Lucas Lindeboom was een dominee voor heel het volk. ‘Hij zag wanneer mensen het moeilijk hadden’

Achtergrond
Peter van der Laan (1951) is al vijftig jaar geboeid door de gereformeerde theoloog, evangelist en filantroop Lucas Lindeboom. Nu doet hij veertig uur per week onderzoek om een boek over Lindeboom te schrijven.
Willem Bouwman
maandag 22 mei 2023 om 03:00 aangepast 17:55
Peter van der Laan bij het borstbeeld van Lucas Lindeboom bij Veldwijk in Ermelo.
Peter van der Laan bij het borstbeeld van Lucas Lindeboom bij Veldwijk in Ermelo. beeld Carel Schutte

Lucas Lindeboom (1845-1933) was een invloedrijk gereformeerd theoloog. Als predikant in Den Bosch en Zaandam ontplooide hij vele evangelisatie-activiteiten, waarbij hij de gehele gemeente betrok. Lindeboom zette zich in voor de zorg aan psychiatrische patiënten en doofstomme en blinde kinderen en jongvolwassenen. Van 1883 tot zijn emeritaat in 1917 was hij hoogleraar Nieuwe Testament aan de Theologische School in Kampen, de gereformeerde domineesopleiding.


Lucas Lindeboom - beeld nd

Ondanks zijn grote betekenis is er weinig over Lindeboom geschreven. Gereformeerde voormannen als De Cock, Brummelkamp en Bavinck kregen een of meer biografieën. De levensbeschrijvingen van Lindeboom blijven beperkt tot biografische portretten, waarvoor de aute..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In mormoons Utah wordt de Bijbel onder druk van christelijke groepen een koekje van eigen deeg

Als protest tegen steeds meer verboden boeken op scholen is er een pleidooi om de Bijbel in de ban te doen, vanwege pornografie en geweld. In de Amerikaanse staat Utah ligt ook het Book Of Mormon onder vuur.

Afbeelding

Tim Hofman bemoeit zich met christenen, al gelooft hij zelf niet: 'Jezus lijkt me een progressieve man'

Lange tijd had presentator Tim Hofman een afkeer van gelovigen. Inmiddels is hij anders naar hen gaan kijken, ook al verzet alles in hem zich tegen geloven in God. ‘Ik lag in bed en toen dacht ik: ben ik nou aan het bidden?’

Afbeelding

Waarom Heart Cry-evangelist Arjan Baan kritisch is op de psychologie: 'Het brengt je niet bij God'

De werkwijze van stichting Heart Cry zorgde bij betrokkenen voor langslepende mentale klachten. Arjan Baan is oprichter en directeur van Heart Cry. ‘Er zijn ook veel mensen die onze leer wél als heilzaam ervaren.’

Afbeelding

Happietaria breidt uit: eten voor het goede doel in de kerk. 'Zo trek je mensen uit de wijk naar je kerk'

Na dertig jaar pop-up restaurants voor het goede doel in studentensteden, breidt Happietaria uit naar kerken. ‘Zo trek je mensen uit de wijk naar je kerk.’

Afbeelding

Vijftienduizend jongeren in uitverkocht Ahoy voor de EO-jongerendag. 'Stop met zoeken, Hij is er al'

‘Sinds mijn jeugd heb ik gehoord van de EO-jongerendag en ik ben er nooit geweest’, zegt rapper Typhoon. Even later springt een vijftienduizend koppig tienerpubliek het dak eraf bij zijn act op de 47e EO-Jongerendag.

Afbeelding

Bijbellezen in plaats van naar de psycholoog? De visie van Heart Cry is schadelijk volgens deskundigen

Het is schadelijk dat christelijke stichting Heart Cry mensen afraadt een psycholoog te bezoeken, oordelen deskundigen. 'Ik vind het ontraden van hulp een wanpraktijk.'