Luister naar

Laetitia van der Lans volgt Leo Fijen op bij KRO-NCRV

Nieuws
KRO-NCRV benoemt de rooms-katholieke theologe en mediaspecialiste Laetitia van der Lans tot hoofd levensbeschouwing. Zij volgt Leo Fijen op, die binnen de omroep een adviserende en representatieve functie krijgt.
Hendro Munsterman
donderdag 19 september 2019 om 03:00
Laetitia van der Lans
Laetitia van der Lans Rob Oostenrijk en Dick Vos

Hilversum

De benoeming, die per 1 november ingaat, wordt later vandaag officieel bekendgemaakt. Van der Lans (54) gaat dertig uur per week voor de omroep werken. Daarnaast blijft zij als uitgever werkzaam voor De Zalige Zalm, het bureau voor geloofscommunicatie dat zij samen met haar echtgenoot en medetheoloog Marcel Holl oprichtte. De Zalige Zalm geeft voor 150 katholieke en protestantse kerken bladen uit en is daarmee de grootste uitgever van kerkbladen in Nederland.

Na haar theologiestudie werkte Van der Lans ook al tien jaar voor KRO/RKK als verslaggever, presentatrice en eindredacteur. Van 2009 tot 2013 was ze woordvoerder van bisschop Gerard de Korte in Groningen-Leeuwarden.

Fijen gaat formeel met pensioen, maar krijgt een adviserende en representatieve functie binnen de omroep, vooral om de omroep te vertegenwoordigen bij de achterban. Ook bij de godsdienstige programma’s op zondagochtend zal hij betrokken blijven.

Volgens ingewijden had de benoeming al eerder rond moeten zijn, maar hadden de bisschoppen het gevoel door KRO-NCRV voor het blok te zijn gezet met de keuze voor Van der Lans. Zij interpreteerden de bestaande schriftelijke afspraak dat een dergelijke benoeming moet geschieden ‘in overleg met de bisschoppen’ anders dan de omroep.

De bisschoppen hebben toen volgens anonieme bronnen alternatieve kandidaten voorgedragen. Overleg tussen KRO-NCRV en de bisschoppen leidde uiteindelijk tot de conclusie dat Van der Lans de beste kandidaat was.

KRO-NCRV behartigt sinds 2016 de voormalige RKK-zendtijd voor het katholieke volksdeel en krijgt daar bijna drie miljoen euro belastinggeld voor. De verschillende geloofsgemeenschappen hebben volgens de mediawet inspraak over de representativiteit van de gemaakte programma’s. Het geld voor protestantse programma’s gaat naar de EO.

Fijen en Van der Lans wilden niet reageren voordat het personeel vandaag over de benoeming is geïnformeerd. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Henk Binnendijk ziet met pijn dat jongeren naar hippere kerken gaan. 'Waar God je zaaide, moet je bloeien'

‘Hoe lang moet ik nog in mijn kerk blijven? Ik heb het er niet goed naar mijn zin.’ Die vraag kreeg Henk Binnendijk vaak als spreker op conferenties. Zijn antwoord was altijd duidelijk: ‘Zo lang mogelijk.’

Afbeelding

Moderne dominees zeiden dat Jezus niet was opgestaan. De rechtzinnigen namen een onorthodoxe maatregel

Moderne dominees doopten kinderen niet meer in de naam van Jezus. Laat uw kinderen niet door hen dopen, zeiden de rechtzinnigen, en ze begonnen een schaduwkerk.

Afbeelding

Deborah had elf keer een psychose: 'De grenzeloosheid is voor mij het ergste'

Deborah Ham (44) heeft elf psychoses gehad, maar weigert in de wachtkamer te blijven zitten. 'Er zijn veel dingen die ik niet meer kan, maar het is 'maar' aardse gebrokenheid. Ik zie ook dat ik veel wél kan.'

Afbeelding

De 'oorlog' in de oorlog: het gevecht om het Holenklooster in Kyiv wordt per kerkgebouw uitgevochten

Op 29 maart moet de Oekraïens-Orthodoxe Kerk het Holenklooster in Kyiv verlaten. Maar is de verdrijving van de kerk die tot vorig jaar bij het Moskouse Patriarchaat hoorde, geen schending van godsdienstvrijheid?

Afbeelding

Hoe bereiden kerken in Harlingen zich voor op The Passion? 'Het kruis verbindt alle denominaties'

De voorbereidingen voor The Passion, uitgezonden vanuit Harlingen, zijn in volle gang. De lokale kerken staan in de startblokken om de bezoeker hún boodschap van Pasen mee te geven. ‘Dit is de eenheid waar Jezus over sprak.’

Afbeelding

Hoe viert Egypte de ramadan terwijl basisbehoeften onbetaalbare luxeartikelen zijn geworden?

Hordes mensen schuifelen langs grote kramen waar de 'ramadanlantaarn' fanous wordt verkocht, de populairste versiering voor de vastenmaand. Ondanks de noodlijdende economie blijven de Egyptenaren voor deze maand de portemonnee trekken.