Luister naar

Vaticaan neemt moslims op in olympische ploeg

Nieuws
Hendro Munsterman
maandag 14 januari 2019 om 08:33

Vaticaanstad

Het Vaticaan heeft een eigen sportvereniging opgericht, Athletica Vaticana. Deze telt inmiddels zestig leden, medewerkers van het ministaatje en het kerkelijke centrum van de Rooms-Katholieke Kerk: zowel priesters, mannelijke en vrouwelijke religieuzen als leken. Het oudste lid is 62 en werkt in de Vaticaanse bibliotheek. Het jongste lid is 19 en is Zwitserse gardist. Verder zijn twee asielzoekers uit Gambia en Senegal als erelid geregistreerd. Beiden zijn moslim.

Het eerste optreden van de atletiekclub is de deelname aan een hardloopwedstrijd tegen racisme, de Corsa di Miguel op 20 januari. Maar dankzij een overeenkomst met het Italiaanse Olympisch Comité kan de gloednieuwe vereniging ook aan officiële competities deelnemen.

De vereniging wil volgens haar voorzitter vooral sportieve activiteiten ondernemen die niet zelden ook een spiritueel, cultureel of charitatief karakter dragen. Maar een heuse deelname aan Olympische Spelen wordt uitdrukkelijk niet uitgesloten. ‘Het is een regelmatig terugkerende droom om de vlag van de Heilige Stoel te zien tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen’, geeft voorzitter Melchor Sanchez de Toca y Alameda toe. ‘Maar niet op korte termijn’, voegt hij er bescheiden maar realistisch aan toe.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuw tussenjaar combineert geloof met kunst. 'Wij vinden het ook belangrijk uit te reiken en te dienen'

In Nieuwegein gaat in september een nieuw tussenjaar van start voor creatieve christelijke jongeren. 'We hoorden veel verhalen over de onveilige cultuur op kunstopleidingen – dat zette ons aan het denken.'

Afbeelding

Eben-Haëzergemeente op Urk verbreekt band met CGK in Zwolle

Eén van de drie christelijke gereformeerde kerken (cgk) in Urk, te weten de Eben-Haëzergemeente, heeft de correspondentieband met de kerkenraad van de cgk Zwolle verbroken.

Afbeelding

Kerkleden helpen flink in armoedebestrijding, deels door wantrouwen richting overheid

Kerkleden hebben in 2021 miljoenen onbetaalde uren en tientallen miljoenen euro’s besteed om de armoede in Nederland te verminderen. Het exacte aantal uren kan zelfs nog hoger liggen. Dat blijkt uit onderzoek van verschillende organisaties.

Afbeelding

Jongeren hebben steeds minder met Israël. 'Tegenreactie op ouderen die Joodse staat kritiekloos steunden'

De huidige generatie christelijke jongeren ervaart minder verbondenheid met Israël en het Midden-Oosten dan hun ouders. ‘We maken ons daar wel enigszins zorgen om, vooral omdat het bij heel veel mensen het godsbeeld aantast. We raken de wortels van ons geloof kwijt.

Afbeelding

Na twee niertransplantaties en dialyse blijft Arthur optimistisch: 'God heeft mij veel gegeven'

'Ik leef met meer dalen dan een gemiddeld mens, maar de pieken zijn ook hoger.' Arthur Burggraaf (22) heeft al zijn hele leven ernstig nierfalen. Hij dialyseerde een jaar en heeft twee niertransplantaties gehad.

Afbeelding

Wij vinden dromen vaak zweverig, maar in de Bijbel wordt hier heel anders over gedacht

In de Bijbel hebben dromen een veel grotere plaats dan wij ze in onze modern-westerse samenleving geven. Zonde, vindt bijbelwetenschapper Bart Koet. 'Zo mis je ook de troost die dromen kunnen bieden.'