Wat gelooft Poetin en hoe gebruikt hij dat in de politiek? ‘Hij heeft maar één biechtvader: zichzelf’

Achtergrond
Niet alleen het Russische leger, maar zelfs de geheime diensten raken steeds meer in religieuze sfeer. De ‘speciale militaire operatie’ in Oekraïne is een messiaanse missie geworden. Die wordt als zodanig voluit gesteund door de Russisch-Orthodoxe Kerk en president Vladimir Poetin. Maar wat gelooft hij zelf?
Herman Veenhof
donderdag 13 april 2023 om 09:41 aangepast 15 april 2023 11:11
Patriarch Kirill en president Poetin vormen een paar apart
Patriarch Kirill en president Poetin vormen een paar apart beeld Epa / Shamil Zhumatov
Niet te missen

Er zijn nog geen beelden van de paasviering met Poetin dit jaar. De Russische president gaat doorgaans met hoogtijdagen naar een orthodoxe kerk. Dat gebeurde decennialang in telkens een kerk in de regio, te midden van gemeenteleden. Dat is verleden tijd. Poetin had in januari nog een eenzame orthodoxe kerstviering in zijn Kremlin-kathedraal. Maar nu is het stil.

Alle deskundigen houden een slag om de arm als het om het religieuze denken van Vladimir Poetin gaat. Zelfs zijn officiële woordvoerder Dmitri Peskov moet passen: ‘Het geloof is privé. Ik zou het niet weten’, zei hij al jaren geleden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe stichting Heart Cry mensen in de problemen brengt: 'Ik voelde me schuldig, zondig en slecht'

Zoek geen psychologische hulp, los je problemen op met God. Door die boodschap van stichting Heart Cry, en de sterke focus op seks, raakten mensen in de problemen. 'Heart Cry heeft een wake-up call nodig.'

Afbeelding

Hoe het prinselijk huwelijk tussen Maurits en Marilène een oecumenische rel werd

Zondag zijn prins Maurits en prinses Marilène 25 jaar getrouwd. De kerkelijke inzegening van dit huwelijk van een hervormde prins en een katholieke ministersdochter werd een oecumenische rel. Een reconstructie.

Afbeelding

Carolyn Ros: 'Ik las aan zijn bed voor uit de Bijbel, huilde, zong en huilde nog meer'

Schrijver en coach Carolyn Ros (71) komt jonge christenen tegen die een oudere generatie die hen steunt, missen. ‘Zeg niet dat de glorietijd in het verleden ligt, maar creëer momenten en nodig mensen uit.’

Afbeelding

Hoe gereformeerden en evangelischen elkaar kunnen versterken: 'Het is een groot verlies als gezinnen uit de kerk verdwijnen'

Weg met de concurrentie om de leden tussen gereformeerden en evangelischen, zegt de gereformeerde dominee Gertjan Oosterhuis. ‘Kijk wat goed is voor het lichaam van Christus en niet wat goed is voor je eigen welzijn.’

Afbeelding

Beroemde voorganger Tim Keller overleden, de prediker die geen succesformule had

Als kerkplanter, apologeet en pastor oefende de vrijdag overleden Amerikaanse theoloog Tim Keller wereldwijd grote invloed uit op met name orthodoxe protestanten, ook in Nederland. Hij bleef bescheiden daaronder.

Afbeelding

Petra verloor haar man en bleef achter met drie jonge kinderen: 'Ik moet mijn verdriet soms inslikken'

Petra (41) en haar man Alexander schreven ooit wat wensen en liedsuggesties op voor hun uitvaart. Met het idee: dat is voor véél later. Het liep anders. Hij overleed; zij bleef achter met drie jonge kinderen.