Luister naar

Vaticaan neemt moslims op in olympische ploeg

Nieuws
Hendro Munsterman
maandag 14 januari 2019 om 08:33

Vaticaanstad

Het Vaticaan heeft een eigen sportvereniging opgericht, Athletica Vaticana. Deze telt inmiddels zestig leden, medewerkers van het ministaatje en het kerkelijke centrum van de Rooms-Katholieke Kerk: zowel priesters, mannelijke en vrouwelijke religieuzen als leken. Het oudste lid is 62 en werkt in de Vaticaanse bibliotheek. Het jongste lid is 19 en is Zwitserse gardist. Verder zijn twee asielzoekers uit Gambia en Senegal als erelid geregistreerd. Beiden zijn moslim.

Het eerste optreden van de atletiekclub is de deelname aan een hardloopwedstrijd tegen racisme, de Corsa di Miguel op 20 januari. Maar dankzij een overeenkomst met het Italiaanse Olympisch Comité kan de gloednieuwe vereniging ook aan officiële competities deelnemen.

De vereniging wil volgens haar voorzitter vooral sportieve activiteiten ondernemen die niet zelden ook een spiritueel, cultureel of charitatief karakter dragen. Maar een heuse deelname aan Olympische Spelen wordt uitdrukkelijk niet uitgesloten. ‘Het is een regelmatig terugkerende droom om de vlag van de Heilige Stoel te zien tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen’, geeft voorzitter Melchor Sanchez de Toca y Alameda toe. ‘Maar niet op korte termijn’, voegt hij er bescheiden maar realistisch aan toe.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Dit betekent de ichtus-vis in het logo van het nieuwe gereformeerde kerkverband

Het visje stond ooit achterop talloze auto's, gaf zijn naam aan christelijke studentenverenigingen en scholen, en wordt nu het uithangbord van de nieuwe Nederlandse Gereformeerde Kerken. Wat is die ichtusvis voor teken?

Afbeelding

Greta Thunberg krijgt eredoctoraat theologie: 'We zijn het eens met de doelstellingen waar zij voor staat'

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg krijgt een eredoctoraat van de theologiefaculteit van de Universiteit van Helsinki. Die prijst Thunberg om haar ‘compromisloze werk voor de toekomst van onze planeet.’

Afbeelding

Zeven manieren om dichter bij God te komen: 'We geloven teveel met ons hoofd'

Priester Nikolaas Sintobin had als twintiger een bijzondere ervaring met God. Als Jezuïet deelt hij wijze lessen over dankbaarheid, vrede in een druk leven en hoe het levensgebed ons kan helpen dichterbij God te komen.

Afbeelding

Honderden rouwdiensten zijn voor iedereen online te zien. Hoe gaan kerken hiermee om?

Emotionele familiemomenten tijdens tal van uitvaartdiensten zijn voor iedereen te bekijken op online-kanalen van kerken. Waarom blijven veel begrafenisdiensten maandenlang online staan?

Afbeelding

Robin ziet overeenkomsten tussen zijn werk als dominee en zijn rol als keeper in het zaalvoetbal

Robin ten Hoopen (33), predikant van de Ontmoetingskerk in Bergambacht, is zaalvoetbalkeeper. ‘Ik maak deel uit van het team en tegelijkertijd ben ik die ene die een ander pakje aan heeft dan de rest.'

Afbeelding

Waarom het motto 'geen seks voor het huwelijk' christenen kan beschadigen. 'Je zit continu in een angstmodus'

Christelijke jongeren aansporen om maar vooral geen seks voor het huwelijk te hebben, kan leiden tot een beschadigd zelfbeeld. ‘Dan ben je de lolly waar iedereen een likje van heeft genomen; die hoeft niemand meer.’