Luister naar

Paus schrijft bemoedigingsbrief aan priesters vanwege misbruikschandalen

Nieuws
Paus Franciscus heeft middels een brief de meer dan 400.000 rooms-katholieke priesters ter wereld willen bemoedigen en zijn erkenning voor hen willen uitspreken in ‘deze moeilijke tijden van uitzuivering’ in de kerk.
Hendro Munsterman
maandag 5 augustus 2019 om 10:55

Vaticaanstad

Als ‘een oudere broer en als vader’ schrijft de paus aan de priesters ‘in de loopgraven’ die ‘zo vaak onopgemerkt en zichzelf opofferend de zending van de dienst aan God en aan zijn volk’ verrichten.

De brief werd in het Spaans geschreven, maar zondag in meerdere talen gepubliceerd, precies op de dag dat de katholieke kerk de pastoor van Ars herdenkt, de Franse dorpspastoor die model staat voor het pastoorsambt en bijgaande zielzorg. Het was diens 160e sterfdag.

Volgens de paus voelen priesters zich ‘in veel regio’s belachelijk gemaakt en beschuldigd vanwege misdaden die ze niet hebben begaan’. Franciscus schrijft dat, met het oog op de vele misbruikschandalen, velen hem ‘hun verontwaardiging over wat er gebeurd is hebben geuit, maar ook een zekere machteloosheid, want naast de inspanning van de persoonlijke toewijding hebben ze het lijden ervaren dat veroorzaakt wordt door verdenking’.

Vorig jaar schreef de paus in de zomermaanden een ‘Brief aan het Volk van God’ waarin hij in harde bewoordingen het seksueel misbruik aan de kaak stelde, alsmede het onvermogen van kerkelijke leiders om het aan te pakken. Dit jaar onderstreept Franciscus opnieuw het belang van de strijd tegen het seksueel misbruik, maar hij schrijft dat ‘het unfair zou zijn om niet onze dankbaarheid te uiten jegens alle priesters die trouw en vrijgevig hun leven geven ten dienste van anderen’.

Verder bedankt de paus de priesters voor hun trouw aan hun roeping ‘in een samenleving en in een cultuur die het oppervlakkige tot waarde en norm heeft gemaakt’. Het is volgens hem veelzeggend dat er ‘mensen zijn die een levenslang engagement riskeren en zoeken te volbrengen’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Henk Binnendijk ziet met pijn dat jongeren naar hippere kerken gaan. 'Waar God je zaaide, moet je bloeien'

‘Hoe lang moet ik nog in mijn kerk blijven? Ik heb het er niet goed naar mijn zin.’ Die vraag kreeg Henk Binnendijk vaak als spreker op conferenties. Zijn antwoord was altijd duidelijk: ‘Zo lang mogelijk.’

Afbeelding

Moderne dominees zeiden dat Jezus niet was opgestaan. De rechtzinnigen namen een onorthodoxe maatregel

Moderne dominees doopten kinderen niet meer in de naam van Jezus. Laat uw kinderen niet door hen dopen, zeiden de rechtzinnigen, en ze begonnen een schaduwkerk.

Afbeelding

De 'oorlog' in de oorlog: het gevecht om het Holenklooster in Kyiv wordt per kerkgebouw uitgevochten

Op 29 maart moet de Oekraïens-Orthodoxe Kerk het Holenklooster in Kyiv verlaten. Maar is de verdrijving van de kerk die tot vorig jaar bij het Moskouse Patriarchaat hoorde, geen schending van godsdienstvrijheid?

Afbeelding

Hoe bereiden kerken in Harlingen zich voor op The Passion? 'Het kruis verbindt alle denominaties'

De voorbereidingen voor The Passion, uitgezonden vanuit Harlingen, zijn in volle gang. De lokale kerken staan in de startblokken om de bezoeker hún boodschap van Pasen mee te geven. ‘Dit is de eenheid waar Jezus over sprak.’

Afbeelding

Hoe viert Egypte de ramadan terwijl basisbehoeften onbetaalbare luxeartikelen zijn geworden?

Hordes mensen schuifelen langs grote kramen waar de 'ramadanlantaarn' fanous wordt verkocht, de populairste versiering voor de vastenmaand. Ondanks de noodlijdende economie blijven de Egyptenaren voor deze maand de portemonnee trekken.

Afbeelding

Wekelijkse kerkdienst een van de best bekeken programma's van Omrop Fryslân

Sinds corona uitbrak, filmt Omrop Fryslân iedere zondag in een lokale kerk. Tienduizenden online kerkgangers trekt die dienst. ‘We zenden uit vanuit één kerk, maar we vragen alle kerken in de plaats: doe je mee?'