Luister naar

Christelijk-gereformeerden in Ulrum kopen kerkgebouw van vrijgemaakten

Nieuws
De christelijk-gereformeerden in Ulrum gaan het kerkgebouw van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt in dat dorp kopen. De vrijgemaakten sloten deze kerk vorig jaar, omdat de gemeente bleef krimpen.
woensdag 3 juli 2019 om 03:00
De vrijgemaakten in Ulrum hebben hun kerkgebouw verkocht aan de Christelijke Gereformeerde Kerk.
De vrijgemaakten in Ulrum hebben hun kerkgebouw verkocht aan de Christelijke Gereformeerde Kerk. Duncan Wijting

Ulrum

De vrijgemaakten in Ulrum hadden nog 125 leden, maar kregen niet voldoende mensen in de kerkenraad en besloten te verhuizen naar Leens, een dorp dat drie kilometer verderop ligt, waar ook een vrijgemaakte gemeente is.

Opvallend genoeg is de Christelijke Gereformeerde Kerk in Ulrum die het gebouw nu overneemt ongeveer even groot: 120 leden. Deze gemeente groeit echter, zeggen de christelijk-gereformeerden, en heeft ‘een gezonde samenstelling’.

De groei heeft volgens de gemeente geen positieve oorzaak: er is veel overloop van ‘verontruste christenen uit andere kerkverbanden’. De toestroom bestaat uit mensen die ‘eerbied’ zoeken en preken willen horen over ‘ellende, verlossing en dankbaarheid’. Het afstoten van de kerk door de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt riep vorig jaar reacties op. De vraag was vooral of de gemeente niet nog te groot was om zichzelf op te heffen. Daarnaast had het vertrek van de vrijgemaakten uit Ulrum, het dorp dat een belangrijke rol speelde in de Afscheiding, een zekere gevoelswaarde.

De christelijk-gereformeerden zoeken nu een koper voor hun huidige kerk en pastorie aan de Singel in Ulrum. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bijbellezen in plaats van naar de psycholoog? De visie van Heart Cry is schadelijk volgens deskundigen

Het is schadelijk dat christelijke stichting Heart Cry mensen afraadt een psycholoog te bezoeken, oordelen deskundigen. 'Ik vind het ontraden van hulp een wanpraktijk.'

Afbeelding

Pand van Het Zoeklicht voor miljoenen in de verkoop? 'Dat kan niet, het gebouw is van God gegeven'

Op een groen landgoed in Doorn staat het monumentale pand van interkerkelijke beweging Het Zoeklicht. Ooit gekocht van een adellijke dame ‘voor een appel en een ei’. Binnenkort voor rond de drie miljoen in de verkoop.

Afbeelding

Agnes Abuom (1949-2023): dochter van Afrika en moeder van de oecumenische beweging

Donderdag overleed de 73-jarige Agnes Abuom, de eerste vrouw en de eerste Afrikaan die voorzitter was van de Wereldraad van Kerken. Haar strijd voor sociale gerechtigheid leidde tot ballingschap en gevangenisstraf.

Afbeelding

Hoe stichting Heart Cry mensen in de problemen brengt: 'Ik voelde me schuldig, zondig en slecht'

Zoek geen psychologische hulp, los je problemen op met God. Door die boodschap van stichting Heart Cry, en de sterke focus op seks, raakten mensen in de problemen. 'Heart Cry heeft een wake-up call nodig.'

Afbeelding

Scherpe kritiek uit Joodse kring. Hoofdredacteur Nieuw Israëlitisch Weekblad: 'Kappen met de PKN'

De Joodse gemeenschap moet de relaties met de Protestantse Kerk verbreken, vindt Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad. De felicitaties bij de 75e verjaardag van Israël noemt ze 'hypocriet'.

Afbeelding

Kerken krijgen straks geen lastige vragen meer van de bank, huidige beleid is blok aan het been

Doordat banken moeten voorkomen dat het financiële systeem wordt misbruikt om geld wit te wassen, krijgen ook goedwillende partijen als kerken soms lastige vragen. Dat moet anders, vindt De Nederlandsche Bank.