Luister naar

Kerkenraden zetten notulen op internet

Nieuws
Notulen van tal van kerkenraads- of gemeentevergaderingen zijn voor iedereen op internet te vinden. De verslagen zijn voorzien van namen van kerkenraads- en gemeenteleden.
Hilbert Meijer
zaterdag 28 september 2019 om 03:00

Amersfoort

In de notulen van deze zogenoemde ‘brede kerkenraad’ (ouderlingen en diakenen) gaat het niet over zeer persoonlijke (tucht)zaken. ‘Maar soms wel om informatie over kerkleden waarvan je je moet afvragen of je die volgens de huidige privacyregels online mag zetten’, zegt advocaat Teunis van Kooten, die geregeld juridische bijstand aan kerken verleent.

Kerken zetten notulen – vaak inclusief namen, besluiten en actiepunten – online, waarin bijvoorbeeld gesproken wordt over te hoge werkdruk voor de predikant of over een ouderling die haar functie neerlegt.

Een protestantse gemeente heeft zelfs een gedetailleerd verslag op internet gezet van een emotionele gemeentevergadering waarin gediscussieerd wordt over een gevoelig besluit over het afstoten van kerkgebouwen. Daarin worden namen genoemd van kritische gemeenteleden die het besluit ‘onbegrijpelijk’ vinden, ‘zwaar teleurgesteld’ zijn of een bezwaarschrift hebben ingediend.

‘Zoiets hoort op z’n minst achter een inlogportaal, toegankelijk voor een selecte groep, waarbij betrokkenen ermee hebben ingestemd dat dit soort informatie in die besloten omgeving wordt gedeeld’, vindt advocaat Van Kooten.

‘Notulen op internet zetten, openbaar voor iedereen, kan niet, als er zaken in staan over personen. Niet iedereen wil dat op internet bijvoorbeeld te vinden is dat hij of zij kerklid is, nog los van andere informatie die hiermee over die personen openbaar wordt gemaakt.'

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Henk Binnendijk ziet met pijn dat jongeren naar hippere kerken gaan. 'Waar God je zaaide, moet je bloeien'

‘Hoe lang moet ik nog in mijn kerk blijven? Ik heb het er niet goed naar mijn zin.’ Die vraag kreeg Henk Binnendijk vaak als spreker op conferenties. Zijn antwoord was altijd duidelijk: ‘Zo lang mogelijk.’

Afbeelding

Moderne dominees zeiden dat Jezus niet was opgestaan. De rechtzinnigen namen een onorthodoxe maatregel

Moderne dominees doopten kinderen niet meer in de naam van Jezus. Laat uw kinderen niet door hen dopen, zeiden de rechtzinnigen, en ze begonnen een schaduwkerk.

Afbeelding

De 'oorlog' in de oorlog: het gevecht om het Holenklooster in Kyiv wordt per kerkgebouw uitgevochten

Op 29 maart moet de Oekraïens-Orthodoxe Kerk het Holenklooster in Kyiv verlaten. Maar is de verdrijving van de kerk die tot vorig jaar bij het Moskouse Patriarchaat hoorde, geen schending van godsdienstvrijheid?

Afbeelding

Hoe bereiden kerken in Harlingen zich voor op The Passion? 'Het kruis verbindt alle denominaties'

De voorbereidingen voor The Passion, uitgezonden vanuit Harlingen, zijn in volle gang. De lokale kerken staan in de startblokken om de bezoeker hún boodschap van Pasen mee te geven. ‘Dit is de eenheid waar Jezus over sprak.’

Afbeelding

Hoe viert Egypte de ramadan terwijl basisbehoeften onbetaalbare luxeartikelen zijn geworden?

Hordes mensen schuifelen langs grote kramen waar de 'ramadanlantaarn' fanous wordt verkocht, de populairste versiering voor de vastenmaand. Ondanks de noodlijdende economie blijven de Egyptenaren voor deze maand de portemonnee trekken.

Afbeelding

Wekelijkse kerkdienst een van de best bekeken programma's van Omrop Fryslân

Sinds corona uitbrak, filmt Omrop Fryslân iedere zondag in een lokale kerk. Tienduizenden online kerkgangers trekt die dienst. ‘We zenden uit vanuit één kerk, maar we vragen alle kerken in de plaats: doe je mee?'