Luister naar

Veel jongeren verlaten ‘spontaan’ hun kerk

Nieuws
Twee op de drie Amerikaanse jongeren haken af met kerkgang als zij gaan studeren. Driekwart van de kerkverlaters doet dat spontaan en niet met voorbedachten rade.
Gerhard Wilts
donderdag 17 januari 2019 om 03:00

Nashville

De uittocht van jongvolwassenen blijft doorgaan, blijkt uit een onderzoek dat LifeWay Research dinsdag openbaar maakte. Veel tieners laten de kerk voor wat ze is, als zij op eigen benen komen te staan. Die trend was al zichtbaar in 2007 en zette, licht afgezwakt, door in 2017.

‘Het goede nieuws voor kerkleiders is dat kerken niet méér studenten lijken kwijt te raken dan tien jaar geleden’, zei directeur Scott McConnell van LifeWay Research in een toelichting in de Baptist Press. ‘Maar de realiteit is dat protestantse kerken nog steeds jongvolwassenen zien vertrekken en de kerk als geheel langzaam krimpt.’

Van de kerkgaande jongeren in de VS haakt 66 procent ten minste een jaar af als zij op kamers gaan; in 2007 was dat 70 procent. De omslag komt nog voor hun twintigste levensjaar. Van de 17-jarigen gaat 69 procent op zondagmorgen naar de kerk, op hun achttiende blijft 58 procent dat doen, op hun negentiende nog maar 40 procent. Van de jonge twintigers bezoekt ongeveer een op de drie regelmatig een kerkdienst.

andere zondagsbesteding

Verandering in de persoonlijke situatie is voor vrijwel iedereen de belangrijkste reden om de kerk links te laten liggen, blijkt uit het onderzoek. Voor driekwart speelt hun mening over predikant of kerkgemeente mee, voor zeventig procent een veranderde kijk op politiek of ethiek.

‘Voor het overgrote deel gingen ze niet weg uit verbittering, ook niet onder invloed van ongelovige medestudenten of door afnemend geloof’, stelt studentenpastor Ben Trueblood tegenover Baptist Press. ‘Zorgelijker is wellicht dat die tieners niets hadden met kerk of geloof, wat hen ertoe had kunnen bewegen om contact te zoeken met een plaatselijke kerk, zodra er voor hen een nieuwe levensfase aanbrak. De tijd die ze met activiteiten in de kerk doorbrachten, werd simpel vervangen door iets anders.’

Ruim een derde van de adolescenten blijft trouw in kerkgang. Zij voelen zich er thuis, de kerk helpt bij beslissingen van alledag en is van betekenis voor hun band met God. <

vijf redenen

De vijf meestgehoorde argumenten waarom jongvolwassenen niet langer naar de kerk komen, zijn:

- ‘Ik ging studeren en ben gestopt met kerkgang’ (34 procent);

- ‘Kerkleden zijn veroordelend of hypocriet’ (32 procent);

- ‘Ik voel geen band met de mensen in de kerk’ (29 procent);

- ‘Ik ben het oneens met de politieke of sociale koers van de kerk’ (25 procent);

- ‘Ik heb het te druk’ (24 procent).

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuw tussenjaar combineert geloof met kunst. 'Wij vinden het ook belangrijk uit te reiken en te dienen'

In Nieuwegein gaat in september een nieuw tussenjaar van start voor creatieve christelijke jongeren. 'We hoorden veel verhalen over de onveilige cultuur op kunstopleidingen – dat zette ons aan het denken.'

Afbeelding

Eben-Haëzergemeente op Urk verbreekt band met CGK in Zwolle

Eén van de drie christelijke gereformeerde kerken (cgk) in Urk, te weten de Eben-Haëzergemeente, heeft de correspondentieband met de kerkenraad van de cgk Zwolle verbroken.

Afbeelding

Kerkleden helpen flink in armoedebestrijding, deels door wantrouwen richting overheid

Kerkleden hebben in 2021 miljoenen onbetaalde uren en tientallen miljoenen euro’s besteed om de armoede in Nederland te verminderen. Het exacte aantal uren kan zelfs nog hoger liggen. Dat blijkt uit onderzoek van verschillende organisaties.

Afbeelding

Jongeren hebben steeds minder met Israël. 'Tegenreactie op ouderen die Joodse staat kritiekloos steunden'

De huidige generatie christelijke jongeren ervaart minder verbondenheid met Israël en het Midden-Oosten dan hun ouders. ‘We maken ons daar wel enigszins zorgen om, vooral omdat het bij heel veel mensen het godsbeeld aantast. We raken de wortels van ons geloof kwijt.

Afbeelding

Na twee niertransplantaties en dialyse blijft Arthur optimistisch: 'God heeft mij veel gegeven'

'Ik leef met meer dalen dan een gemiddeld mens, maar de pieken zijn ook hoger.' Arthur Burggraaf (22) heeft al zijn hele leven ernstig nierfalen. Hij dialyseerde een jaar en heeft twee niertransplantaties gehad.

Afbeelding

Wij vinden dromen vaak zweverig, maar in de Bijbel wordt hier heel anders over gedacht

In de Bijbel hebben dromen een veel grotere plaats dan wij ze in onze modern-westerse samenleving geven. Zonde, vindt bijbelwetenschapper Bart Koet. 'Zo mis je ook de troost die dromen kunnen bieden.'