Luister naar

Chinese regering wil bij scholen ‘kerkvrije’ zones

Nieuws
Om minderjarigen te ‘beschermen’ tegen religie, moeten Chinese scholen zorgen voor ‘kerkvrije’ zones.
Gerhard Wilts
donderdag 17 januari 2019 om 08:07

Peking

De maatregel is een nieuwe stap van Peking tegen de bewegingsvrijheid van christenen. In februari vorig jaar voerde de Chinese regering een strengere godsdienstwet in om meer greep te krijgen op religieuze activiteiten. In de provincie Shanxi riepen de autoriteiten scholen op tot een ‘gecentraliseerde sanering’ van religieuze ontmoetingsplaatsen in de buurt van hogescholen en universiteiten.

De website Bitter Winter, die bericht over geloofsvervolging in China, kreeg een document in handen waarin gepleit wordt voor de invoering van ‘speciaal toezicht’ op christelijke vergaderlocaties. Ook de provincie Henan voert de verplichting voor kerkvrije zones rond scholen en universiteiten in. Christelijke activiteiten op de campus zijn verboden. Onderwijsbestuurders moeten ingrijpen en zo nodig leerkrachten en studenten laten ‘bijscholen’, heeft de provinciale dienst voor godsdienstzaken laten weten.

Drie-Zelfkerk

De verplichting om zorg te dragen voor kerkvrije zones geldt ook voor de door de staat gecontroleerde Drie-Zelfkerk, meldt Bitter Winter. In augustus vorig jaar moest een geregistreerde kerk in Henan haar deuren sluiten, omdat ze te dicht bij een school stond.

De kerk kon niet tegen de maatregel in beroep gaan. De provincie liet weten dat het besluit ‘in de toekomst niet wordt teruggedraaid’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Dit betekent de ichtus-vis in het logo van het nieuwe gereformeerde kerkverband

Het visje stond ooit achterop talloze auto's, gaf zijn naam aan christelijke studentenverenigingen en scholen, en wordt nu het uithangbord van de nieuwe Nederlandse Gereformeerde Kerken. Wat is die ichtusvis voor teken?

Afbeelding

Greta Thunberg krijgt eredoctoraat theologie: 'We zijn het eens met de doelstellingen waar zij voor staat'

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg krijgt een eredoctoraat van de theologiefaculteit van de Universiteit van Helsinki. Die prijst Thunberg om haar ‘compromisloze werk voor de toekomst van onze planeet.’

Afbeelding

Zeven manieren om dichter bij God te komen: 'We geloven teveel met ons hoofd'

Priester Nikolaas Sintobin had als twintiger een bijzondere ervaring met God. Als Jezuïet deelt hij wijze lessen over dankbaarheid, vrede in een druk leven en hoe het levensgebed ons kan helpen dichterbij God te komen.

Afbeelding

Honderden rouwdiensten zijn voor iedereen online te zien. Hoe gaan kerken hiermee om?

Emotionele familiemomenten tijdens tal van uitvaartdiensten zijn voor iedereen te bekijken op online-kanalen van kerken. Waarom blijven veel begrafenisdiensten maandenlang online staan?

Afbeelding

Robin ziet overeenkomsten tussen zijn werk als dominee en zijn rol als keeper in het zaalvoetbal

Robin ten Hoopen (33), predikant van de Ontmoetingskerk in Bergambacht, is zaalvoetbalkeeper. ‘Ik maak deel uit van het team en tegelijkertijd ben ik die ene die een ander pakje aan heeft dan de rest.'

Afbeelding

Waarom het motto 'geen seks voor het huwelijk' christenen kan beschadigen. 'Je zit continu in een angstmodus'

Christelijke jongeren aansporen om maar vooral geen seks voor het huwelijk te hebben, kan leiden tot een beschadigd zelfbeeld. ‘Dan ben je de lolly waar iedereen een likje van heeft genomen; die hoeft niemand meer.’