Luister naar

ISIS eist aanslag op Filipijnse kathedraal op

Nieuws
De dubbele aanslag op een katholieke kathedraal in de Filipijnse stad Jolo is opgeëist door terreurbeweging ISIS. Zondag ontploften twee bommen, waarbij zeker twintig mensen om het leven kwamen en 81 gewonden vielen.
dinsdag 29 januari 2019 om 03:00
Politieagenten en soldaten bij de katholieke kathedraal in Jolo, waar zondag twee bommen ontploften. Bij de aanslag kwamen zeker twintig mensen om.
Politieagenten en soldaten bij de katholieke kathedraal in Jolo, waar zondag twee bommen ontploften. Bij de aanslag kwamen zeker twintig mensen om. afp/ Nickee Bulangan

Jolo

Eerst ging er een bom af tijdens de viering van de eucharistie in de kathedraal van Onze Lieve Vrouw van de Berg Karmel. Even later ontplofte een tweede bom op de parkeerplaats bij de kerk. Vijf van de doden zijn ­militairen, die na de eerste explosie te hulp waren gesneld.

ISIS eiste maandag de verantwoordelijkheid voor de aanslag op. Jolo is de hoofdstad van de zuidelijke provincie Sulu. Dit is een van de vijf provincies in de Autonome Regio in Islamitisch Mindanao, die vorige week via een ­referendum kozen voor meer autonomie. Dit kan een nieuwe stap zijn op weg naar vrede in deze regio. ISIS wil dat met deze aanslag ondermijnen.

‘Deze bomaanslag, op een plek van vrede en aanbidding, komt op het moment dat we ons voorbereiden op een nieuw stadium van het vredesproces in Mindanao’, stelde gouverneur Mujiv Hataman vast. Hij sprak van een ‘gruweldaad’.

Paus Franciscus sprak zondag tijdens de Wereldjongerendagen in Panama zijn afschuw uit over de aanslag. ‘Ik bid voor de doden en gewonden. Moge de Heer, de vredevorst, de harten bekeren van de gewelddadigen.’ Ook de Filipijnse president Rodrigo Duterte keurde de aanslag direct af.

Mindanao

De Autonome Regio in Islamitisch Mindanao is de enige regio in de Filipijnen die zelfbestuur heeft. In het verder vooral katholieke land is dit ook het enige gebied waar moslims de meerderheid vormen.

Jolo is vaker doelwit van aanslagen, vooral van terreurbeweging Abu Sayyaf, die zich heeft verbonden aan ISIS. In 2010 ontplofte bij de kathedraal twee keer een granaat – beide keren zonder slachtoffers.

De Filipijnse regering hoopt dat de terreurdreiging afneemt nu de regio meer autonomie krijgt. Het Moro Islamic Liberation Front (MILF), de belangrijkste militie in dit gebied, heeft toegezegd zich te ontwapenen. Waarschijnlijk zal het nieuwe parlement van de regio veel leden van deze beweging tellen.

In Sulu zijn diverse rebellengroepen actief die het vredesakkoord tussen de regering en het MILF afkeuren. Westerse regeringen waren juist ­positief over de uitslag van het referendum. Ze hopen dat de regio, nu die meer autonomie heeft, ISIS buiten de deur kan houden. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Henk Binnendijk ziet met pijn dat jongeren naar hippere kerken gaan. 'Waar God je zaaide, moet je bloeien'

‘Hoe lang moet ik nog in mijn kerk blijven? Ik heb het er niet goed naar mijn zin.’ Die vraag kreeg Henk Binnendijk vaak als spreker op conferenties. Zijn antwoord was altijd duidelijk: ‘Zo lang mogelijk.’

Afbeelding

Moderne dominees zeiden dat Jezus niet was opgestaan. De rechtzinnigen namen een onorthodoxe maatregel

Moderne dominees doopten kinderen niet meer in de naam van Jezus. Laat uw kinderen niet door hen dopen, zeiden de rechtzinnigen, en ze begonnen een schaduwkerk.

Afbeelding

Deborah had elf keer een psychose: 'De grenzeloosheid is voor mij het ergste'

Deborah Ham (44) heeft elf psychoses gehad, maar weigert in de wachtkamer te blijven zitten. 'Er zijn veel dingen die ik niet meer kan, maar het is 'maar' aardse gebrokenheid. Ik zie ook dat ik veel wél kan.'

Afbeelding

De 'oorlog' in de oorlog: het gevecht om het Holenklooster in Kyiv wordt per kerkgebouw uitgevochten

Op 29 maart moet de Oekraïens-Orthodoxe Kerk het Holenklooster in Kyiv verlaten. Maar is de verdrijving van de kerk die tot vorig jaar bij het Moskouse Patriarchaat hoorde, geen schending van godsdienstvrijheid?

Afbeelding

Hoe bereiden kerken in Harlingen zich voor op The Passion? 'Het kruis verbindt alle denominaties'

De voorbereidingen voor The Passion, uitgezonden vanuit Harlingen, zijn in volle gang. De lokale kerken staan in de startblokken om de bezoeker hún boodschap van Pasen mee te geven. ‘Dit is de eenheid waar Jezus over sprak.’

Afbeelding

Hoe viert Egypte de ramadan terwijl basisbehoeften onbetaalbare luxeartikelen zijn geworden?

Hordes mensen schuifelen langs grote kramen waar de 'ramadanlantaarn' fanous wordt verkocht, de populairste versiering voor de vastenmaand. Ondanks de noodlijdende economie blijven de Egyptenaren voor deze maand de portemonnee trekken.