Deborah had elf keer een psychose: ‘De grenzeloosheid is voor mij het ergste’

Interview
Deborah Ham (44) heeft elf psychoses gehad, waarvan de langste negen maanden duurde. Het gaat nu relatief goed met haar, maar – beseft ze – ze kan elk moment weer in een psychose belanden. ‘Gelukkig weet ik: het geknakte riet verbreekt Hij niet. Ik ben volledig gebroken en geknakt, maar opgepakt door Christus.’
Harmke Zonnebeld
zaterdag 25 maart 2023 om 02:00 aangepast 12:00
Deborah Ham kreeg elf keer een psychose. ‘Gelukkig weet ik: het geknakte riet verbreekt Hij niet.’
Deborah Ham kreeg elf keer een psychose. ‘Gelukkig weet ik: het geknakte riet verbreekt Hij niet.’ beeld Peter Boer

‘Als ik in een psychose zit, doe ik mijn best het lijntje met God te behouden. Toch is mijn relatie met God in die periodes slechts een glimp van wat het was. Ik weet nog dat ik thuis een onlinedienst bekeek en niet stil kon zitten. Dan ging ik tijdens de preek de wc boenen – lekker raggen met dat ding. Ik dacht dan: iedereen zit daar, in Gods nabijheid en heiligheid, en ik sta uit onmacht de wc te schrobben, omdat dat de enige manier is om iets van de dienst mee te krijgen.

Mijn eerste psychose kreeg ik toen ik 33 was. Ik werkte vier dagen als leerkracht in het speciaal onderwijs en volgde daarnaast een masteropleiding. Ik had mijn leven op de rit: ik was getrouwd, moeder van twee kinderen, ik werkte, studeerde en deed vrijwilligerswerk ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Briefjes krijgen uit de hemel, veel gelovigen verlangen ernaar. Gaat AI daarvoor zorgen?

Je kunt nu appen met Jezus, belooft een Utrecht bedrijf. Een chatbot ‘ontworpen met de eigenschappen van Jezus’ kan direct antwoord geven op geloofsvragen. Gaan gelovigen straks echt AI als stem van God beschouwen?

Afbeelding

Podcast | Elisa liet koning Joas met zijn pijlen op de grond slaan. Waarom eigenlijk?

Aan het eind van zijn leven zocht de profeet Elisa koning Joas op. Hij liet hem een pijl uit het raam schieten, met zijn pijlen op de grond slaan en werd toen plotseling boos op hem. Wat kunnen christenen hier van leren?

Afbeelding

Hoe stop ik met roddelen? 'Iemand die roddelt zegt meer over zichzelf dan over de ander'

Roddelen drijft mensen uit elkaar. Wilkin van de Kamp is oprichter van de christelijke organisatie Vrij Zijn. Hij schreef het boek ‘Roddelen doe ik niet’. Vandaag: zeven manieren om een roddelvrije zone te creëren.

Afbeelding

Otto is pionier, predikant en dirigent van een koor: 'Een koor zingt op complimenten'

Otto Grevink (46), pionier en ambulant predikant, dirigeert het koor Laudate Dominum. ‘Ik vind het machtig mooi om met een groep bezig te zijn.’

Afbeelding

Kan Opwekking nóg meer bezoekers kwijt? De organisatoren gaan het zeker onderzoeken

De organisatie van de pinksterconferentie van stichting Opwekking gaat onderzoeken of het mogelijk is verder op te schalen. Afgelopen zondag moest de organisatie nee verkopen, omdat het terrein ‘vol’ was.

Afbeelding

Hoe het prinselijk huwelijk tussen Maurits en Marilène een oecumenische rel werd

Zondag zijn prins Maurits en prinses Marilène 25 jaar getrouwd. De kerkelijke inzegening van dit huwelijk van een hervormde prins en een katholieke ministersdochter werd een oecumenische rel. Een reconstructie.