Luister naar

ISIS eist aanslag op Filipijnse kathedraal op

Nieuws
De dubbele aanslag op een katholieke kathedraal in de Filipijnse stad Jolo is opgeëist door terreurbeweging ISIS. Zondag ontploften twee bommen, waarbij zeker twintig mensen om het leven kwamen en 81 gewonden vielen.
dinsdag 29 januari 2019 om 03:00
Politieagenten en soldaten bij de katholieke kathedraal in Jolo, waar zondag twee bommen ontploften. Bij de aanslag kwamen zeker twintig mensen om.
Politieagenten en soldaten bij de katholieke kathedraal in Jolo, waar zondag twee bommen ontploften. Bij de aanslag kwamen zeker twintig mensen om. afp/ Nickee Bulangan

Jolo

Eerst ging er een bom af tijdens de viering van de eucharistie in de kathedraal van Onze Lieve Vrouw van de Berg Karmel. Even later ontplofte een tweede bom op de parkeerplaats bij de kerk. Vijf van de doden zijn ­militairen, die na de eerste explosie te hulp waren gesneld.

ISIS eiste maandag de verantwoordelijkheid voor de aanslag op. Jolo is de hoofdstad van de zuidelijke provincie Sulu. Dit is een van de vijf provincies in de Autonome Regio in Islamitisch Mindanao, die vorige week via een ­referendum kozen voor meer autonomie. Dit kan een nieuwe stap zijn op weg naar vrede in deze regio. ISIS wil dat met deze aanslag ondermijnen.

‘Deze bomaanslag, op een plek van vrede en aanbidding, komt op het moment dat we ons voorbereiden op een nieuw stadium van het vredesproces in Mindanao’, stelde gouverneur Mujiv Hataman vast. Hij sprak van een ‘gruweldaad’.

Paus Franciscus sprak zondag tijdens de Wereldjongerendagen in Panama zijn afschuw uit over de aanslag. ‘Ik bid voor de doden en gewonden. Moge de Heer, de vredevorst, de harten bekeren van de gewelddadigen.’ Ook de Filipijnse president Rodrigo Duterte keurde de aanslag direct af.

Mindanao

De Autonome Regio in Islamitisch Mindanao is de enige regio in de Filipijnen die zelfbestuur heeft. In het verder vooral katholieke land is dit ook het enige gebied waar moslims de meerderheid vormen.

Jolo is vaker doelwit van aanslagen, vooral van terreurbeweging Abu Sayyaf, die zich heeft verbonden aan ISIS. In 2010 ontplofte bij de kathedraal twee keer een granaat – beide keren zonder slachtoffers.

De Filipijnse regering hoopt dat de terreurdreiging afneemt nu de regio meer autonomie krijgt. Het Moro Islamic Liberation Front (MILF), de belangrijkste militie in dit gebied, heeft toegezegd zich te ontwapenen. Waarschijnlijk zal het nieuwe parlement van de regio veel leden van deze beweging tellen.

In Sulu zijn diverse rebellengroepen actief die het vredesakkoord tussen de regering en het MILF afkeuren. Westerse regeringen waren juist ­positief over de uitslag van het referendum. Ze hopen dat de regio, nu die meer autonomie heeft, ISIS buiten de deur kan houden. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Heb het leven lief': de Zwolse Oosterkerk viert dat met een Toon Hermans-dienst

'Mijn vader was ook predikant. Mijn moeder en hij konden smakelijk lachen om Toon Hermans en ook meevoelen met zijn serieuze teksten. Maar een kerkdienst met zijn werk erin, nee, dat zou niet denkbaar zijn geweest.'

Afbeelding

Tienden geven: Joris en Annemarie doen het. Hoe Bijbels is dat en is het nog van deze tijd?

Tien procent van je salaris weggeven. Joris is niet christelijk, maar doet dat toch. Annemarie is wél christen, maar kiest ervoor vooral haar tijd te ‘doneren’. Hoe letterlijk is de Bijbelse opdracht om tienden te geven?

Afbeelding

Van bed en breakfast tot boulderhal: steeds meer kerkgebouwen krijgen een andere functie

Steeds meer kerkgebouwen verliezen hun religieuze doel en krijgen een andere bestemming: 1849 kerken hebben inmiddels een andere bestemming, of krijgen deze binnenkort. ‘Een bordeel in de kerk kunnen we niet goedkeuren.’

Afbeelding

'Homokwestie' lijkt niet uit te draaien op schisma bij methodisten in Verenigde Staten

Het is nog maar de vraag of uiteenlopende standpunten over homoseksuele relaties leiden tot een schisma binnen de United Methodist Church in de Verenigde Staten.

Afbeelding

Religieuze wanen komen vaker voor op de Biblebelt. 'Bevindelijk-gereformeerden behandelen is lastiger'

Denken dat je engelenvleugels hebt en kunt vliegen. Of doodsbang zijn dat de duivel je meeneemt. Bevindelijk gereformeerden hebben meer last van religieuze wanen. Maar professionele hulp zullen ze niet gauw inroepen.

Afbeelding

Evelyn Noltus is predikant van de Protestantse Johanneskerk in Leersum en speelt toneel

Evelyn Noltus (61) is predikant van de Protestantse Johanneskerk in Leersum en speelt toneel. ‘Het helpt mij in mijn rol als predikant om dingen te doen die spannend zijn.’