Dit betekent de ichthus-vis in het logo van het nieuwe gereformeerde kerkverband

Achtergrond
Het visje stond ooit achterop talloze auto’s, gaf zijn naam aan christelijke studentenverenigingen en scholen, en wordt nu het uithangbord van de nieuwe Nederlandse Gereformeerde Kerken. Wat is die ichthusvis voor teken?
Dick Schinkelshoek
dinsdag 21 maart 2023 om 19:22 aangepast 22 maart 2023 12:09
Sinds de jaren tachtig hebben tienduizenden automobilisten een ichtusvisje achterop hun auto geplakt.
Sinds de jaren tachtig hebben tienduizenden automobilisten een ichtusvisje achterop hun auto geplakt. beeld anp

Jezus. Christus. Zoon van God. Verlosser. Zet van die woorden in het Grieks de eerste letters bij elkaar, en je krijgt ‘ichthus’, vis. Ziedaar een oeroud christelijk minipreekje. 

Het ichthusvisje is mogelijk het oudste christelijke symbool dat we kennen. Ouder dan het kruisteken en het chiro-teken, dat de eerste twee Griekse letters ‘X’ en ‘P’ van de naam van Christus in elkaar schuift. Waar komt het symbool vandaan? 

Ooit zou het visje als een mysterieus teken de ernstig vervolgde christenen geheime aanwijzingen hebben gegeven – ‘Hier vind je een christelijke samenkomst’ – maar dat verhaal wordt door de meeste onderzoekers vandaag betwijfeld. 

‘Naar het voorbeeld van de Grote Vis Jezus Christus zijn wij geboren in het water.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe het prinselijk huwelijk tussen Maurits en Marilène een oecumenische rel werd

Zondag zijn prins Maurits en prinses Marilène 25 jaar getrouwd. De kerkelijke inzegening van dit huwelijk van een hervormde prins en een katholieke ministersdochter werd een oecumenische rel. Een reconstructie.

Afbeelding

Kamperen en Pinksteren vieren kan ook in Friesland. 'We horen vaak: heerlijk, wat een rust hier'

Duizenden christenen zetten dit weekend hun tent op bij Opwekking. Wie zich thuisvoelt bij een wat kleinschaliger pinksterconferentie kan terecht bij het Pinksterfeest 316. ‘We zijn kleiner, waardoor er meer rust is.’

Afbeelding

Vijf redenen waarom mensen twijfelen aan het christelijk geloof. Slechts eentje lijkt echt belangrijk

Het christelijk geloof heeft een 'merkprobleem'. Je kunt zoals de overleden dominee Tim Keller nog zo helder de relevantie uitleggen, zolang gelovigen de naam houden harteloos te zijn, is dat dweilen met de kraan open.

Afbeelding

Podcast | Hoe zit het met ziekte, gebed, genezing en genezingsdiensten?

Geldt de opdracht van Jezus om zieken te genezen en doden op te wekken, vandaag ook nog? ‘We weten dat het met Pinksteren flink geborreld heeft. Maar we zitten nu in een andere fase.’

Afbeelding

Dankzij jiujitsu verloor predikant Evert Jan zijn onhandigheid en is hij meer in balans

Evert Jan Broekhuizen (33), predikant van de NGK in Zwolle, doet aan jiujitsu. ‘Je hoeft niet sterk te zijn maar moet begrijpen wat er bij een ander gebeurt.’

Afbeelding

Lucas Lindeboom was een dominee voor heel het volk. 'Hij zag wanneer mensen het moeilijk hadden'

Peter van der Laan is al vijftig jaar geboeid door de gereformeerde theoloog, evangelist en filantroop Lucas Lindeboom. Nu doet hij veertig uur per week onderzoek om een boek over Lindeboom te schrijven.