Predikant Detlef breit sokken tijdens synodevergaderingen. ‘Dan kan ik mij beter concentreren’

Interview
‘Ik ben begonnen met breien tijdens mijn studie. Zeker tijdens colleges kon ik dan lekker met mijn handen bezig zijn’, vertelt Detlef Bohlken (54), predikant van de protestantse gemeente in Tiel. Detlef breit in zijn vrije tijd graag sokken. ‘Sokken zijn klein, kun je altijd meenemen. Daar hoef ik niet veel over na te denken en ik hoef er niet veel wol voor mee te sjouwen.’
Rozina Schouten
dinsdag 28 maart 2023 om 14:38
Predikant Detlef Bohlken breit sokken.
Predikant Detlef Bohlken breit sokken. beeld Rozina Schouten

Toen hij vanuit Duitsland naar Nederland kwam, werd er verrast gekeken naar zijn hobby. Hier is breien een stuk minder gebruikelijk. Detlef breit voornamelijk in zijn vrije tijd, als ontspanning, maar in zijn werk als dominee is het soms ook een uitkomst. 

‘Bij een lange vergadering, zo’n synodevergadering, brei ik tussendoor even. Ik kan mij door het breien beter concentreren.’ En zelfs de zondagse preek kan zomaar bedacht zijn onder het breien: ‘Als ik wat dieper over iets na moet denken en ik dan niks doe, gaan mijn gedachten alle kanten op. Als ik iets heb wat niet veel aandacht vraagt, zoals breien, zijn mijn gedachten veel gerichter.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Marianne verloor haar baby vlak voor de bevalling: 'Ze had van die mooie pianovingertjes'

Het was tijdens een avond over geloofsopvoeding, dat de twijfel Marianne van der Spijk (34) ineens overviel. Als ze zich straks moest voorstellen aan de groep, zou ze dan zeggen dat ze drie kinderen heeft of vier?

Afbeelding

Agnes Abuom (1949-2023): dochter van Afrika en moeder van de oecumenische beweging

Donderdag overleed de 73-jarige Agnes Abuom, de eerste vrouw en de eerste Afrikaan die voorzitter was van de Wereldraad van Kerken. Haar strijd voor sociale gerechtigheid leidde tot ballingschap en gevangenisstraf.

Afbeelding

Hoe stichting Heart Cry mensen in de problemen brengt: 'Ik voelde me schuldig, zondig en slecht'

Zoek geen psychologische hulp, los je problemen op met God. Door die boodschap van stichting Heart Cry, en de sterke focus op seks, raakten mensen in de problemen. 'Heart Cry heeft een wake-up call nodig.'

Afbeelding

Scherpe kritiek uit Joodse kring. Hoofdredacteur Nieuw Israëlitisch Weekblad: 'Kappen met de PKN'

De Joodse gemeenschap moet de relaties met de Protestantse Kerk verbreken, vindt Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad. De felicitaties bij de 75e verjaardag van Israël noemt ze 'hypocriet'.

Afbeelding

Kerken krijgen straks geen lastige vragen meer van de bank, huidige beleid is blok aan het been

Doordat banken moeten voorkomen dat het financiële systeem wordt misbruikt om geld wit te wassen, krijgen ook goedwillende partijen als kerken soms lastige vragen. Dat moet anders, vindt De Nederlandsche Bank.

Afbeelding

Kerken gaan lastige vragen niet uit de weg, ziet minister Hanke Bruins Slot bij symposium over slavernij

Minister Hanke Bruins Slot ziet ruimte voor kerken om een verbindende rol te spelen in het proces na de komma. ‘De kerk heeft toegang tot de spirituele leefwereld van mensen. Dat is waardevol.’