Luister naar

Chinese regering wil bij scholen ‘kerkvrije’ zones

Nieuws
Om minderjarigen te ‘beschermen’ tegen religie, moeten Chinese scholen zorgen voor ‘kerkvrije’ zones.
Gerhard Wilts
donderdag 17 januari 2019 om 08:07

Peking

De maatregel is een nieuwe stap van Peking tegen de bewegingsvrijheid van christenen. In februari vorig jaar voerde de Chinese regering een strengere godsdienstwet in om meer greep te krijgen op religieuze activiteiten. In de provincie Shanxi riepen de autoriteiten scholen op tot een ‘gecentraliseerde sanering’ van religieuze ontmoetingsplaatsen in de buurt van hogescholen en universiteiten.

De website Bitter Winter, die bericht over geloofsvervolging in China, kreeg een document in handen waarin gepleit wordt voor de invoering van ‘speciaal toezicht’ op christelijke vergaderlocaties. Ook de provincie Henan voert de verplichting voor kerkvrije zones rond scholen en universiteiten in. Christelijke activiteiten op de campus zijn verboden. Onderwijsbestuurders moeten ingrijpen en zo nodig leerkrachten en studenten laten ‘bijscholen’, heeft de provinciale dienst voor godsdienstzaken laten weten.

Drie-Zelfkerk

De verplichting om zorg te dragen voor kerkvrije zones geldt ook voor de door de staat gecontroleerde Drie-Zelfkerk, meldt Bitter Winter. In augustus vorig jaar moest een geregistreerde kerk in Henan haar deuren sluiten, omdat ze te dicht bij een school stond.

De kerk kon niet tegen de maatregel in beroep gaan. De provincie liet weten dat het besluit ‘in de toekomst niet wordt teruggedraaid’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In Memoriam: Ioannis Zizioulas (1931-2023), theoloog van de eucharistie en van de schepping

Hij gold als een van de meest vooraanstaande en invloedrijke hedendaagse oosters-orthodoxe theologen. Ioannis Zizioulas overleed woensdag aan de complicaties van een covidbesmetting.

Afbeelding

Bijbel voor basisschoolkinderen in eigentijdse films: 'Een oeroud verhaal in een modern jasje'

Ruzie in huis, vader en zoon schreeuwen. De voordeur knalt, zoon vertrekt. De film De magie van Valentijn vertelt het verhaal van de verloren zoon in moderne stijl, om kinderen vertrouwd te maken met de Bijbel.

Afbeelding

Hoe een avondmaalsviering op het asfalt een akelig diepe verdeeldheid aan het licht bracht

De klimaatdemonstranten die vorig weekend op de A12 een pakje druivensap en een bolletje nuttigden als ‘actiemaal’ legden een fundamenteel meningsverschil onder christenen bloot. En nee, dat ging niet over het klimaat.

Afbeelding

Hoogleraar bijbelvertalen Matthijs de Jong over interpretatie: 'Job vond troost in plaats van berouw'

Het berouw van Job en de hoofdstukindeling van Genesis 1, klopt dat wel? Bijzonder hoogleraar bijbelvertalen, Matthijs de Jong, vermoedt van niet. ‘Een bijbelvertaling kan er over honderd jaar heel anders uitzien.’

Afbeelding

Franse protestanten binden strijd aan met seksueel misbruik. Eventueel ambtsgeheim breken

Dominees moeten misbruikslachtoffers helpen bij een gerechtelijke procedure. En waar dat kan moeten predikanten hun ambtsgeheim breken. Zo wil de Protestantse Federatie in Frankrijk seksueel misbruik tegengaan.

Afbeelding

Hanna Rijken wordt docent theologie & muziek: 'Ik wil toekomstige dominees laten zingen'

Hanna Rijken gaat toekomstige dominees in de Protestantse Kerk lesgeven in 'theologie en muziek'. Juist nu is dat voor de kerk belangrijk. 'Er is in heel de samenleving een hunkering naar beleving van goede muziek.'