Een jeugdige hervormde dominee dacht de kerk te kunnen zuiveren van de moderne theologen

Achtergrond
Meer dan vijftig jaar na zijn bekering beefde de ziel van Abraham Kuyper nog als hij dacht aan wat hij tijdens het college van een Leidse hoogleraar had gedaan.
Willem Bouwman
zaterdag 20 mei 2023 om 17:31 aangepast 29 mei 2023 11:02
De kerk in Beesd, waar Abraham Kuyper in 1863 predikant werd.
De kerk in Beesd, waar Abraham Kuyper in 1863 predikant werd. beeld Jeroen Jumelet

In zijn memoires Mijn werk, mijn leven wijdt de gereformeerde geschiedschrijver Hendrik Algra (1896-1982) enkele zinnen aan zijn overgrootmoeder. Zij had levendige herinneringen aan de tijd van de Afscheiding van 1834. De afgescheiden dominee van Oudega, bij Drachten, kwam zaterdags te voet naar haar boerderij, bracht er de nacht door om de volgende ochtend in Oenkerk te kunnen preken. Twee van haar zoons liepen aan weerskanten van de dominee, ieder met een eiken knuppel, om belagers af te weren. Het was de tijd waarin de afgescheidenen en hun dominees werden vervolgd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Briefjes krijgen uit de hemel, veel gelovigen verlangen ernaar. Gaat AI daarvoor zorgen?

Je kunt nu appen met Jezus, belooft een Utrecht bedrijf. Een chatbot ‘ontworpen met de eigenschappen van Jezus’ kan direct antwoord geven op geloofsvragen. Gaan gelovigen straks echt AI als stem van God beschouwen?

Afbeelding

Podcast | Elisa liet koning Joas met zijn pijlen op de grond slaan. Waarom eigenlijk?

Aan het eind van zijn leven zocht de profeet Elisa koning Joas op. Hij liet hem een pijl uit het raam schieten, met zijn pijlen op de grond slaan en werd toen plotseling boos op hem. Wat kunnen christenen hier van leren?

Afbeelding

Hoe stop ik met roddelen? 'Iemand die roddelt zegt meer over zichzelf dan over de ander'

Roddelen drijft mensen uit elkaar. Wilkin van de Kamp is oprichter van de christelijke organisatie Vrij Zijn. Hij schreef het boek ‘Roddelen doe ik niet’. Vandaag: zeven manieren om een roddelvrije zone te creëren.

Afbeelding

Otto is pionier, predikant en dirigent van een koor: 'Een koor zingt op complimenten'

Otto Grevink (46), pionier en ambulant predikant, dirigeert het koor Laudate Dominum. ‘Ik vind het machtig mooi om met een groep bezig te zijn.’

Afbeelding

Kan Opwekking nóg meer bezoekers kwijt? De organisatoren gaan het zeker onderzoeken

De organisatie van de pinksterconferentie van stichting Opwekking gaat onderzoeken of het mogelijk is verder op te schalen. Afgelopen zondag moest de organisatie nee verkopen, omdat het terrein ‘vol’ was.

Afbeelding

Hoe het prinselijk huwelijk tussen Maurits en Marilène een oecumenische rel werd

Zondag zijn prins Maurits en prinses Marilène 25 jaar getrouwd. De kerkelijke inzegening van dit huwelijk van een hervormde prins en een katholieke ministersdochter werd een oecumenische rel. Een reconstructie.