Luister naar

Nederlandse pelgrims 'ontroerend hartelijk' ontvangen in Panama

Nieuws
De Nederlandse pelgrims die in Panama deelnemen aan de Wereldjongerendagen zijn in het stadje Soná aangekomen. De bevolking van Soná, op vijf uur rijden van de hoofdstad Panama-Stad, onthaalde hen ‘ontroerend hartelijk’.
Hendro Munsterman
dinsdag 15 januari 2019 om 10:33
De Nederlandse pelgrims die voor de Wereldjongerendagen afreisden naar Panama, zijn door de bevolking van het stadje Soná ‘ontroerend hartelijk’ ontvangen met muziek, dans en een lekkere maaltijd.
De Nederlandse pelgrims die voor de Wereldjongerendagen afreisden naar Panama, zijn door de bevolking van het stadje Soná ‘ontroerend hartelijk’ ontvangen met muziek, dans en een lekkere maaltijd. Hendro Munsterman

Soná

Een eerste groep van 39 Nederlanders kwam zondagavond na een lange reis vermoeid aan in Panama. De pelgrims zullen volgende week naar Panama-Stad vertrekken om er samen met meer dan 200.000 andere buitenlandse pelgrims en naar verwachting een half miljoen Panamezen paus Franciscus te verwelkomen. Maar voor het zover is, verblijven vrijwel alle pelgrims een week in een plaatselijke parochie ergens in Panama.

De parochie van Sint-Isidorus van Madrid in Soná heeft zich maanden voorbereid op hun komst. Maar pas sinds enkele weken weet men dat er geen Brazilianen komen, zoals oorspronkelijk was aangekondigd, maar een honderdtal Nederlanders en elf Surinamers.

volksfeest

Het plein tussen de parochiekerk en het gemeentehuis was zondag door de lokale overheid met hekken afgeschermd en de hele dag werd er muziek gemaakt om de komst van de pelgrims muzikaal en feestelijk voor te bereiden.

’s Avonds stroomden de parochianen in groten getale toe. Een waar volksfeest ontstond: er speelde een band, er werd gedanst en er werd gegeten. Van de Nederlanders was nog geen spoor te bekennen: die zaten in de bus vanuit Panama-Stad. ‘Het volk van Soná is een volk van vreugde en blijdschap’, schreeuwde de plaatselijke pastoor door de microfoon. En dat was te merken.

Bij aankomst van de bus rond half elf was de uitbundigheid en vreugde bij de inwoners van het stadje zo groot dat er een erehaag werd gemaakt. Vuurwerk werd ontstoken. Een grote, uit Nederland meegenomen vlag maakte de feestvreugde compleet.

De meegereisde hulpbisschop van Roermond, Everhard de Jong, drong erop aan dat de groep Nederlanders de eucharistie van de zondag nog zou vieren, ondanks het late uur. De zondagsmis kon tijdens de lange reis en twee keer overstappen niet gevierd worden. De bevolking begeleidde de Nederlanders naar de kerk en maakte er een viering van die de uitbundigheid van het volksfeest bijna overtrof.

gastgezinnen

De Nederlanders werden na een kleine maaltijd ondergebracht in gastgezinnen in het nabijgelegen dorpje Marañón op vijftien kilometer van Soná. ‘Ontroerend hartelijk’, noemt de jongerenwerker van het bisdom Den Bosch, Ramon Goosen, de ontvangst in de veelal eenvoudige woningen, elk versierd met een vlag van de Wereldjongerendagen. Maandag organiseerden de inwoners van het dorpje gebedsdiensten en een processie door de straten met het beeld van de patroonheilige van de lokale kapel. Gevolgd door inwoners en pelgrims. En er werd opnieuw gedanst.

Ook de plaatsvervangend ambassadeur van Nederland in Panama bezocht de pelgrims in Marañón. De ambassade was nauw betrokken bij de voorbereidingen van de reis en heeft, samen met ambassades van landen als de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk, actief geadviseerd bij logistieke en veiligheidsaspecten van het grote katholieke festijn dat het leven in Panama-Stad een aantal dagen zal gaan ontwrichten.

Op maandagavond, feitelijk om twee uur ’s nachts, kwam ook de andere groep met zo’n tachtig pelgrims aan. Vermoeid, maar voldaan. Met dezelfde uitbundigheid werden zij, ondanks het late uur, verwelkomd in de plaatselijke kerk. De Wereldjongerendagen kunnen beginnen. Er staat veel op het programma, maar de pelgrims ontvangen vooral veel warmte, uitbundigheid en hartelijkheid. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In Memoriam: Ioannis Zizioulas (1931-2023), theoloog van de eucharistie en van de schepping

Hij gold als een van de meest vooraanstaande en invloedrijke hedendaagse oosters-orthodoxe theologen. Ioannis Zizioulas overleed woensdag aan de complicaties van een covidbesmetting.

Afbeelding

Bijbel voor basisschoolkinderen in eigentijdse films: 'Een oeroud verhaal in een modern jasje'

Ruzie in huis, vader en zoon schreeuwen. De voordeur knalt, zoon vertrekt. De film De magie van Valentijn vertelt het verhaal van de verloren zoon in moderne stijl, om kinderen vertrouwd te maken met de Bijbel.

Afbeelding

Hoe een avondmaalsviering op het asfalt een akelig diepe verdeeldheid aan het licht bracht

De klimaatdemonstranten die vorig weekend op de A12 een pakje druivensap en een bolletje nuttigden als ‘actiemaal’ legden een fundamenteel meningsverschil onder christenen bloot. En nee, dat ging niet over het klimaat.

Afbeelding

Hoogleraar bijbelvertalen Matthijs de Jong over interpretatie: 'Job vond troost in plaats van berouw'

Het berouw van Job en de hoofdstukindeling van Genesis 1, klopt dat wel? Bijzonder hoogleraar bijbelvertalen, Matthijs de Jong, vermoedt van niet. ‘Een bijbelvertaling kan er over honderd jaar heel anders uitzien.’

Afbeelding

Franse protestanten binden strijd aan met seksueel misbruik. Eventueel ambtsgeheim breken

Dominees moeten misbruikslachtoffers helpen bij een gerechtelijke procedure. En waar dat kan moeten predikanten hun ambtsgeheim breken. Zo wil de Protestantse Federatie in Frankrijk seksueel misbruik tegengaan.

Afbeelding

Hanna Rijken wordt docent theologie & muziek: 'Ik wil toekomstige dominees laten zingen'

Hanna Rijken gaat toekomstige dominees in de Protestantse Kerk lesgeven in 'theologie en muziek'. Juist nu is dat voor de kerk belangrijk. 'Er is in heel de samenleving een hunkering naar beleving van goede muziek.'