Hoe viert Egypte de ramadan terwijl basisbehoeften onbetaalbare luxeartikelen zijn geworden?

Achtergrond
Hordes mensen schuifelen langs grote kramen waar de ‘ramadanlantaarn’ fanous wordt verkocht, de populairste versiering voor de vastenmaand. Ondanks de noodlijdende economie blijven de Egyptenaren voor deze maand de portemonnee trekken.
Joost Scheffers
donderdag 23 maart 2023 om 06:34
Mensen bezoeken een dag voor de ramadan massaal de markt, naast de Al-Sayeda Zainab Moskee in Caïro.
Mensen bezoeken een dag voor de ramadan massaal de markt, naast de Al-Sayeda Zainab Moskee in Caïro. beeld Rene Clement

Caïro

Egyptenaren halen voor de ramadan van alles in huis wat op deze markt te krijgen is. In de geur van wierook en goedkope Cleopatra-sigaretten staan dozen vol rode tafelkleden, dadels en fanous-lampen, goudkleurige metalen lampen met glazen platen in alle soorten en maten. De lamp doet zijn reputatie als ‘licht en hoop in donkere tijden’ eer aan: de Egyptische pond is in een jaar tijd vrijwel gehalveerd en veel Egyptenaren hebben moeite om rond te komen.

Voor veel mensen zijn items die voorheen als basisbehoeften golden, zoals bakolie en kaas, onbetaalbare luxeartikelen geworden. Sommige producten zijn binnen enkele maanden in prijs verdubbeld of verdrievoudigd. De prijs van uien, die veel worden gegeten, is van 5 naar 25 pond per kilo..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Briefjes krijgen uit de hemel, veel gelovigen verlangen ernaar. Gaat AI daarvoor zorgen?

Je kunt nu appen met Jezus, belooft een Utrecht bedrijf. Een chatbot ‘ontworpen met de eigenschappen van Jezus’ kan direct antwoord geven op geloofsvragen. Gaan gelovigen straks echt AI als stem van God beschouwen?

Afbeelding

Podcast | Elisa liet koning Joas met zijn pijlen op de grond slaan. Waarom eigenlijk?

Aan het eind van zijn leven zocht de profeet Elisa koning Joas op. Hij liet hem een pijl uit het raam schieten, met zijn pijlen op de grond slaan en werd toen plotseling boos op hem. Wat kunnen christenen hier van leren?

Afbeelding

Hoe stop ik met roddelen? 'Iemand die roddelt zegt meer over zichzelf dan over de ander'

Roddelen drijft mensen uit elkaar. Wilkin van de Kamp is oprichter van de christelijke organisatie Vrij Zijn. Hij schreef het boek ‘Roddelen doe ik niet’. Vandaag: zeven manieren om een roddelvrije zone te creëren.

Afbeelding

Otto is pionier, predikant en dirigent van een koor: 'Een koor zingt op complimenten'

Otto Grevink (46), pionier en ambulant predikant, dirigeert het koor Laudate Dominum. ‘Ik vind het machtig mooi om met een groep bezig te zijn.’

Afbeelding

Kan Opwekking nóg meer bezoekers kwijt? De organisatoren gaan het zeker onderzoeken

De organisatie van de pinksterconferentie van stichting Opwekking gaat onderzoeken of het mogelijk is verder op te schalen. Afgelopen zondag moest de organisatie nee verkopen, omdat het terrein ‘vol’ was.

Afbeelding

Hoe het prinselijk huwelijk tussen Maurits en Marilène een oecumenische rel werd

Zondag zijn prins Maurits en prinses Marilène 25 jaar getrouwd. De kerkelijke inzegening van dit huwelijk van een hervormde prins en een katholieke ministersdochter werd een oecumenische rel. Een reconstructie.