Luister naar

‘Civiele zaak tegen Nashvilleopstellers sterk’

Nieuws
De christelijke homobeweging heeft een sterke zaak als ze een civiele rechtszaak begint tegen de opstellers van de Nashvilleverklaring. Die is ‘onnodig grievend’ en daarmee juridisch gezien over de schreef.
Hilbert Meijer
maandag 18 februari 2019 om 14:06

Groningen

Dat schrijft de Groningse hoogleraar recht en religie Fokko Oldenhuis in het Nederlands Juristenblad. Kort na het verschijnen van de verklaring begin januari, waarin orthodoxe predikanten zich onder meer keren tegen homorelaties, kondigde het Openbaar Ministerie aan te onderzoeken of de opstellers strafrechtelijk vervolgd kunnen worden. Dat is volgens Oldenhuis een kansloze missie.

Anders is dat met een gang naar de burgerlijke rechter. De kans is volgens Oldenhuis groot dat die tot het oordeel komt dat de opstellers onrechtmatig hebben gehandeld. ‘Ik kan mij goed voorstellen dat een vereniging als Christen Queer een dergelijke route omarmt’, schrijft Oldenhuis. Hij raadt Christen Queer aan eerst een gesprek met de opstellers aan te gaan. ‘Maar wel met het pistool op tafel: als het gesprek niets oplevert, kunnen ze dan een civiele rechtszaak beginnen.’

Christen Queer zelf ziet echter niets in een rechtszaak. Liever gaat de christelijke homo-organisatie het gesprek met de opstellers van de verklaring aan, zegt voorzitter Gert-Jan van Leeuwen. ‘Mediation of een goed gesprek levert meer op dan je recht gaan halen. Een rechtsgang zorgt er alleen maar voor dat zaken verharden.’ Daar is niemand bij gebaat, zeker niet de jonge gelovige homo’s die twijfelen of ze uit de kast kunnen komen. ‘Dat hogere doel staat voor mij voorop. Alles wat verborgen blijft, wordt alleen maar problematisch.’

onrechtmatig

Een rechtsgang vanwege ‘Nashville’ hoeft wat Fokko Oldenhuis betreft niet te eindigen met een schadevergoeding. ‘Het gaat zuiver om een verklaring voor recht dat de handelwijze onrechtmatig is.’ Volgens hem staat in de verklaring met zoveel woorden dat in de ogen van God homoseksuele gevoelens niet mogen bestaan. Dat dit in een openbaar stuk staat, noemt hij ‘ongepast en in pastoraal opzicht bizar’. Hij vindt de tekst ‘in zeer ernstige mate laakbaar’ omdat christelijke homo’s vaak worstelen met de vraag of ze er als homo voor Gods aangezicht mogen zijn. Meer dan incidenteel is zelfdoding het ‘antwoord’ op die worsteling, schrijft Oldenhuis. De opstellers werden ‘volledig beheerst door een onheilige drift tot publicatie en verloren daarbij elk te respecteren belang van de als lhbt-geschapen medemens volledig uit het oog’, vindt Oldenhuis. ‘Na de terechte kritiek van twee hoogleraren van de Theologische Universiteit Apeldoorn besloten ze als de bliksem het internet op te gaan. De vorm die ze daarbij kozen is in de gegeven omstandigheden onrechtmatig.’

anders bedoeld

De opstellers van de Nashvilleverklaring zullen zeggen dat ze het anders hebben bedoeld, maar de onduidelijkheid komt voor rekening van de opstellers, niet voor de lezers, voegt Oldenhuis daaraan toe. Dat een gang naar de burgerlijke rechter kans van slagen heeft, baseert hij onder meer op eerdere zaken. De Hoge Raad oordeelde in andere zaken dat een Nederlands burger veel mag zeggen, maar dat een omstreden boodschap al gauw onrechtmatig wordt als je elk te respecteren belang van de ander uit het oog verliest. Naarmate de verspreiding algemener wordt zal de toets van de rechter strenger zijn.

Dat gold bijvoorbeeld al in de jaren tachtig voor het evangelistenechtpaar Goeree. In folders verkondigden zij dat de Joden de Holocaust over zichzelf hadden afgeroepen. Daarvoor werden ze door de burgerlijke rechter veroordeeld. De Nashvilleverklaring werd op internet gepubliceerd. Oldenhuis: ‘Dat is anno 2019 niet minder onzorgvuldig dan de manier waarop het echtpaar Goeree dat in hun dagen via de gewone brievenbus deed.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Franciscus vergelijkt oorlog in Oekraïne met Holocaust: ‘De geschiedenis herhaalt zich’

Paus Franciscus heeft de oorlog in Oekraïne vergeleken met de Holocaust, specifiek de operatie Reinhard in Polen waarbij tot 2 miljoen mensen om het leven werden gebracht. De meeste slachtoffers waren Joods.

Afbeelding

Zondagsrust 2.0? ‘Gooi de winkels dicht en voer weer een nationale rustdag in’

Is de zondagsrust bezig aan een heropleving? Het lijkt een nieuwe trend, met name op sociale media: influencers en jongeren kiezen - elk met hun eigen motivatie - voor de herinvoering van een wekelijkse rustdag.

Afbeelding

Steffi de Pous heeft tattoo met ‘ik ben de beste’: ‘Het is heftig dat we vaak aan onszelf twijfelen’

Wat is uw houvast in leven en sterven? Bekende Nederlanders geven antwoord op deze vraag. Vandaag: Steffi de Pous (39), oprichter van hulporganisatie Because We Carry en voormalig presentatrice en model.

Afbeelding

Quiet 500 strijdt met warme woonkamers tegen stille armoede. ‘Ik eet alleen maar patat’

Kun je de kapper niet betalen of heb je geen winterjas? De vrijwilligers van de Quiet 500 proberen te helpen, niet zelden vanuit hun katholieke geloof. Een aantal van Nederlands allerrijksten helpt inmiddels dapper mee.

Afbeelding

Drugsbende in Birmingham gebruikt christelijke dekmantel

De Britse politie meldt dat criminelen in Birmingham een christelijke groepering gebruikten om een grote partij cannabis te importeren. Voor twee miljoen pond drugs ging via Vision Christian Ministries.

Afbeelding

Amerikaanse MAF-piloot vast in Mozambique, nog geen officiële aanklacht ingediend

Een Amerikaanse piloot wordt in het Afrikaanse land Mozambique vastgehouden, meldt de Mission Aviation Fellowship (MAF). Ryan Koher werkt bij die christelijke hulporganisatie.