Paus noemt Wereldjongerendagen ‘vreugde en hoop voor de kerk’
Panama-Stad
Aan de kust van de Stille Oceaan waren de duizenden deelnemers samengestroomd om Franciscus welkom te heten, nadat de aartsbisschop van Panama de Wereldjongerendagen dinsdag al officieel had geopend. De paus noemde de Wereldjongerendagen ‘een hernieuwd feest van vreugde en hoop voor de kerk en, voor de wereld, een getuigenis van hoop’.
Hij vroeg de jongeren uit 156 landen met hun honderden vlaggen ‘niet bevreesd te zijn, maar vooruit te gaan met dezelfde frisse energie en innerlijke onrust die ons gelukkiger maakt en beschikbaarder om betere getuigen van het evangelie te zijn’. Jongeren moeten stappen vooruit zetten, ‘niet om een parallelle kerk te stichten die meer “fun” biedt of “cool” is, dankzij een modern jongerenfestijn’. Franciscus wil juist samen met de jongeren ‘de kerk herontdekken en de frisheid en het jeugdige karakter van de kerk laten herleven’.
Oscar Romero
Franciscus citeerde uit een preek van de in 1980 vermoorde aartsbisschop van San Salvador, Oscar Romero: ‘Het christendom is niet een opsomming van te geloven waarheden, op te volgen regels of van verboden, maar een persoon die mij oneindig heeft liefgehad, naar mijn liefde verlangt en erom vraagt’. Ook wees de paus op het belang van legitieme verschillen tussen personen en volkeren en de ‘noodzaak van een cultuur van ontmoeting’. Hij riep de jongeren op om emeritus-paus Benedictus XVI, die hij in het kader van zijn spreken over legitieme diversiteit citeerde, met applaus te begroeten: ‘hij ziet ons vast op tv’.
corruptie
Eerder op de dag ontmoette paus Franciscus de president van Panama en overheidsvertegenwoordigers. Hij prees Panama als ‘een brug tussen oceanen en een vanzelfsprekend land van ontmoeting’. Maar tussen de regels door deed hij een stevige oproep aan de Panamese politiek - midden in verkiezingsstrijd - om de situatie in het land te verbeteren.
Video: Geloofsfeest en harde realiteit in Panama (tekt loopt door onder de video)
Panama moet volgens Franciscus ‘de toegang tot kwalitatief goed onderwijs garanderen’, een duidelijke verwijzing naar het ondermaatse publieke onderwijs waar betere scholen slechts voor de rijken zijn weggelegd. Ook moet ‘de waardigheid van de burgers, in het bijzonder die van de armen’ gewaarborgd worden. In vrijwel geen een ander land ter wereld is de kloof tussen rijk en arm zo groot als in Panama. Franciscus noemde in het bijzonder de rechten van de zeven inheemse bevolkingsgroepen: ‘Er is zoveel van hun cultuur te leren en van hun visie op de wereld’, zei Franciscus.
corruptie
Een van de grootste problemen in Panama is de corruptie. De voormalige president en ondernemer Ricardo Martinelli, zit momenteel in de gevangenis, en ook onder zijn opvolger Juan Carlos Varela functioneert in het land weinig zonder vriendjespolitiek. Franciscus riep de Panamese politiek op tot ‘een cultuur van grotere transparantie tussen de regering, de privé-sector en het gehele volk’.
Wijzend op de jongeren die in Panama aanwezig zijn, zei hij dat zij ‘de kortzichtige en kortetermijnvisies die voortkomen uit berusting of hebzucht zullen trotseren. Als profetische oproep voegde hij eraan toe: ‘Een andere wereld is mogelijk!’.
bisschoppen
Tijdens zijn toespraak tot de verzamelde Centraal-Amerikaanse bisschoppen riep Franciscus hen op om ‘niet paternalistich op jongeren neer te kijken’. Volgens de paus kan een bisschop veel zaken aan anderen overlaten, ‘maar wat we niet kunnen delegeren is het luisteren’. Kerkleiders moeten volgens de paus ‘theoretische wijzen van leven en spreken opgeven om te luisteren naar de geluiden en herhaalde verzuchtingen van echte mensen die ons uitdagen’. Opnieuw legde Franciscus de nadruk op zijn droom van een kerk die niet een gesublimeerd ideaalbeeld verkondigd, maar die de realiteit in ogenschouw neemt en vandaaruit het evangelie verkondigt, het liefst in armoe en eenvoud, waartoe hij de bisschoppen eveneens opriep. <