Luister naar

Nederlandse pelgrims 'ontroerend hartelijk' ontvangen in Panama

Nieuws
De Nederlandse pelgrims die in Panama deelnemen aan de Wereldjongerendagen zijn in het stadje Soná aangekomen. De bevolking van Soná, op vijf uur rijden van de hoofdstad Panama-Stad, onthaalde hen ‘ontroerend hartelijk’.
Hendro Munsterman
dinsdag 15 januari 2019 om 10:33
De Nederlandse pelgrims die voor de Wereldjongerendagen afreisden naar Panama, zijn door de bevolking van het stadje Soná ‘ontroerend hartelijk’ ontvangen met muziek, dans en een lekkere maaltijd.
De Nederlandse pelgrims die voor de Wereldjongerendagen afreisden naar Panama, zijn door de bevolking van het stadje Soná ‘ontroerend hartelijk’ ontvangen met muziek, dans en een lekkere maaltijd. Hendro Munsterman

Soná

Een eerste groep van 39 Nederlanders kwam zondagavond na een lange reis vermoeid aan in Panama. De pelgrims zullen volgende week naar Panama-Stad vertrekken om er samen met meer dan 200.000 andere buitenlandse pelgrims en naar verwachting een half miljoen Panamezen paus Franciscus te verwelkomen. Maar voor het zover is, verblijven vrijwel alle pelgrims een week in een plaatselijke parochie ergens in Panama.

De parochie van Sint-Isidorus van Madrid in Soná heeft zich maanden voorbereid op hun komst. Maar pas sinds enkele weken weet men dat er geen Brazilianen komen, zoals oorspronkelijk was aangekondigd, maar een honderdtal Nederlanders en elf Surinamers.

volksfeest

Het plein tussen de parochiekerk en het gemeentehuis was zondag door de lokale overheid met hekken afgeschermd en de hele dag werd er muziek gemaakt om de komst van de pelgrims muzikaal en feestelijk voor te bereiden.

’s Avonds stroomden de parochianen in groten getale toe. Een waar volksfeest ontstond: er speelde een band, er werd gedanst en er werd gegeten. Van de Nederlanders was nog geen spoor te bekennen: die zaten in de bus vanuit Panama-Stad. ‘Het volk van Soná is een volk van vreugde en blijdschap’, schreeuwde de plaatselijke pastoor door de microfoon. En dat was te merken.

Bij aankomst van de bus rond half elf was de uitbundigheid en vreugde bij de inwoners van het stadje zo groot dat er een erehaag werd gemaakt. Vuurwerk werd ontstoken. Een grote, uit Nederland meegenomen vlag maakte de feestvreugde compleet.

De meegereisde hulpbisschop van Roermond, Everhard de Jong, drong erop aan dat de groep Nederlanders de eucharistie van de zondag nog zou vieren, ondanks het late uur. De zondagsmis kon tijdens de lange reis en twee keer overstappen niet gevierd worden. De bevolking begeleidde de Nederlanders naar de kerk en maakte er een viering van die de uitbundigheid van het volksfeest bijna overtrof.

gastgezinnen

De Nederlanders werden na een kleine maaltijd ondergebracht in gastgezinnen in het nabijgelegen dorpje Marañón op vijftien kilometer van Soná. ‘Ontroerend hartelijk’, noemt de jongerenwerker van het bisdom Den Bosch, Ramon Goosen, de ontvangst in de veelal eenvoudige woningen, elk versierd met een vlag van de Wereldjongerendagen. Maandag organiseerden de inwoners van het dorpje gebedsdiensten en een processie door de straten met het beeld van de patroonheilige van de lokale kapel. Gevolgd door inwoners en pelgrims. En er werd opnieuw gedanst.

Ook de plaatsvervangend ambassadeur van Nederland in Panama bezocht de pelgrims in Marañón. De ambassade was nauw betrokken bij de voorbereidingen van de reis en heeft, samen met ambassades van landen als de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk, actief geadviseerd bij logistieke en veiligheidsaspecten van het grote katholieke festijn dat het leven in Panama-Stad een aantal dagen zal gaan ontwrichten.

Op maandagavond, feitelijk om twee uur ’s nachts, kwam ook de andere groep met zo’n tachtig pelgrims aan. Vermoeid, maar voldaan. Met dezelfde uitbundigheid werden zij, ondanks het late uur, verwelkomd in de plaatselijke kerk. De Wereldjongerendagen kunnen beginnen. Er staat veel op het programma, maar de pelgrims ontvangen vooral veel warmte, uitbundigheid en hartelijkheid. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Heb het leven lief': de Zwolse Oosterkerk viert dat met een Toon Hermans-dienst

'Mijn vader was ook predikant. Mijn moeder en hij konden smakelijk lachen om Toon Hermans en ook meevoelen met zijn serieuze teksten. Maar een kerkdienst met zijn werk erin, nee, dat zou niet denkbaar zijn geweest.'

Afbeelding

Tienden geven: Joris en Annemarie doen het. Hoe Bijbels is dat en is het nog van deze tijd?

Tien procent van je salaris weggeven. Joris is niet christelijk, maar doet dat toch. Annemarie is wél christen, maar kiest ervoor vooral haar tijd te ‘doneren’. Hoe letterlijk is de Bijbelse opdracht om tienden te geven?

Afbeelding

Van bed en breakfast tot boulderhal: steeds meer kerkgebouwen krijgen een andere functie

Steeds meer kerkgebouwen verliezen hun religieuze doel en krijgen een andere bestemming: 1849 kerken hebben inmiddels een andere bestemming, of krijgen deze binnenkort. ‘Een bordeel in de kerk kunnen we niet goedkeuren.’

Afbeelding

'Homokwestie' lijkt niet uit te draaien op schisma bij methodisten in Verenigde Staten

Het is nog maar de vraag of uiteenlopende standpunten over homoseksuele relaties leiden tot een schisma binnen de United Methodist Church in de Verenigde Staten.

Afbeelding

Religieuze wanen komen vaker voor op de Biblebelt. 'Bevindelijk-gereformeerden behandelen is lastiger'

Denken dat je engelenvleugels hebt en kunt vliegen. Of doodsbang zijn dat de duivel je meeneemt. Bevindelijk gereformeerden hebben meer last van religieuze wanen. Maar professionele hulp zullen ze niet gauw inroepen.

Afbeelding

Evelyn Noltus is predikant van de Protestantse Johanneskerk in Leersum en speelt toneel

Evelyn Noltus (61) is predikant van de Protestantse Johanneskerk in Leersum en speelt toneel. ‘Het helpt mij in mijn rol als predikant om dingen te doen die spannend zijn.’