HHK-predikant mogelijk geschorst in afwachting van strafzaak over mishandeling eigen kinderen

Nieuws
Een predikant van de Hersteld Hervormde Kerk staat terecht voor kindermishandeling. De kerk onderzoekt of er maatregelen tegen de man genomen moeten worden. Hij staat de komende weken nog wel ingeroosterd om te preken.
Julia Schipper
woensdag 29 maart 2023 om 17:08 aangepast 30 maart 2023 07:22
 ‘Hun leven was een hel’, zei de officier van justitie over de kinderen van het predikantsechtpaar tijdens de regiezitting in de rechtbank van Rotterdam.
‘Hun leven was een hel’, zei de officier van justitie over de kinderen van het predikantsechtpaar tijdens de regiezitting in de rechtbank van Rotterdam. beeld anp / Robin van Lonkhuijsen

De 60-jarige predikant en zijn echtgenote (58) zouden hun kinderen decennialang hebben mishandeld, zegt het Openbaar Ministerie. Zes van de acht kinderen van het echtpaar hebben aangifte gedaan tegen hun ouders. In de dagvaarding staat, meldt het Algemeen Dagblad, dat het echtpaar de kinderen sloeg met een stofzuigerslang, een hapjespan, een pantoffel of een hak van een schoen.

Eén van de slachtoffers zegt langdurig met zijn hoofd onder water te zijn gehouden. De mishandelingen vonden volgens de kinderen plaats in Elspeet, Arnemuiden en Nieuwe-Tonge, de drie plaatsen waar de kinderen bij hun ouders woonden. ‘Hun leven was een hel’, zei de officier van justitie. De predikant is nog steeds actief binnen de kerk. Zo verleent hij bi..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Drie kerkvorsten op een kluitje. Hoe de orthodoxie in Montenegro politiek versplintert

Liturgisch zijn de verschillen nihil. Toch maken twee metropolieten en één 'vladika' ruzie in Montenegro, een piepklein land op de Balkan. Ze voorspellen per fresco elkaars hellevaart. Portret van een bizar conflict.

Afbeelding

Een reformatorische fair of een kloosterfestival: dit zijn de christelijke evenementen van deze zomer

Met Opwekking en de EO-Jongerendag zijn twee grote christelijke evenementen achter de rug. Maar er zijn deze zomer tal van andere christelijke festivals en conferenties. Het Nederlands Dagblad licht er een aantal uit.

Afbeelding

Podcast | Hoe ziet de hel eruit? 'Als Jezus daarover spreekt is het altijd een zeer ernstige waarschuwing'

Hoe ziet de hel er precies uit, waar is die en wie gaan ernaartoe? Het is een thema waar veel gereformeerde dominees alleen over preken als het een Catechismus-dienst is en vraag en antwoord 52 op het programma staat.

Afbeelding

Predikant Jan Willem was geen beste eter. Nu kookt en barbecuet hij graag

Jan Willem van de Kamp (42), geestelijk verzorger en predikant met een bijzondere opdracht, houdt van koken en barbecueën. ‘Je eet met elkaar, je spreekt elkaar, je hebt het goed met elkaar.’

Afbeelding

Deze deskundige begeleidt slachtoffers van de reinheidscultuur. 'Je kunt niet ineens je seksualiteit aanzetten'

De evangelische reinheidscultuur die binnen Heart Cry heerst, is met name voor vrouwen schadelijk, weet de Amerikaanse ervaringsdeskundige Linda Kay Klein. Al twintig jaar begeleidt zij vrouwen bij hun herstel.

Afbeelding

René Cuperus: 'Al het traditionele is verdacht, zelfs de geslachten. Hoe extreem wil je het hebben?'

Wat is uw houvast in leven en sterven? René Cuperus (63), mede-auteur van de Atlas van Afgehaakt Nederland: ‘Ik vind het mooi als de kerk zich inzet voor warme en hechte verbindingen tussen mensen.’