Luister naar

Gereformeerde Gemeenten krimpen voor het eerst in jaren

Nieuws
Dalende ledenaantallen, veel kerken zijn het gewend, maar niet de Gereformeerde Gemeenten. Tot vorig jaar. Voor het eerst in jaren nam het aantal leden van het behoudende kerkgenootschap af.
Dick Schinkelshoek
dinsdag 4 juni 2019 om 17:01

Woerden

De Gereformeerde Gemeenten telden op 31 december 107.664 doop- en belijdende leden. Dat waren er 122 minder dan op 1 januari. Jarenlang hief het hoge aantal geboorten binnen het kerkverband de overgang naar andere kerken vrijwel op. In 2018 werden er 2111 kinderen gedoopt (en negen volwassenen). 916 mensen traden tot het kerkverband toe. Daartegenover stonden 650 overledenen en 2480 uittredingen.

Dat meldt het Reformatorisch Dagblad. Voor het eerst is het jaarboek van de Gereformeerde Gemeenten namelijk niet beschikbaar voor niet-leden. Vanwege de privacywetgeving, laat het ondersteunende bureau van het kerkgenootschap weten. Het zal ook niet, zoals voorgaande edities, in de christelijke boekhandel liggen. Daarmee is het kerkgenootschap een van de eerste die niet langer adresgegevens van predikanten en plaatselijke gemeenten op grote schaal verspreidt. Begin dit jaar leek het erop dat alleen de Protestantse Kerk het jaarboek slechts aan leden zou toezenden.

De daling komt niet geheel onverwacht. De laatste jaren groeide het kerkverband nog maar nauwelijks. De verwante Gereformeerde Gemeenten in Nederland kennen al sinds 2017 een licht teruglopend ledenaantal. De Hersteld-Hervormde Kerk groeide in 2018 evenwel licht: met 118 personen. De Gereformeerde Gemeenten zijn in ledenaantal het derde protestantse kerkgenootschap van Nederland. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Leonard is vanaf zijn geboorte blind: 'Het idee dat ik straks mijn vrouw en kinderen kan zien, geeft mij troost'

‘Als Jezus nu zou leven … zou ik dan naar Hem toe gaan om genezing te ontvangen? Ik weet het niet zo goed.’ Leonard (30) kijkt onbewust langs je heen, als je met hem praat. Hij is blind.

Afbeelding

In Memoriam: Ioannis Zizioulas (1931-2023), theoloog van de eucharistie en van de schepping

Hij gold als een van de meest vooraanstaande en invloedrijke hedendaagse oosters-orthodoxe theologen. Ioannis Zizioulas overleed woensdag aan de complicaties van een covidbesmetting.

Afbeelding

Caroly Houmes, directeur van IJM: 'Ik voel de duisternis en tegelijk geloof ik dat er een goede God is'

De strijd tegen slavernij en gedwongen prostitutie tekent haar werk. Al jarenlang is Caroly Houmes boegbeeld van International Justice Mission. Kalm en toch: 'Mijn kind gaat dus niet bij zo'n kerstman op schoot.'

Afbeelding

Bijbel voor basisschoolkinderen in eigentijdse films: 'Een oeroud verhaal in een modern jasje'

Ruzie in huis, vader en zoon schreeuwen. De voordeur knalt, zoon vertrekt. De film De magie van Valentijn vertelt het verhaal van de verloren zoon in moderne stijl, om kinderen vertrouwd te maken met de Bijbel.

Afbeelding

Hoe een avondmaalsviering op het asfalt een akelig diepe verdeeldheid aan het licht bracht

De klimaatdemonstranten die vorig weekend op de A12 een pakje druivensap en een bolletje nuttigden als ‘actiemaal’ legden een fundamenteel meningsverschil onder christenen bloot. En nee, dat ging niet over het klimaat.

Afbeelding

Hoogleraar bijbelvertalen Matthijs de Jong over interpretatie: 'Job vond troost in plaats van berouw'

Het berouw van Job en de hoofdstukindeling van Genesis 1, klopt dat wel? Bijzonder hoogleraar bijbelvertalen, Matthijs de Jong, vermoedt van niet. ‘Een bijbelvertaling kan er over honderd jaar heel anders uitzien.’