Honderden rouwdiensten zijn voor iedereen online te zien. Hoe gaan kerken hiermee om?

Achtergrond
Emotionele familiemomenten tijdens tal van uitvaartdiensten zijn voor iedereen te bekijken op online-kanalen van kerken. Waarom blijven veel begrafenisdiensten maandenlang online staan?
Jasper den Boon
dinsdag 21 maart 2023 om 15:39
'Ik heb de afgelopen jaren één keer meegemaakt dat een familie niet wilde dat de dienst online bleef staan.’
'Ik heb de afgelopen jaren één keer meegemaakt dat een familie niet wilde dat de dienst online bleef staan.’ beeld Carel Schutte

Dierbare herinneringen, privé-foto’s van de overledene en zichtbare emoties van nabestaanden als een kist de kerk wordt uitgedragen. Via platforms als YouTube, Kerkdienstgemist en Kerkomroep kijken soms wel duizenden mensen mee met kerkdiensten voorafgaand aan een begrafenis of crematie. Afscheidsdiensten van kinderen en tieners hebben soms tot wel twintigduizend kijkers.

Verschillende familieleden van overledenen vertellen in de Twentse krant Tubantia dat ze niet wisten dat deze rouwdiensten maanden later nog online te bekijken zijn. ‘Dit wisten wij als familie echt niet. Ik ben verbaasd dat hier opnames van zijn en dat iedereen ze kan bekijken’, vertelt een nabestaande aan de krant.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe het prinselijk huwelijk tussen Maurits en Marilène een oecumenische rel werd

Zondag zijn prins Maurits en prinses Marilène 25 jaar getrouwd. De kerkelijke inzegening van dit huwelijk van een hervormde prins en een katholieke ministersdochter werd een oecumenische rel. Een reconstructie.

Afbeelding

Kamperen en Pinksteren vieren kan ook in Friesland. 'We horen vaak: heerlijk, wat een rust hier'

Duizenden christenen zetten dit weekend hun tent op bij Opwekking. Wie zich thuisvoelt bij een wat kleinschaliger pinksterconferentie kan terecht bij het Pinksterfeest 316. ‘We zijn kleiner, waardoor er meer rust is.’

Afbeelding

Vijf redenen waarom mensen twijfelen aan het christelijk geloof. Slechts eentje lijkt echt belangrijk

Het christelijk geloof heeft een 'merkprobleem'. Je kunt zoals de overleden dominee Tim Keller nog zo helder de relevantie uitleggen, zolang gelovigen de naam houden harteloos te zijn, is dat dweilen met de kraan open.

Afbeelding

Podcast | Hoe zit het met ziekte, gebed, genezing en genezingsdiensten?

Geldt de opdracht van Jezus om zieken te genezen en doden op te wekken, vandaag ook nog? ‘We weten dat het met Pinksteren flink geborreld heeft. Maar we zitten nu in een andere fase.’

Afbeelding

Dankzij jiujitsu verloor predikant Evert Jan zijn onhandigheid en is hij meer in balans

Evert Jan Broekhuizen (33), predikant van de NGK in Zwolle, doet aan jiujitsu. ‘Je hoeft niet sterk te zijn maar moet begrijpen wat er bij een ander gebeurt.’

Afbeelding

Lucas Lindeboom was een dominee voor heel het volk. 'Hij zag wanneer mensen het moeilijk hadden'

Peter van der Laan is al vijftig jaar geboeid door de gereformeerde theoloog, evangelist en filantroop Lucas Lindeboom. Nu doet hij veertig uur per week onderzoek om een boek over Lindeboom te schrijven.