Luister naar

ISIS eist aanslag op Filipijnse kathedraal op

Nieuws
De dubbele aanslag op een katholieke kathedraal in de Filipijnse stad Jolo is opgeëist door terreurbeweging ISIS. Zondag ontploften twee bommen, waarbij zeker twintig mensen om het leven kwamen en 81 gewonden vielen.
dinsdag 29 januari 2019 om 03:00
Politieagenten en soldaten bij de katholieke kathedraal in Jolo, waar zondag twee bommen ontploften. Bij de aanslag kwamen zeker twintig mensen om.
Politieagenten en soldaten bij de katholieke kathedraal in Jolo, waar zondag twee bommen ontploften. Bij de aanslag kwamen zeker twintig mensen om. afp/ Nickee Bulangan

Jolo

Eerst ging er een bom af tijdens de viering van de eucharistie in de kathedraal van Onze Lieve Vrouw van de Berg Karmel. Even later ontplofte een tweede bom op de parkeerplaats bij de kerk. Vijf van de doden zijn ­militairen, die na de eerste explosie te hulp waren gesneld.

ISIS eiste maandag de verantwoordelijkheid voor de aanslag op. Jolo is de hoofdstad van de zuidelijke provincie Sulu. Dit is een van de vijf provincies in de Autonome Regio in Islamitisch Mindanao, die vorige week via een ­referendum kozen voor meer autonomie. Dit kan een nieuwe stap zijn op weg naar vrede in deze regio. ISIS wil dat met deze aanslag ondermijnen.

‘Deze bomaanslag, op een plek van vrede en aanbidding, komt op het moment dat we ons voorbereiden op een nieuw stadium van het vredesproces in Mindanao’, stelde gouverneur Mujiv Hataman vast. Hij sprak van een ‘gruweldaad’.

Paus Franciscus sprak zondag tijdens de Wereldjongerendagen in Panama zijn afschuw uit over de aanslag. ‘Ik bid voor de doden en gewonden. Moge de Heer, de vredevorst, de harten bekeren van de gewelddadigen.’ Ook de Filipijnse president Rodrigo Duterte keurde de aanslag direct af.

Mindanao

De Autonome Regio in Islamitisch Mindanao is de enige regio in de Filipijnen die zelfbestuur heeft. In het verder vooral katholieke land is dit ook het enige gebied waar moslims de meerderheid vormen.

Jolo is vaker doelwit van aanslagen, vooral van terreurbeweging Abu Sayyaf, die zich heeft verbonden aan ISIS. In 2010 ontplofte bij de kathedraal twee keer een granaat – beide keren zonder slachtoffers.

De Filipijnse regering hoopt dat de terreurdreiging afneemt nu de regio meer autonomie krijgt. Het Moro Islamic Liberation Front (MILF), de belangrijkste militie in dit gebied, heeft toegezegd zich te ontwapenen. Waarschijnlijk zal het nieuwe parlement van de regio veel leden van deze beweging tellen.

In Sulu zijn diverse rebellengroepen actief die het vredesakkoord tussen de regering en het MILF afkeuren. Westerse regeringen waren juist ­positief over de uitslag van het referendum. Ze hopen dat de regio, nu die meer autonomie heeft, ISIS buiten de deur kan houden. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In Memoriam: Ioannis Zizioulas (1931-2023), theoloog van de eucharistie en van de schepping

Hij gold als een van de meest vooraanstaande en invloedrijke hedendaagse oosters-orthodoxe theologen. Ioannis Zizioulas overleed woensdag aan de complicaties van een covidbesmetting.

Afbeelding

Bijbel voor basisschoolkinderen in eigentijdse films: 'Een oeroud verhaal in een modern jasje'

Ruzie in huis, vader en zoon schreeuwen. De voordeur knalt, zoon vertrekt. De film De magie van Valentijn vertelt het verhaal van de verloren zoon in moderne stijl, om kinderen vertrouwd te maken met de Bijbel.

Afbeelding

Hoe een avondmaalsviering op het asfalt een akelig diepe verdeeldheid aan het licht bracht

De klimaatdemonstranten die vorig weekend op de A12 een pakje druivensap en een bolletje nuttigden als ‘actiemaal’ legden een fundamenteel meningsverschil onder christenen bloot. En nee, dat ging niet over het klimaat.

Afbeelding

Hoogleraar bijbelvertalen Matthijs de Jong over interpretatie: 'Job vond troost in plaats van berouw'

Het berouw van Job en de hoofdstukindeling van Genesis 1, klopt dat wel? Bijzonder hoogleraar bijbelvertalen, Matthijs de Jong, vermoedt van niet. ‘Een bijbelvertaling kan er over honderd jaar heel anders uitzien.’

Afbeelding

Franse protestanten binden strijd aan met seksueel misbruik. Eventueel ambtsgeheim breken

Dominees moeten misbruikslachtoffers helpen bij een gerechtelijke procedure. En waar dat kan moeten predikanten hun ambtsgeheim breken. Zo wil de Protestantse Federatie in Frankrijk seksueel misbruik tegengaan.

Afbeelding

Hanna Rijken wordt docent theologie & muziek: 'Ik wil toekomstige dominees laten zingen'

Hanna Rijken gaat toekomstige dominees in de Protestantse Kerk lesgeven in 'theologie en muziek'. Juist nu is dat voor de kerk belangrijk. 'Er is in heel de samenleving een hunkering naar beleving van goede muziek.'