Een wonder in de duinen: hoe een verpleeghuis in Katwijk tóch een nieuwe kapel kreeg

Reportage
Verpleeghuis Overduin in Katwijk heeft een nieuwe kapel. Dat spreekt niet vanzelf. Er was eigenlijk geen geld voor. De afdeling geestelijke verzorging moest het zelf bij elkaar sprokkelen. Pastor Gert Binnendijk ontpopte zich tot fondsenwerver. En het is gelukt. Op 1 april is de opening.
Maarten Boersema
woensdag 29 maart 2023 om 21:04
Mevrouw Kempers en mevrouw Van der Plas kijken naar de glas-in-lood-ramen: ‘Het voelt warm, het is hier goed.’
Mevrouw Kempers en mevrouw Van der Plas kijken naar de glas-in-lood-ramen: ‘Het voelt warm, het is hier goed.’ beeld Maarten Boersema

Katwijk

‘Wat een toestand.’ De oude kapel bij verpleeghuis Topaz Overduin in Katwijk wordt vakkundig gesloopt met een blauwe sloopmachine. Gert Binnendijk, als geestelijk verzorger aan Overduin verbonden, beziet het gebeuren door het raam bij de receptie. ‘Het doet me toch minder dan ik had gedacht. Er liggen veel herinneringen in deze kapel, maar uiteindelijk is het maar een gebouw en gaat het om het wezenlijke dat je met mensen deelt.’ 

De sloop doet bij anderen meer verdriet, zo weet Willem van Beelen te vertellen. Hij is werkzaam bij de technische dienst van Overduin en een geboren Katwijker. ‘De oude garde in Katwijk vindt het zonde dat de kapel wordt gesloopt. Sprak je over Overduin, dan sprak je over de kapel. Dit was het absolute g..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Drie kerkvorsten op een kluitje. Hoe de orthodoxie in Montenegro politiek versplintert

Liturgisch zijn de verschillen nihil. Toch maken twee metropolieten en één 'vladika' ruzie in Montenegro, een piepklein land op de Balkan. Ze voorspellen per fresco elkaars hellevaart. Portret van een bizar conflict.

Afbeelding

Een reformatorische fair of een kloosterfestival: dit zijn de christelijke evenementen van deze zomer

Met Opwekking en de EO-Jongerendag zijn twee grote christelijke evenementen achter de rug. Maar er zijn deze zomer tal van andere christelijke festivals en conferenties. Het Nederlands Dagblad licht er een aantal uit.

Afbeelding

Podcast | Hoe ziet de hel eruit? 'Als Jezus daarover spreekt is het altijd een zeer ernstige waarschuwing'

Hoe ziet de hel er precies uit, waar is die en wie gaan ernaartoe? Het is een thema waar veel gereformeerde dominees alleen over preken als het een Catechismus-dienst is en vraag en antwoord 52 op het programma staat.

Afbeelding

Predikant Jan Willem was geen beste eter. Nu kookt en barbecuet hij graag

Jan Willem van de Kamp (42), geestelijk verzorger en predikant met een bijzondere opdracht, houdt van koken en barbecueën. ‘Je eet met elkaar, je spreekt elkaar, je hebt het goed met elkaar.’

Afbeelding

Deze deskundige begeleidt slachtoffers van de reinheidscultuur. 'Je kunt niet ineens je seksualiteit aanzetten'

De evangelische reinheidscultuur die binnen Heart Cry heerst, is met name voor vrouwen schadelijk, weet de Amerikaanse ervaringsdeskundige Linda Kay Klein. Al twintig jaar begeleidt zij vrouwen bij hun herstel.

Afbeelding

René Cuperus: 'Al het traditionele is verdacht, zelfs de geslachten. Hoe extreem wil je het hebben?'

Wat is uw houvast in leven en sterven? René Cuperus (63), mede-auteur van de Atlas van Afgehaakt Nederland: ‘Ik vind het mooi als de kerk zich inzet voor warme en hechte verbindingen tussen mensen.’