Luister naar

Utrechtse kathedraal kost museum één euro

Nieuws
Het Utrechtse parochiebestuur heeft de geplande ondertekening van het koopcontract waarin de Sint-Catharinakathedraal voor één euro aan Museum Catharijneconvent wordt verkocht, uitgesteld. Het bestuur zet wel vervolgstappen in de procedure die moet leiden tot de verkoop van de kathedraal.
Hendro Munsterman
dinsdag 5 februari 2019 om 22:47
Het contract voor de verkoop van de Sint-Catharinakathedraal in Utrecht aan Museum Catharijneconvent is nog niet getekend.
Het contract voor de verkoop van de Sint-Catharinakathedraal in Utrecht aan Museum Catharijneconvent is nog niet getekend. wikipedia / Fruggo

Utrecht

Op donderdag 7 februari organiseert het bestuur van de drie samenwerkende Utrechtse parochies een informatieavond om parochianen ‘toelichting te geven over de besluitvorming omtrent de St.-Catharina’. Dit werd pas afgelopen weekend tijdens de eucharistievieringen bekendgemaakt en het bericht verscheen maandag ook op de website.

Volgens het bestuur is deze bijeenkomst een ‘vervolg op de mededeling van mei 2018 waarin het voorgenomen besluit tot vervreemding van de Catharinakathedraal kenbaar werd gemaakt’. Volgens pastoor Hans Boogers zijn er tussen mei en nu ‘allerlei gesprekken en onderzoeken geweest’ en is het bestuur ‘nu in staat om daar meer over te vertellen’.

De Sint-Catharinakathedraal is de oudste en enige middeleeuwse kerk die de rooms-katholieke gemeenschap in Utrecht nog bezit. Zij maakt samen met de Augustinuskerk deel uit van de Salvatorparochie die binnen afzienbare tijd gaat fuseren met de twee andere parochies.

achtstappenplan

De in het aartsbisdom Utrecht geldende procedure voor onttrekking van een kerkgebouw aan de eredienst voorziet in een achtstappenplan. Volgens Boogers zit de parochie nu nog ‘helemaal vooraan’ in die procedure. ‘Ik denk dat je kunt zeggen dat dit stap twee is.’ Deze ‘stap’ volgt na een eerste overleg met het bisdom en voorziet in ‘een of meer informatieavonden’ waarin het parochiebestuur de parochianen over zijn toekomstplannen’ informeert. Het moet daar ‘een concreet plan van aanpak met een bijbehorend tijdpad’ presenteren.

Boogers bevestigt dat de volgende stap het organiseren van ‘hoorzittingen voor de parochianen’ is. Dat moet uiteindelijk leiden tot een definitief werkplan dat het parochiebestuur naar de aartsbisschop verstuurt met het verzoek (stap 4) het kerkgebouw aan de eredienst te onttrekken.

In Utrecht doet inmiddels het gerucht de ronde dat het kerkbestuur en het aan de kathedraal grenzende Museum Catharijneconvent vorige week een voorlopig koopcontract hebben ondertekend waarbij de kathedraal voor één symbolische euro wordt verkocht. Zowel Hans Boogers als de woordvoerder van het museum voor religieuze kunst ontkennen dit, maar anonieme bronnen melden het Nederlands Dagblad dat de ondertekening van dit koopcontract was gepland, maar op het laatste moment is uitgesteld om de parochianen vooraf te kunnen informeren.

De parochie heeft de kathedraal al een aantal jaren geleden aan het museum aangeboden. De kathedraal maakt deel uit van het oude kloostercomplex waar het museum is gehuisvest. Sindsdien zijn belendende gebouwen reeds door de parochie verkocht. Nadat vorig jaar de plannen voor sluiting van de kathedraal bekend waren gemaakt, is een petitie gestart om dat te voorkomen. Opvallend is dat er zich onder de 1438 ondertekenaars een aantal priesters van het aartsbisdom bevindt. ‘In deze kathedraal zijn wij allemaal gewijd: we voelen nu wat wij gewone parochianen aandoen wanneer we de kerk sluiten waar zij zijn getrouwd en waar hun kinderen zijn gedoopt’, zegt een anonieme priester.

Over de vraag welke kerk na een mogelijke verkoop tot kathedraal zal worden gemaakt, is nog geen besluit genomen. De Augustinuskerk aan de Oude Gracht is een serieuze kandidaat, maar deze is al tweeënhalf jaar gesloten wegens restauratiewerkzaamheden en heeft beperkte mogelijkheden voor grotere vieringen zoals priesterwijdingen. Parochianen kerken al meer dan twee jaar in de Catharinakathedraal.

technische vragen

Volgens woordvoerder Douwe Wigersma van Museum Catharijneconvent wacht het museum af wat de parochie beslist. ‘Als het doorgaat is dat ingrijpend voor het totale kloostercomplex.’ Daarbij komen ook technische vragen om de hoek kijken als temperatuur en luchtvochtigheid. Daar wordt momenteel door het museum ‘globaal over nagedacht’, in afwachting van het besluit van de parochie. Concrete plannen zijn er echter volgens Wigersma nog niet.

Het aartsbisdom wil inhoudelijk niet reageren en verwijst naar het parochiebestuur. Voordat de kathedraal verkocht kan worden en een andere kerk tot kathedraal wordt uitgeroepen, is ook nog toestemming vanuit Rome nodig. De kathedrale koorschool, een bijzondere basisschool waar kinderen worden ingevoerd in de liturgische muziek, viert komende zondag het 150-jarig bestaan met een jubileumconcert in de Catharinakathedraal. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.

Afbeelding

‘Nashvilledominee’ Maarten Klaassen verlaat PKN: ‘Het evangelie is in het geding’

Dominee Maarten Klaassen vertrekt uit de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Breekpunt is de weigering van de kerk om een veroordeling over homoseksualiteit uit te spreken.

Afbeelding

Een bijbel die de evolutietheorie accepteert, hoe werkt dat?

De ‘wetenschapsbijbel’ is een gloednieuwe doelgroepbijbel voor wie niet met de rug naar de wetenschap wil staan. Zestig wetenschappers werkten eraan mee. Als je van heldere standpunten houdt, kun je beter verder kijken.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’

Afbeelding

Orgelkids wint innovatieprijs: er zijn nu 150 Doe-orgels in twintig landen

Een Nederlands project dat kinderen liefde voor orgels wil bijbrengen, heeft een internationale prijs gewonnen voor behoud van religieus erfgoed.

Afbeelding

Hitserie The Chosen over het leven van Jezus straks ook in Nederland te zien

De populaire serie over het leven van Jezus, The Chosen, is vanaf deze maand ook in Nederland te zien. In Amerika is de serie een hit. The New York Times noemt het veelbekeken programma een ‘crowdfunded miracle’.