Luister naar

Zondagmiddag wel ‘Nashvilledominee’ op preekstoel Gorinchem

Nieuws
In de kerk in Gorinchem die zondagochtend dominee Maarten Klaassen niet liet voorgaan vanwege de ophef over de Nashvilleverklaring, preekte zondagmiddag een andere dominee wiens naam ook onder de verklaring prijkt.
Hilbert Meijer
dinsdag 15 januari 2019 om 11:54
Dominee Marten Visser
Dominee Marten Visser rd / Anton Dommerholt

Gorinchem

Zondagochtend voor de dienst in de Grote Kerk in Gorinchem zei kerkenraadsvoorzitter Aart Duijzer dat ‘met pijn in het hart’ besloten was om dominee Maarten Klaassen niet te laten voorgaan in verband met de ophef over de Nashvilleverklaring, die zich keert tegen onder meer homorelaties. Klaassen trad afgelopen week op als woordvoerder van de ondertekenaars, onder meer in het NOS Journaal.

De wijkgemeente Grote Kerk kerkt ’s middags in de Johanneskerk. Daar ging zondagmiddag dominee Marten Visser uit Wezep voor, die ook directeur is van zendingsstichting GlobalRize. Ook hij ondertekende de Nashvilleverklaring. In zijn preek ging hij kort in op integer omgaan met je seksualiteit, wat volgens de predikant betekent dat ‘seksuele relaties thuishoren in een levenslang huwelijk’.

Kerkenraadsvoorzitter Aart Duijzer benadrukt dat de wijkgemeente ‘Nashvilledominees’ niet in de ban doet. Dat Klaassen gevraagd werd niet te komen, gold alleen voor afgelopen zondag, zegt Duijzer. ‘Het ging erom dat in de eredienst niet de dominee of een verklaring of een protestactie vooropstaat, maar het Woord van God. Wij waren er bang voor dat dat in die dienst niet het geval zou zijn. Ook dominee Klaassen is een volgende keer weer welkom.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In Memoriam: Ioannis Zizioulas (1931-2023), theoloog van de eucharistie en van de schepping

Hij gold als een van de meest vooraanstaande en invloedrijke hedendaagse oosters-orthodoxe theologen. Ioannis Zizioulas overleed woensdag aan de complicaties van een covidbesmetting.

Afbeelding

Bijbel voor basisschoolkinderen in eigentijdse films: 'Een oeroud verhaal in een modern jasje'

Ruzie in huis, vader en zoon schreeuwen. De voordeur knalt, zoon vertrekt. De film De magie van Valentijn vertelt het verhaal van de verloren zoon in moderne stijl, om kinderen vertrouwd te maken met de Bijbel.

Afbeelding

Hoe een avondmaalsviering op het asfalt een akelig diepe verdeeldheid aan het licht bracht

De klimaatdemonstranten die vorig weekend op de A12 een pakje druivensap en een bolletje nuttigden als ‘actiemaal’ legden een fundamenteel meningsverschil onder christenen bloot. En nee, dat ging niet over het klimaat.

Afbeelding

Hoogleraar bijbelvertalen Matthijs de Jong over interpretatie: 'Job vond troost in plaats van berouw'

Het berouw van Job en de hoofdstukindeling van Genesis 1, klopt dat wel? Bijzonder hoogleraar bijbelvertalen, Matthijs de Jong, vermoedt van niet. ‘Een bijbelvertaling kan er over honderd jaar heel anders uitzien.’

Afbeelding

Franse protestanten binden strijd aan met seksueel misbruik. Eventueel ambtsgeheim breken

Dominees moeten misbruikslachtoffers helpen bij een gerechtelijke procedure. En waar dat kan moeten predikanten hun ambtsgeheim breken. Zo wil de Protestantse Federatie in Frankrijk seksueel misbruik tegengaan.

Afbeelding

Hanna Rijken wordt docent theologie & muziek: 'Ik wil toekomstige dominees laten zingen'

Hanna Rijken gaat toekomstige dominees in de Protestantse Kerk lesgeven in 'theologie en muziek'. Juist nu is dat voor de kerk belangrijk. 'Er is in heel de samenleving een hunkering naar beleving van goede muziek.'