Luister naar

Paus schrijft bemoedigingsbrief aan priesters vanwege misbruikschandalen

Nieuws
Paus Franciscus heeft middels een brief de meer dan 400.000 rooms-katholieke priesters ter wereld willen bemoedigen en zijn erkenning voor hen willen uitspreken in ‘deze moeilijke tijden van uitzuivering’ in de kerk.
Hendro Munsterman
maandag 5 augustus 2019 om 10:55

Vaticaanstad

Als ‘een oudere broer en als vader’ schrijft de paus aan de priesters ‘in de loopgraven’ die ‘zo vaak onopgemerkt en zichzelf opofferend de zending van de dienst aan God en aan zijn volk’ verrichten.

De brief werd in het Spaans geschreven, maar zondag in meerdere talen gepubliceerd, precies op de dag dat de katholieke kerk de pastoor van Ars herdenkt, de Franse dorpspastoor die model staat voor het pastoorsambt en bijgaande zielzorg. Het was diens 160e sterfdag.

Volgens de paus voelen priesters zich ‘in veel regio’s belachelijk gemaakt en beschuldigd vanwege misdaden die ze niet hebben begaan’. Franciscus schrijft dat, met het oog op de vele misbruikschandalen, velen hem ‘hun verontwaardiging over wat er gebeurd is hebben geuit, maar ook een zekere machteloosheid, want naast de inspanning van de persoonlijke toewijding hebben ze het lijden ervaren dat veroorzaakt wordt door verdenking’.

Vorig jaar schreef de paus in de zomermaanden een ‘Brief aan het Volk van God’ waarin hij in harde bewoordingen het seksueel misbruik aan de kaak stelde, alsmede het onvermogen van kerkelijke leiders om het aan te pakken. Dit jaar onderstreept Franciscus opnieuw het belang van de strijd tegen het seksueel misbruik, maar hij schrijft dat ‘het unfair zou zijn om niet onze dankbaarheid te uiten jegens alle priesters die trouw en vrijgevig hun leven geven ten dienste van anderen’.

Verder bedankt de paus de priesters voor hun trouw aan hun roeping ‘in een samenleving en in een cultuur die het oppervlakkige tot waarde en norm heeft gemaakt’. Het is volgens hem veelzeggend dat er ‘mensen zijn die een levenslang engagement riskeren en zoeken te volbrengen’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.

Afbeelding

Drie mensen over hun doopritueel: ‘Ik vond het een groot wonder’

Kinderdoop, geloofsdoop of doopvernieuwing. Nederlandse christenen gaan op verschillende manieren om met de doop. Janno, Ben en Hester vertellen over hun doopritueel. ‘Ik had me ook kunnen laten dopen in een andere gemeente.’

Afbeelding

Hoge kardinalen vrezen Duitse ‘twijfel en verwarring’. Maar de oosterburen bepalen de Vaticaanse agenda

Twee curiekardinalen publiceren stevige kritiek op de hervormingsgretige Duitse bisschoppen. Het is een teken van angst in Rome dat wat ten noorden van de Alpen wordt aangestoken, zich als een veenbrand zal verspreiden.

Afbeelding

Drukte op studiedag over homoseksualiteit. ‘Zaten we hier ook als het onderwerp armoede was?’

Driehonderdzestig mensen hebben zich in de Utrechtse Jacobikerk verzameld om het boek van hoogleraar Ad de Bruijne over homoseksualiteit te bespreken. ‘Gereformeerden mogen wel eens wat meer queer zijn’.

Afbeelding

The Passion 2023 wordt uitgezonden vanuit Harlingen, met publiek

De dertiende editie van het KRO-NCRV-programma The Passion vindt plaats op 6 april, Witte Donderdag, in de Friese havenstad Harlingen. Volgens directievoorzitter Peter Kuipers van KRO-NCRV ‘is het belangrijk dat we het eeuwenoude paasverhaal blijven vertellen’.

Afbeelding

Wat als de energierekening van de kerk explodeert? Er is een oplossing, maar die doet wel pijn

Wat doe je als kerk als de energierekening explosief stijgt? In de regio Drechtsteden en Barneveld hebben ze een oplossing bedacht, al doet die een beetje pijn na de coronacrisis.