Luister naar

Kerkenraden zetten notulen op internet

Nieuws
Notulen van tal van kerkenraads- of gemeentevergaderingen zijn voor iedereen op internet te vinden. De verslagen zijn voorzien van namen van kerkenraads- en gemeenteleden.
Hilbert Meijer
zaterdag 28 september 2019 om 03:00

Amersfoort

In de notulen van deze zogenoemde ‘brede kerkenraad’ (ouderlingen en diakenen) gaat het niet over zeer persoonlijke (tucht)zaken. ‘Maar soms wel om informatie over kerkleden waarvan je je moet afvragen of je die volgens de huidige privacyregels online mag zetten’, zegt advocaat Teunis van Kooten, die geregeld juridische bijstand aan kerken verleent.

Kerken zetten notulen – vaak inclusief namen, besluiten en actiepunten – online, waarin bijvoorbeeld gesproken wordt over te hoge werkdruk voor de predikant of over een ouderling die haar functie neerlegt.

Een protestantse gemeente heeft zelfs een gedetailleerd verslag op internet gezet van een emotionele gemeentevergadering waarin gediscussieerd wordt over een gevoelig besluit over het afstoten van kerkgebouwen. Daarin worden namen genoemd van kritische gemeenteleden die het besluit ‘onbegrijpelijk’ vinden, ‘zwaar teleurgesteld’ zijn of een bezwaarschrift hebben ingediend.

‘Zoiets hoort op z’n minst achter een inlogportaal, toegankelijk voor een selecte groep, waarbij betrokkenen ermee hebben ingestemd dat dit soort informatie in die besloten omgeving wordt gedeeld’, vindt advocaat Van Kooten.

‘Notulen op internet zetten, openbaar voor iedereen, kan niet, als er zaken in staan over personen. Niet iedereen wil dat op internet bijvoorbeeld te vinden is dat hij of zij kerklid is, nog los van andere informatie die hiermee over die personen openbaar wordt gemaakt.'

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.

Afbeelding

Drie mensen over hun doopritueel: ‘Ik vond het een groot wonder’

Kinderdoop, geloofsdoop of doopvernieuwing. Nederlandse christenen gaan op verschillende manieren om met de doop. Janno, Ben en Hester vertellen over hun doopritueel. ‘Ik had me ook kunnen laten dopen in een andere gemeente.’

Afbeelding

Hoge kardinalen vrezen Duitse ‘twijfel en verwarring’. Maar de oosterburen bepalen de Vaticaanse agenda

Twee curiekardinalen publiceren stevige kritiek op de hervormingsgretige Duitse bisschoppen. Het is een teken van angst in Rome dat wat ten noorden van de Alpen wordt aangestoken, zich als een veenbrand zal verspreiden.

Afbeelding

Drukte op studiedag over homoseksualiteit. ‘Zaten we hier ook als het onderwerp armoede was?’

Driehonderdzestig mensen hebben zich in de Utrechtse Jacobikerk verzameld om het boek van hoogleraar Ad de Bruijne over homoseksualiteit te bespreken. ‘Gereformeerden mogen wel eens wat meer queer zijn’.

Afbeelding

The Passion 2023 wordt uitgezonden vanuit Harlingen, met publiek

De dertiende editie van het KRO-NCRV-programma The Passion vindt plaats op 6 april, Witte Donderdag, in de Friese havenstad Harlingen. Volgens directievoorzitter Peter Kuipers van KRO-NCRV ‘is het belangrijk dat we het eeuwenoude paasverhaal blijven vertellen’.

Afbeelding

Wat als de energierekening van de kerk explodeert? Er is een oplossing, maar die doet wel pijn

Wat doe je als kerk als de energierekening explosief stijgt? In de regio Drechtsteden en Barneveld hebben ze een oplossing bedacht, al doet die een beetje pijn na de coronacrisis.