Luister naar

Paus noemt Wereldjongerendagen ‘vreugde en hoop voor de kerk’

Nieuws
Paus Franciscus is donderdag in Panama-Stad ontvangen door 150.000 jonge deelnemers aan de katholieke Wereldjongerendagen. Hij riep de autoriteiten op om corruptie te bestrijden en bisschoppen om beter te luisteren.
Hendro Munsterman
vrijdag 25 januari 2019 om 08:44

Panama-Stad

Aan de kust van de Stille Oceaan waren de duizenden deelnemers samengestroomd om Franciscus welkom te heten, nadat de aartsbisschop van Panama de Wereldjongerendagen dinsdag al officieel had geopend. De paus noemde de Wereldjongerendagen ‘een hernieuwd feest van vreugde en hoop voor de kerk en, voor de wereld, een getuigenis van hoop’.

Hij vroeg de jongeren uit 156 landen met hun honderden vlaggen ‘niet bevreesd te zijn, maar vooruit te gaan met dezelfde frisse energie en innerlijke onrust die ons gelukkiger maakt en beschikbaarder om betere getuigen van het evangelie te zijn’. Jongeren moeten stappen vooruit zetten, ‘niet om een parallelle kerk te stichten die meer “fun” biedt of “cool” is, dankzij een modern jongerenfestijn’. Franciscus wil juist samen met de jongeren ‘de kerk herontdekken en de frisheid en het jeugdige karakter van de kerk laten herleven’.

Oscar Romero

Franciscus citeerde uit een preek van de in 1980 vermoorde aartsbisschop van San Salvador, Oscar Romero: ‘Het christendom is niet een opsomming van te geloven waarheden, op te volgen regels of van verboden, maar een persoon die mij oneindig heeft liefgehad, naar mijn liefde verlangt en erom vraagt’. Ook wees de paus op het belang van legitieme verschillen tussen personen en volkeren en de ‘noodzaak van een cultuur van ontmoeting’. Hij riep de jongeren op om emeritus-paus Benedictus XVI, die hij in het kader van zijn spreken over legitieme diversiteit citeerde, met applaus te begroeten: ‘hij ziet ons vast op tv’.

corruptie

Eerder op de dag ontmoette paus Franciscus de president van Panama en overheidsvertegenwoordigers. Hij prees Panama als ‘een brug tussen oceanen en een vanzelfsprekend land van ontmoeting’. Maar tussen de regels door deed hij een stevige oproep aan de Panamese politiek - midden in verkiezingsstrijd - om de situatie in het land te verbeteren.

Video: Geloofsfeest en harde realiteit in Panama (tekt loopt door onder de video)

[embed:https://www.youtube.com/watch?v=Jcs3jooGs2U&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2gQBICNm0ybbGG2dN57J09OiuqvDqd-cBCYS7FBgkoJUha4UbsDxfx_fk]

Panama moet volgens Franciscus ‘de toegang tot kwalitatief goed onderwijs garanderen’, een duidelijke verwijzing naar het ondermaatse publieke onderwijs waar betere scholen slechts voor de rijken zijn weggelegd. Ook moet ‘de waardigheid van de burgers, in het bijzonder die van de armen’ gewaarborgd worden. In vrijwel geen een ander land ter wereld is de kloof tussen rijk en arm zo groot als in Panama. Franciscus noemde in het bijzonder de rechten van de zeven inheemse bevolkingsgroepen: ‘Er is zoveel van hun cultuur te leren en van hun visie op de wereld’, zei Franciscus.

corruptie

Een van de grootste problemen in Panama is de corruptie. De voormalige president en ondernemer Ricardo Martinelli, zit momenteel in de gevangenis, en ook onder zijn opvolger Juan Carlos Varela functioneert in het land weinig zonder vriendjespolitiek. Franciscus riep de Panamese politiek op tot ‘een cultuur van grotere transparantie tussen de regering, de privé-sector en het gehele volk’.

Wijzend op de jongeren die in Panama aanwezig zijn, zei hij dat zij ‘de kortzichtige en kortetermijnvisies die voortkomen uit berusting of hebzucht zullen trotseren. Als profetische oproep voegde hij eraan toe: ‘Een andere wereld is mogelijk!’.

bisschoppen

Tijdens zijn toespraak tot de verzamelde Centraal-Amerikaanse bisschoppen riep Franciscus hen op om ‘niet paternalistich op jongeren neer te kijken’. Volgens de paus kan een bisschop veel zaken aan anderen overlaten, ‘maar wat we niet kunnen delegeren is het luisteren’. Kerkleiders moeten volgens de paus ‘theoretische wijzen van leven en spreken opgeven om te luisteren naar de geluiden en herhaalde verzuchtingen van echte mensen die ons uitdagen’. Opnieuw legde Franciscus de nadruk op zijn droom van een kerk die niet een gesublimeerd ideaalbeeld verkondigd, maar die de realiteit in ogenschouw neemt en vandaaruit het evangelie verkondigt, het liefst in armoe en eenvoud, waartoe hij de bisschoppen eveneens opriep. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Heb het leven lief': de Zwolse Oosterkerk viert dat met een Toon Hermans-dienst

'Mijn vader was ook predikant. Mijn moeder en hij konden smakelijk lachen om Toon Hermans en ook meevoelen met zijn serieuze teksten. Maar een kerkdienst met zijn werk erin, nee, dat zou niet denkbaar zijn geweest.'

Afbeelding

Tienden geven: Joris en Annemarie doen het. Hoe Bijbels is dat en is het nog van deze tijd?

Tien procent van je salaris weggeven. Joris is niet christelijk, maar doet dat toch. Annemarie is wél christen, maar kiest ervoor vooral haar tijd te ‘doneren’. Hoe letterlijk is de Bijbelse opdracht om tienden te geven?

Afbeelding

Van bed en breakfast tot boulderhal: steeds meer kerkgebouwen krijgen een andere functie

Steeds meer kerkgebouwen verliezen hun religieuze doel en krijgen een andere bestemming: 1849 kerken hebben inmiddels een andere bestemming, of krijgen deze binnenkort. ‘Een bordeel in de kerk kunnen we niet goedkeuren.’

Afbeelding

'Homokwestie' lijkt niet uit te draaien op schisma bij methodisten in Verenigde Staten

Het is nog maar de vraag of uiteenlopende standpunten over homoseksuele relaties leiden tot een schisma binnen de United Methodist Church in de Verenigde Staten.

Afbeelding

Religieuze wanen komen vaker voor op de Biblebelt. 'Bevindelijk-gereformeerden behandelen is lastiger'

Denken dat je engelenvleugels hebt en kunt vliegen. Of doodsbang zijn dat de duivel je meeneemt. Bevindelijk gereformeerden hebben meer last van religieuze wanen. Maar professionele hulp zullen ze niet gauw inroepen.

Afbeelding

Evelyn Noltus is predikant van de Protestantse Johanneskerk in Leersum en speelt toneel

Evelyn Noltus (61) is predikant van de Protestantse Johanneskerk in Leersum en speelt toneel. ‘Het helpt mij in mijn rol als predikant om dingen te doen die spannend zijn.’