Schrijf jij de beste groene preek? ‘Als ik hoor wat ik ook al in de krant lees, haak ik teleurgesteld af’

Achtergrond
Veel kerkgangers vinden iets van preken. Met de ‘groene preekwedstrijd’ van deze krant en GroeneKerken kunnen ze nu zelf aan de slag. Jurylid Kees van Ekris geeft tips. ‘Je komt zomaar ergens anders uit dan je had gedacht.
Dick Schinkelshoek
vrijdag 31 maart 2023 om 03:00 aangepast 14:33
Theoloog Kees van Ekris is jurylid bij de 'groene preekwedstrijd'. 'Praat niet zuur over je hoorders.'
Theoloog Kees van Ekris is jurylid bij de 'groene preekwedstrijd'. 'Praat niet zuur over je hoorders.' beeld Jeroen Jumelet

Wie maakt de mooiste, treffendste, meeste confronterende of meest bemoedigende preek over een thema rond klimaat of duurzaamheid? Het Nederlands Dagblad belegt samen met de groene koepelorganisatie GroeneKerken een heuse preekwedstrijd. Voor theologen én voor niet-theologen. 

Jurylid en theoloog Kees van Ekris is nu al benieuwd naar de inzendingen. ‘Over het klimaat worden nu al mooie, diepzinnige dingen gezegd. Maar wat ik nog steeds een spannende vraag vind: wat is de eigen, christelijke stem in het klimaatdebat? Laat die eens horen in het grote maatschappelijke debat over dit thema.’ 

Waar gaat u als jurylid speciaal op letten?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Drie kerkvorsten op een kluitje. Hoe de orthodoxie in Montenegro politiek versplintert

Liturgisch zijn de verschillen nihil. Toch maken twee metropolieten en één 'vladika' ruzie in Montenegro, een piepklein land op de Balkan. Ze voorspellen per fresco elkaars hellevaart. Portret van een bizar conflict.

Afbeelding

Een reformatorische fair of een kloosterfestival: dit zijn de christelijke evenementen van deze zomer

Met Opwekking en de EO-Jongerendag zijn twee grote christelijke evenementen achter de rug. Maar er zijn deze zomer tal van andere christelijke festivals en conferenties. Het Nederlands Dagblad licht er een aantal uit.

Afbeelding

Podcast | Hoe ziet de hel eruit? 'Als Jezus daarover spreekt is het altijd een zeer ernstige waarschuwing'

Hoe ziet de hel er precies uit, waar is die en wie gaan ernaartoe? Het is een thema waar veel gereformeerde dominees alleen over preken als het een Catechismus-dienst is en vraag en antwoord 52 op het programma staat.

Afbeelding

Predikant Jan Willem was geen beste eter. Nu kookt en barbecuet hij graag

Jan Willem van de Kamp (42), geestelijk verzorger en predikant met een bijzondere opdracht, houdt van koken en barbecueën. ‘Je eet met elkaar, je spreekt elkaar, je hebt het goed met elkaar.’

Afbeelding

Deze deskundige begeleidt slachtoffers van de reinheidscultuur. 'Je kunt niet ineens je seksualiteit aanzetten'

De evangelische reinheidscultuur die binnen Heart Cry heerst, is met name voor vrouwen schadelijk, weet de Amerikaanse ervaringsdeskundige Linda Kay Klein. Al twintig jaar begeleidt zij vrouwen bij hun herstel.

Afbeelding

René Cuperus: 'Al het traditionele is verdacht, zelfs de geslachten. Hoe extreem wil je het hebben?'

Wat is uw houvast in leven en sterven? René Cuperus (63), mede-auteur van de Atlas van Afgehaakt Nederland: ‘Ik vind het mooi als de kerk zich inzet voor warme en hechte verbindingen tussen mensen.’