Luister naar

Zondagmiddag wel ‘Nashvilledominee’ op preekstoel Gorinchem

Nieuws
In de kerk in Gorinchem die zondagochtend dominee Maarten Klaassen niet liet voorgaan vanwege de ophef over de Nashvilleverklaring, preekte zondagmiddag een andere dominee wiens naam ook onder de verklaring prijkt.
Hilbert Meijer
dinsdag 15 januari 2019 om 11:54
Dominee Marten Visser
Dominee Marten Visser rd / Anton Dommerholt

Gorinchem

Zondagochtend voor de dienst in de Grote Kerk in Gorinchem zei kerkenraadsvoorzitter Aart Duijzer dat ‘met pijn in het hart’ besloten was om dominee Maarten Klaassen niet te laten voorgaan in verband met de ophef over de Nashvilleverklaring, die zich keert tegen onder meer homorelaties. Klaassen trad afgelopen week op als woordvoerder van de ondertekenaars, onder meer in het NOS Journaal.

De wijkgemeente Grote Kerk kerkt ’s middags in de Johanneskerk. Daar ging zondagmiddag dominee Marten Visser uit Wezep voor, die ook directeur is van zendingsstichting GlobalRize. Ook hij ondertekende de Nashvilleverklaring. In zijn preek ging hij kort in op integer omgaan met je seksualiteit, wat volgens de predikant betekent dat ‘seksuele relaties thuishoren in een levenslang huwelijk’.

Kerkenraadsvoorzitter Aart Duijzer benadrukt dat de wijkgemeente ‘Nashvilledominees’ niet in de ban doet. Dat Klaassen gevraagd werd niet te komen, gold alleen voor afgelopen zondag, zegt Duijzer. ‘Het ging erom dat in de eredienst niet de dominee of een verklaring of een protestactie vooropstaat, maar het Woord van God. Wij waren er bang voor dat dat in die dienst niet het geval zou zijn. Ook dominee Klaassen is een volgende keer weer welkom.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Heb het leven lief': de Zwolse Oosterkerk viert dat met een Toon Hermans-dienst

'Mijn vader was ook predikant. Mijn moeder en hij konden smakelijk lachen om Toon Hermans en ook meevoelen met zijn serieuze teksten. Maar een kerkdienst met zijn werk erin, nee, dat zou niet denkbaar zijn geweest.'

Afbeelding

Tienden geven: Joris en Annemarie doen het. Hoe Bijbels is dat en is het nog van deze tijd?

Tien procent van je salaris weggeven. Joris is niet christelijk, maar doet dat toch. Annemarie is wél christen, maar kiest ervoor vooral haar tijd te ‘doneren’. Hoe letterlijk is de Bijbelse opdracht om tienden te geven?

Afbeelding

Van bed en breakfast tot boulderhal: steeds meer kerkgebouwen krijgen een andere functie

Steeds meer kerkgebouwen verliezen hun religieuze doel en krijgen een andere bestemming: 1849 kerken hebben inmiddels een andere bestemming, of krijgen deze binnenkort. ‘Een bordeel in de kerk kunnen we niet goedkeuren.’

Afbeelding

'Homokwestie' lijkt niet uit te draaien op schisma bij methodisten in Verenigde Staten

Het is nog maar de vraag of uiteenlopende standpunten over homoseksuele relaties leiden tot een schisma binnen de United Methodist Church in de Verenigde Staten.

Afbeelding

Religieuze wanen komen vaker voor op de Biblebelt. 'Bevindelijk-gereformeerden behandelen is lastiger'

Denken dat je engelenvleugels hebt en kunt vliegen. Of doodsbang zijn dat de duivel je meeneemt. Bevindelijk gereformeerden hebben meer last van religieuze wanen. Maar professionele hulp zullen ze niet gauw inroepen.

Afbeelding

Evelyn Noltus is predikant van de Protestantse Johanneskerk in Leersum en speelt toneel

Evelyn Noltus (61) is predikant van de Protestantse Johanneskerk in Leersum en speelt toneel. ‘Het helpt mij in mijn rol als predikant om dingen te doen die spannend zijn.’