Luister naar

Vaticaan neemt moslims op in olympische ploeg

Nieuws
Hendro Munsterman
maandag 14 januari 2019 om 08:33

Vaticaanstad

Het Vaticaan heeft een eigen sportvereniging opgericht, Athletica Vaticana. Deze telt inmiddels zestig leden, medewerkers van het ministaatje en het kerkelijke centrum van de Rooms-Katholieke Kerk: zowel priesters, mannelijke en vrouwelijke religieuzen als leken. Het oudste lid is 62 en werkt in de Vaticaanse bibliotheek. Het jongste lid is 19 en is Zwitserse gardist. Verder zijn twee asielzoekers uit Gambia en Senegal als erelid geregistreerd. Beiden zijn moslim.

Het eerste optreden van de atletiekclub is de deelname aan een hardloopwedstrijd tegen racisme, de Corsa di Miguel op 20 januari. Maar dankzij een overeenkomst met het Italiaanse Olympisch Comité kan de gloednieuwe vereniging ook aan officiële competities deelnemen.

De vereniging wil volgens haar voorzitter vooral sportieve activiteiten ondernemen die niet zelden ook een spiritueel, cultureel of charitatief karakter dragen. Maar een heuse deelname aan Olympische Spelen wordt uitdrukkelijk niet uitgesloten. ‘Het is een regelmatig terugkerende droom om de vlag van de Heilige Stoel te zien tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen’, geeft voorzitter Melchor Sanchez de Toca y Alameda toe. ‘Maar niet op korte termijn’, voegt hij er bescheiden maar realistisch aan toe.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Heb het leven lief': de Zwolse Oosterkerk viert dat met een Toon Hermans-dienst

'Mijn vader was ook predikant. Mijn moeder en hij konden smakelijk lachen om Toon Hermans en ook meevoelen met zijn serieuze teksten. Maar een kerkdienst met zijn werk erin, nee, dat zou niet denkbaar zijn geweest.'

Afbeelding

Tienden geven: Joris en Annemarie doen het. Hoe Bijbels is dat en is het nog van deze tijd?

Tien procent van je salaris weggeven. Joris is niet christelijk, maar doet dat toch. Annemarie is wél christen, maar kiest ervoor vooral haar tijd te ‘doneren’. Hoe letterlijk is de Bijbelse opdracht om tienden te geven?

Afbeelding

Van bed en breakfast tot boulderhal: steeds meer kerkgebouwen krijgen een andere functie

Steeds meer kerkgebouwen verliezen hun religieuze doel en krijgen een andere bestemming: 1849 kerken hebben inmiddels een andere bestemming, of krijgen deze binnenkort. ‘Een bordeel in de kerk kunnen we niet goedkeuren.’

Afbeelding

'Homokwestie' lijkt niet uit te draaien op schisma bij methodisten in Verenigde Staten

Het is nog maar de vraag of uiteenlopende standpunten over homoseksuele relaties leiden tot een schisma binnen de United Methodist Church in de Verenigde Staten.

Afbeelding

Religieuze wanen komen vaker voor op de Biblebelt. 'Bevindelijk-gereformeerden behandelen is lastiger'

Denken dat je engelenvleugels hebt en kunt vliegen. Of doodsbang zijn dat de duivel je meeneemt. Bevindelijk gereformeerden hebben meer last van religieuze wanen. Maar professionele hulp zullen ze niet gauw inroepen.

Afbeelding

Evelyn Noltus is predikant van de Protestantse Johanneskerk in Leersum en speelt toneel

Evelyn Noltus (61) is predikant van de Protestantse Johanneskerk in Leersum en speelt toneel. ‘Het helpt mij in mijn rol als predikant om dingen te doen die spannend zijn.’