ISIS eist aanslag op Filipijnse kathedraal op

Jolo
Eerst ging er een bom af tijdens de viering van de eucharistie in de kathedraal van Onze Lieve Vrouw van de Berg Karmel. Even later ontplofte een tweede bom op de parkeerplaats bij de kerk. Vijf van de doden zijn militairen, die na de eerste explosie te hulp waren gesneld.
ISIS eiste maandag de verantwoordelijkheid voor de aanslag op. Jolo is de hoofdstad van de zuidelijke provincie Sulu. Dit is een van de vijf provincies in de Autonome Regio in Islamitisch Mindanao, die vorige week via een referendum kozen voor meer autonomie. Dit kan een nieuwe stap zijn op weg naar vrede in deze regio. ISIS wil dat met deze aanslag ondermijnen.
‘Deze bomaanslag, op een plek van vrede en aanbidding, komt op het moment dat we ons voorbereiden op een nieuw stadium van het vredesproces in Mindanao’, stelde gouverneur Mujiv Hataman vast. Hij sprak van een ‘gruweldaad’.
Paus Franciscus sprak zondag tijdens de Wereldjongerendagen in Panama zijn afschuw uit over de aanslag. ‘Ik bid voor de doden en gewonden. Moge de Heer, de vredevorst, de harten bekeren van de gewelddadigen.’ Ook de Filipijnse president Rodrigo Duterte keurde de aanslag direct af.
#UPDATE A double bombing of a Catholic church in the southern Philippines killed at least 18 people and was claimed by the Islamic State group, days after voters backed expanded Muslim self-rule in the regionhttps://t.co/XPoxtNJRQv pic.twitter.com/SDygJf3J1b
— AFP news agency (@AFP) January 27, 2019
Mindanao
De Autonome Regio in Islamitisch Mindanao is de enige regio in de Filipijnen die zelfbestuur heeft. In het verder vooral katholieke land is dit ook het enige gebied waar moslims de meerderheid vormen.
Jolo is vaker doelwit van aanslagen, vooral van terreurbeweging Abu Sayyaf, die zich heeft verbonden aan ISIS. In 2010 ontplofte bij de kathedraal twee keer een granaat – beide keren zonder slachtoffers.
De Filipijnse regering hoopt dat de terreurdreiging afneemt nu de regio meer autonomie krijgt. Het Moro Islamic Liberation Front (MILF), de belangrijkste militie in dit gebied, heeft toegezegd zich te ontwapenen. Waarschijnlijk zal het nieuwe parlement van de regio veel leden van deze beweging tellen.
In Sulu zijn diverse rebellengroepen actief die het vredesakkoord tussen de regering en het MILF afkeuren. Westerse regeringen waren juist positief over de uitslag van het referendum. Ze hopen dat de regio, nu die meer autonomie heeft, ISIS buiten de deur kan houden. <