderwerpen. De Nashvilleverklaring is geen debat, maar een statement waar we als universiteit die haar diversiteit waardeert verre van blijven’, twittert VU-voorzitter Mirjam van Praag.

Ook protestantse kerken in Amsterdam hijsen maandagmiddag de regenboogvlag als statement tegen de Nashvilleverklaring. De kerken willen het signaal afgeven dat iedereen met welke geaardheid dan ook welkom is, meldt de Amsterdamse zender AT5.

teruggetrokken

Een ‘handvol’ ondertekenaars van de Nashvilleverklaring heeft zich inmiddels teruggetrokken, bevestigt hersteld hervormd predikant Rinie van Reenen, een van de vertalers van de verklaring, die door ruim tweehonderd mensen is ondertekend. Een van de ondertekenaars die zijn naam van de lijst heeft laten schrappen, is de vrijgemaakt-gereformeerde legerpredikant Wilco Veltkamp. Volgens zijn echtgenote is het vanwege zijn positie als legerpredikant ‘niet verstandig’ een toelichting te geven. Het Noordhollands Dagblad meldt dat hij enorm geschrokken is van de ophef die zondag over de verklaring ontstond. Daarop nam hij direct afstand van het document. ‘Ik heb de ondertekening teruggenomen en heb er spijt van dat de dingen zo gelopen zijn’, verklaart hij in het Noordhollands Dagblad. Hij was maandag niet beschikbaar voor een nadere reactie.

communicatiefouten 

De verklaring zelf staat nog altijd online. Wel hebben de initiatiefnemers de namenlijst tijdelijk verwijderd, omdat een ‘handvol’ ondertekenaars hun handtekening heeft ingetrokken. Om wie het gaat, wil Van Reenen niet zeggen. ‘Sommigen zitten in een kwetsbaardere positie dan anderen. Van een predikant in de Hersteld Hervormde Kerk mag je verwachten dat die achter de verklaring staat.’

Er zijn communicatiefouten gemaakt, aldus Van Reenen. ‘Die Nashvilleverklaring was een publieke verklaring in Amerika. Dus als je onder de Nederlandse vertaling je naam zet, mag je ervan uitgaan dat je handtekening ook publiek wordt gemaakt.’ Er was geen helder plan, geen werkroute voor publicatie, voegt hij eraan toe.

De tekst van de verklaring blijft ongewijzigd. ‘Ik hoop dat die veel bijval krijgt.’ Het naschrift is vorige week toegevoegd, omdat verschillende ondertekenaars meenden dat de toon van de verklaring pastoraler moest. ‘Het principe mag helder zijn, maar het gaat ook om de vertaalslag naar de praktijk’, aldus Van Reenen. De meeste ondertekenaars hebben het naschrift niet vooraf gezien.

Van de ondertekenaars zijn predikanten uit de Hersteld Hervormde Kerk met 29 procent in de meerderheid. 18 procent is lid van de Gereformeerde Gemeenten of Gereformeerde Gemeenten in Nederland, 16 procent is christelijk-gereformeerd en 12 procent lid van de Protestantse Kerk in Nederland. De ophef in de landelijke media en politiek heeft de initiatiefnemers verrast. ‘Dit hadden we totaal niet voorzien. Hoewel we onze woorden heel zorgvuldig hebben gekozen, heeft de commotie ons overrompeld.’

uitnodiging

Op 13 december vorig jaar kregen tal van voorgangers een uitnodiging voor ondertekening van de Nashvilleverklaring om ‘samen een duidelijk Bijbels tegengeluid te laten horen. Hiermee willen we aansluiten bij een internationale beweging om duidelijk een Bijbelse positie in te nemen’, aldus vertaler, VU-docent en hersteld hervormd predikant Piet de Vries. ‘Besef dat het niet omvattend is. Nog nader kan op aspecten worden ingegaan. Dat geldt onder andere de pastorale problematiek’, zo stond in de mail. Daarin schreef hij verder dat er het plan ligt in 2019 een studiedag te organiseren waarop het document officieel gepresenteerd zou worden.

De anglicaans priester Jos Strengholt, die deze mail kreeg en toestemming gaf zijn naam onder de verklaring te plaatsen, voelt zich ‘bedot’. ‘Er was nooit sprake van publicatie in Reformatorisch Dagblad. Maar van een studiedag.’

stoerdoenerij

Theoloog des Vaderlands Stefan Paas distantieerde zich eind vorige week op Twitter al van de verklaring. ‘Publieke stoerdoenerij ten koste van kwetsbare mensen. Wie is hier in vredesnaam mee gediend?’ In de eerste zinnen van de verklaring gaat het volgens hem al fout. Daar staat: ‘Als christenen in Nederland hebben wij in dezen niet altijd duidelijk en publiek, en zeker niet met één mond gesproken.’ Volgens Paas staat daar eigenlijk ‘andere christenen zeiden andere dingen dan wij’, waarmee de ondertekenaars ‘schuld belijden voor ánderen’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De 'oorlog' in de oorlog: het gevecht om het Holenklooster in Kyiv wordt per kerkgebouw uitgevochten

Op 29 maart moet de Oekraïens-Orthodoxe Kerk het Holenklooster in Kyiv verlaten. Maar is de verdrijving van de kerk die tot vorig jaar bij het Moskouse Patriarchaat hoorde, geen schending van godsdienstvrijheid?

Afbeelding

Hoe bereiden kerken in Harlingen zich voor op The Passion? 'Het kruis verbindt alle denominaties'

De voorbereidingen voor The Passion, uitgezonden vanuit Harlingen, zijn in volle gang. De lokale kerken staan in de startblokken om de bezoeker hún boodschap van Pasen mee te geven. ‘Dit is de eenheid waar Jezus over sprak.’

Afbeelding

Hoe viert Egypte de ramadan terwijl basisbehoeften onbetaalbare luxeartikelen zijn geworden?

Hordes mensen schuifelen langs grote kramen waar de 'ramadanlantaarn' fanous wordt verkocht, de populairste versiering voor de vastenmaand. Ondanks de noodlijdende economie blijven de Egyptenaren voor deze maand de portemonnee trekken.

Afbeelding

Wekelijkse kerkdienst een van de best bekeken programma's van Omrop Fryslân

Sinds corona uitbrak, filmt Omrop Fryslân iedere zondag in een lokale kerk. Tienduizenden online kerkgangers trekt die dienst. ‘We zenden uit vanuit één kerk, maar we vragen alle kerken in de plaats: doe je mee?'

Afbeelding

Dit betekent de ichthus-vis in het logo van het nieuwe gereformeerde kerkverband

Het visje stond ooit achterop talloze auto’s, gaf zijn naam aan christelijke studentenverenigingen en scholen, en wordt nu het uithangbord van de nieuwe Nederlandse Gereformeerde Kerken. Wat is die ichthusvis voor teken?

Afbeelding

Greta Thunberg krijgt eredoctoraat theologie: 'We zijn het eens met de doelstellingen waar zij voor staat'

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg krijgt een eredoctoraat van de theologiefaculteit van de Universiteit van Helsinki. Die prijst Thunberg om haar ‘compromisloze werk voor de toekomst van onze planeet.’