Luister naar

Hindoeradicalen jagen christenen schrik aan

Nieuws
Radicale hindoes in India hebben een kerk en een katholieke meisjesschool aangevallen. Het geweld vergroot de bezorgdheid van religieuze minderheden in de aanloop naar de verkiezingen in april en mei.
Gerhard Wilts
dinsdag 29 januari 2019 om 03:00

Mumbai

Een groep hindoefundamentalisten viel zondagmorgen een kleine pinkstergemeente in de oostelijke deelstaat Chhattisgarh aan. ‘Plotseling, zonder aanleiding, stormden vijftien man de dienst binnen’, vertelde ­dominee Ajay Ravi tegen het pers­bureau AsiaNews. ‘Ze schreeuwden tegen de biddende mensen dat zij de hindoegoden en -godinnen beledigden.’

De relschoppers molesteerden kerkgangers, verscheurden bijbels en vernielden muziekinstrumenten en een bromfiets. ‘Het is een schande’, reageerde voorzitter Sajan K George van de Wereldraad van Indiase christenen (GCIC). ‘De grondwet garandeert godsdienstvrijheid. Deze aanval op kwetsbare christenen verspreidt angst en onveiligheid, boven op de antibekeringswet die in de deelstaat van kracht is.’

confrontatie

Afgelopen week vielen leden van de jongerenbeweging Shiv Sena, verbonden aan de hindoenationalistische regeringspartij BJP, een katholieke meisjesschool in de westelijke deelstaat Maharashtra aan.

Volgens John Dayal, secretaris van de All India Christian Council, houdt het geweld verband met de verkiezingen dit voorjaar in verschillende Indiase deelstaten. ‘Vandalisme op zich is al schokkend, maar deze aanval wijst op de openlijke confrontatie die fundamentalistische groepen met het oog op de verkiezingen plannen tegen godsdienstige minderheden.’ De aanval vond plaats onder schooltijd. Circa twintig radicale jongeren kwamen schreeuwend de school binnen, sloegen meubels en ruiten aan diggelen, evenals een kruis en een Mariabeeld. Ze waren niet voor rede vatbaar, zei schoolhoofd Bharati tegen Indian ­Catholic Matters. ‘De aanval was zo onverwacht en brutaal, dat vooral de meisjes in de jongste groepen nog steeds erg van slag zijn.’ De politie heeft twee arrestaties verricht.

De afgelopen jaren waren christelijke scholen vaker het doelwit van hindoe-extremisten. In januari vorig jaar provoceerden nationalistische fundamentalisten een katholieke opleiding in de centrale deelstaat Madhya Pradesh door in het schoolgebouw een hindoeritueel voor ‘Moeder India’ uit te voeren. Kerkelijke leiders klagen dat de autoriteiten niet ingrijpen. Die straffeloosheid moedigt radicale groepen aan tot nog driester op­treden, waarschuwen zij. <

hindoe en volk

In India wonen naar schatting 65 miljoen christenen. Van de 1,3 miljard Indiërs is tachtig procent hindoe.

Hindoeïsme en de nationale iden­titeit van India vallen volgens de ­regerende hindoepartij Bharatiya Janata Partij (BJP) min of meer samen. De christelijke minderheid in India, maar ook andere godsdienstige groepen merken de gevolgen. Zij raken steeds meer in de verdrukking. De BJP van president Narendra Modi leed vorig jaar zware verliezen in Chhattisgarh, Madhya Pradesh en Rajasthan, drie deelstaten in Centraal-India. Voor hindoenationa­listen staat er dan ook bij de algemene verkiezingen in april en mei veel op het spel.

Op de ranglijst christenvervolging 2019 van Open Doors staat India op de tiende plaats van landen waar christenen het meest vervolgd worden. Aartsbisschop Anil Couta van New Delhi verklaarde onlangs dat de seculiere grondwet van India in gevaar komt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuw tussenjaar combineert geloof met kunst. 'Wij vinden het ook belangrijk uit te reiken en te dienen'

In Nieuwegein gaat in september een nieuw tussenjaar van start voor creatieve christelijke jongeren. 'We hoorden veel verhalen over de onveilige cultuur op kunstopleidingen – dat zette ons aan het denken.'

Afbeelding

Eben-Haëzergemeente op Urk verbreekt band met CGK in Zwolle

Eén van de drie christelijke gereformeerde kerken (cgk) in Urk, te weten de Eben-Haëzergemeente, heeft de correspondentieband met de kerkenraad van de cgk Zwolle verbroken.

Afbeelding

Kerkleden helpen flink in armoedebestrijding, deels door wantrouwen richting overheid

Kerkleden hebben in 2021 miljoenen onbetaalde uren en tientallen miljoenen euro’s besteed om de armoede in Nederland te verminderen. Het exacte aantal uren kan zelfs nog hoger liggen. Dat blijkt uit onderzoek van verschillende organisaties.

Afbeelding

Jongeren hebben steeds minder met Israël. 'Tegenreactie op ouderen die Joodse staat kritiekloos steunden'

De huidige generatie christelijke jongeren ervaart minder verbondenheid met Israël en het Midden-Oosten dan hun ouders. ‘We maken ons daar wel enigszins zorgen om, vooral omdat het bij heel veel mensen het godsbeeld aantast. We raken de wortels van ons geloof kwijt.

Afbeelding

Na twee niertransplantaties en dialyse blijft Arthur optimistisch: 'God heeft mij veel gegeven'

'Ik leef met meer dalen dan een gemiddeld mens, maar de pieken zijn ook hoger.' Arthur Burggraaf (22) heeft al zijn hele leven ernstig nierfalen. Hij dialyseerde een jaar en heeft twee niertransplantaties gehad.

Afbeelding

Wij vinden dromen vaak zweverig, maar in de Bijbel wordt hier heel anders over gedacht

In de Bijbel hebben dromen een veel grotere plaats dan wij ze in onze modern-westerse samenleving geven. Zonde, vindt bijbelwetenschapper Bart Koet. 'Zo mis je ook de troost die dromen kunnen bieden.'