Schrijf jij de beste groene preek? ‘Als ik hoor wat ik ook al in de krant lees, haak ik teleurgesteld af’

Achtergrond
Veel kerkgangers vinden iets van preken. Met de ‘groene preekwedstrijd’ van deze krant en GroeneKerken kunnen ze nu zelf aan de slag. Jurylid Kees van Ekris geeft tips. ‘Je komt zomaar ergens anders uit dan je had gedacht.
Dick Schinkelshoek
vrijdag 31 maart 2023 om 03:00 aangepast 14:33
Theoloog Kees van Ekris is jurylid bij de 'groene preekwedstrijd'. 'Praat niet zuur over je hoorders.'
Theoloog Kees van Ekris is jurylid bij de 'groene preekwedstrijd'. 'Praat niet zuur over je hoorders.' beeld Jeroen Jumelet

Wie maakt de mooiste, treffendste, meeste confronterende of meest bemoedigende preek over een thema rond klimaat of duurzaamheid? Het Nederlands Dagblad belegt samen met de groene koepelorganisatie GroeneKerken een heuse preekwedstrijd. Voor theologen én voor niet-theologen. 

Jurylid en theoloog Kees van Ekris is nu al benieuwd naar de inzendingen. ‘Over het klimaat worden nu al mooie, diepzinnige dingen gezegd. Maar wat ik nog steeds een spannende vraag vind: wat is de eigen, christelijke stem in het klimaatdebat? Laat die eens horen in het grote maatschappelijke debat over dit thema.’ 

Waar gaat u als jurylid speciaal op letten?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bijbellezen in plaats van naar de psycholoog? De visie van Heart Cry is schadelijk volgens deskundigen

Het is schadelijk dat christelijke stichting Heart Cry mensen afraadt een psycholoog te bezoeken, oordelen deskundigen. 'Ik vind het ontraden van hulp een wanpraktijk.'

Afbeelding

Pand van Het Zoeklicht voor miljoenen in de verkoop? 'Dat kan niet, het gebouw is van God gegeven'

Op een groen landgoed in Doorn staat het monumentale pand van interkerkelijke beweging Het Zoeklicht. Ooit gekocht van een adellijke dame ‘voor een appel en een ei’. Binnenkort voor rond de drie miljoen in de verkoop.

Afbeelding

Agnes Abuom (1949-2023): dochter van Afrika en moeder van de oecumenische beweging

Donderdag overleed de 73-jarige Agnes Abuom, de eerste vrouw en de eerste Afrikaan die voorzitter was van de Wereldraad van Kerken. Haar strijd voor sociale gerechtigheid leidde tot ballingschap en gevangenisstraf.

Afbeelding

Hoe stichting Heart Cry mensen in de problemen brengt: 'Ik voelde me schuldig, zondig en slecht'

Zoek geen psychologische hulp, los je problemen op met God. Door die boodschap van stichting Heart Cry, en de sterke focus op seks, raakten mensen in de problemen. 'Heart Cry heeft een wake-up call nodig.'

Afbeelding

Scherpe kritiek uit Joodse kring. Hoofdredacteur Nieuw Israëlitisch Weekblad: 'Kappen met de PKN'

De Joodse gemeenschap moet de relaties met de Protestantse Kerk verbreken, vindt Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad. De felicitaties bij de 75e verjaardag van Israël noemt ze 'hypocriet'.

Afbeelding

Kerken krijgen straks geen lastige vragen meer van de bank, huidige beleid is blok aan het been

Doordat banken moeten voorkomen dat het financiële systeem wordt misbruikt om geld wit te wassen, krijgen ook goedwillende partijen als kerken soms lastige vragen. Dat moet anders, vindt De Nederlandsche Bank.