Dit betekent de ichthus-vis in het logo van het nieuwe gereformeerde kerkverband

Achtergrond
Het visje stond ooit achterop talloze auto’s, gaf zijn naam aan christelijke studentenverenigingen en scholen, en wordt nu het uithangbord van de nieuwe Nederlandse Gereformeerde Kerken. Wat is die ichthusvis voor teken?
Dick Schinkelshoek
dinsdag 21 maart 2023 om 19:22 aangepast 22 maart 2023 12:09
Sinds de jaren tachtig hebben tienduizenden automobilisten een ichtusvisje achterop hun auto geplakt.
Sinds de jaren tachtig hebben tienduizenden automobilisten een ichtusvisje achterop hun auto geplakt. beeld anp

Jezus. Christus. Zoon van God. Verlosser. Zet van die woorden in het Grieks de eerste letters bij elkaar, en je krijgt ‘ichthus’, vis. Ziedaar een oeroud christelijk minipreekje. 

Het ichthusvisje is mogelijk het oudste christelijke symbool dat we kennen. Ouder dan het kruisteken en het chiro-teken, dat de eerste twee Griekse letters ‘X’ en ‘P’ van de naam van Christus in elkaar schuift. Waar komt het symbool vandaan? 

Ooit zou het visje als een mysterieus teken de ernstig vervolgde christenen geheime aanwijzingen hebben gegeven – ‘Hier vind je een christelijke samenkomst’ – maar dat verhaal wordt door de meeste onderzoekers vandaag betwijfeld. 

‘Naar het voorbeeld van de Grote Vis Jezus Christus zijn wij geboren in het water.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bijbellezen in plaats van naar de psycholoog? De visie van Heart Cry is schadelijk volgens deskundigen

Het is schadelijk dat christelijke stichting Heart Cry mensen afraadt een psycholoog te bezoeken, oordelen deskundigen. 'Ik vind het ontraden van hulp een wanpraktijk.'

Afbeelding

Pand van Het Zoeklicht voor miljoenen in de verkoop? 'Dat kan niet, het gebouw is van God gegeven'

Op een groen landgoed in Doorn staat het monumentale pand van interkerkelijke beweging Het Zoeklicht. Ooit gekocht van een adellijke dame ‘voor een appel en een ei’. Binnenkort voor rond de drie miljoen in de verkoop.

Afbeelding

Marianne verloor haar baby vlak voor de bevalling: 'Ze had van die mooie pianovingertjes'

Het was tijdens een avond over geloofsopvoeding, dat de twijfel Marianne van der Spijk (34) ineens overviel. Als ze zich straks moest voorstellen aan de groep, zou ze dan zeggen dat ze drie kinderen heeft of vier?

Afbeelding

Agnes Abuom (1949-2023): dochter van Afrika en moeder van de oecumenische beweging

Donderdag overleed de 73-jarige Agnes Abuom, de eerste vrouw en de eerste Afrikaan die voorzitter was van de Wereldraad van Kerken. Haar strijd voor sociale gerechtigheid leidde tot ballingschap en gevangenisstraf.

Afbeelding

Hoe stichting Heart Cry mensen in de problemen brengt: 'Ik voelde me schuldig, zondig en slecht'

Zoek geen psychologische hulp, los je problemen op met God. Door die boodschap van stichting Heart Cry, en de sterke focus op seks, raakten mensen in de problemen. 'Heart Cry heeft een wake-up call nodig.'

Afbeelding

Scherpe kritiek uit Joodse kring. Hoofdredacteur Nieuw Israëlitisch Weekblad: 'Kappen met de PKN'

De Joodse gemeenschap moet de relaties met de Protestantse Kerk verbreken, vindt Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad. De felicitaties bij de 75e verjaardag van Israël noemt ze 'hypocriet'.