Luister naar

Chinese regering wil bij scholen ‘kerkvrije’ zones

Nieuws
Om minderjarigen te ‘beschermen’ tegen religie, moeten Chinese scholen zorgen voor ‘kerkvrije’ zones.
Gerhard Wilts
donderdag 17 januari 2019 om 08:07

Peking

De maatregel is een nieuwe stap van Peking tegen de bewegingsvrijheid van christenen. In februari vorig jaar voerde de Chinese regering een strengere godsdienstwet in om meer greep te krijgen op religieuze activiteiten. In de provincie Shanxi riepen de autoriteiten scholen op tot een ‘gecentraliseerde sanering’ van religieuze ontmoetingsplaatsen in de buurt van hogescholen en universiteiten.

De website Bitter Winter, die bericht over geloofsvervolging in China, kreeg een document in handen waarin gepleit wordt voor de invoering van ‘speciaal toezicht’ op christelijke vergaderlocaties. Ook de provincie Henan voert de verplichting voor kerkvrije zones rond scholen en universiteiten in. Christelijke activiteiten op de campus zijn verboden. Onderwijsbestuurders moeten ingrijpen en zo nodig leerkrachten en studenten laten ‘bijscholen’, heeft de provinciale dienst voor godsdienstzaken laten weten.

Drie-Zelfkerk

De verplichting om zorg te dragen voor kerkvrije zones geldt ook voor de door de staat gecontroleerde Drie-Zelfkerk, meldt Bitter Winter. In augustus vorig jaar moest een geregistreerde kerk in Henan haar deuren sluiten, omdat ze te dicht bij een school stond.

De kerk kon niet tegen de maatregel in beroep gaan. De provincie liet weten dat het besluit ‘in de toekomst niet wordt teruggedraaid’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuw tussenjaar combineert geloof met kunst. 'Wij vinden het ook belangrijk uit te reiken en te dienen'

In Nieuwegein gaat in september een nieuw tussenjaar van start voor creatieve christelijke jongeren. 'We hoorden veel verhalen over de onveilige cultuur op kunstopleidingen – dat zette ons aan het denken.'

Afbeelding

Eben-Haëzergemeente op Urk verbreekt band met CGK in Zwolle

Eén van de drie christelijke gereformeerde kerken (cgk) in Urk, te weten de Eben-Haëzergemeente, heeft de correspondentieband met de kerkenraad van de cgk Zwolle verbroken.

Afbeelding

Kerkleden helpen flink in armoedebestrijding, deels door wantrouwen richting overheid

Kerkleden hebben in 2021 miljoenen onbetaalde uren en tientallen miljoenen euro’s besteed om de armoede in Nederland te verminderen. Het exacte aantal uren kan zelfs nog hoger liggen. Dat blijkt uit onderzoek van verschillende organisaties.

Afbeelding

Jongeren hebben steeds minder met Israël. 'Tegenreactie op ouderen die Joodse staat kritiekloos steunden'

De huidige generatie christelijke jongeren ervaart minder verbondenheid met Israël en het Midden-Oosten dan hun ouders. ‘We maken ons daar wel enigszins zorgen om, vooral omdat het bij heel veel mensen het godsbeeld aantast. We raken de wortels van ons geloof kwijt.

Afbeelding

Na twee niertransplantaties en dialyse blijft Arthur optimistisch: 'God heeft mij veel gegeven'

'Ik leef met meer dalen dan een gemiddeld mens, maar de pieken zijn ook hoger.' Arthur Burggraaf (22) heeft al zijn hele leven ernstig nierfalen. Hij dialyseerde een jaar en heeft twee niertransplantaties gehad.

Afbeelding

Wij vinden dromen vaak zweverig, maar in de Bijbel wordt hier heel anders over gedacht

In de Bijbel hebben dromen een veel grotere plaats dan wij ze in onze modern-westerse samenleving geven. Zonde, vindt bijbelwetenschapper Bart Koet. 'Zo mis je ook de troost die dromen kunnen bieden.'