Robin ziet overeenkomsten tussen zijn werk als dominee en zijn rol als keeper in het zaalvoetbal

Interview
‘Ze zeggen altijd dat je twee soorten keepers hebt. De keepers die het echt leuk vinden om te keepen en keepers die in het doel worden gezet omdat ze niet kunnen voetballen. Ik ben van de eerste categorie’, vertelt Robin ten Hoopen (33), predikant van de Ontmoetingskerk in Bergambacht.
Rozina Schouten
dinsdag 21 maart 2023 om 14:54
'De keeper draagt een ander pakje, zo is het met de dominee op een zondagochtend ook.’
'De keeper draagt een ander pakje, zo is het met de dominee op een zondagochtend ook.’ beeld Rozina Schouten

Robin is zaalvoetbalkeeper. ‘Een keeper is iemand die deel uitmaakt van het team maar ook iemand die een beetje een eenling is. Als je een goede kerkenraad hebt en een goed moderamen, werkt het wel een beetje als een voetbalteam.’ 

Robin merkt dat zowel keeper als dominee zijn een kwetsbare positie kan zijn. De dominee staat vooraan in de kerk, de keeper voor het doel. Als de bal toch in het doel komt, is het de keeper die hem niet tegenhield. Als er iets misgaat in de kerk, wordt er vaak eerst naar de dominee gekeken. Terwijl je zowel voetbal als kerk zijn als een team doet. ‘Ik maak deel uit van het team en tegelijkertijd ben ik die ene die een ander pakje aan heeft dan de rest. De keeper draagt een ander pakje, zo is het met de dominee..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bijbellezen in plaats van naar de psycholoog? De visie van Heart Cry is schadelijk volgens deskundigen

Het is schadelijk dat christelijke stichting Heart Cry mensen afraadt een psycholoog te bezoeken, oordelen deskundigen. 'Ik vind het ontraden van hulp een wanpraktijk.'

Afbeelding

Pand van Het Zoeklicht voor miljoenen in de verkoop? 'Dat kan niet, het gebouw is van God gegeven'

Op een groen landgoed in Doorn staat het monumentale pand van interkerkelijke beweging Het Zoeklicht. Ooit gekocht van een adellijke dame ‘voor een appel en een ei’. Binnenkort voor rond de drie miljoen in de verkoop.

Afbeelding

Marianne verloor haar baby vlak voor de bevalling: 'Ze had van die mooie pianovingertjes'

Het was tijdens een avond over geloofsopvoeding, dat de twijfel Marianne van der Spijk (34) ineens overviel. Als ze zich straks moest voorstellen aan de groep, zou ze dan zeggen dat ze drie kinderen heeft of vier?

Afbeelding

Agnes Abuom (1949-2023): dochter van Afrika en moeder van de oecumenische beweging

Donderdag overleed de 73-jarige Agnes Abuom, de eerste vrouw en de eerste Afrikaan die voorzitter was van de Wereldraad van Kerken. Haar strijd voor sociale gerechtigheid leidde tot ballingschap en gevangenisstraf.

Afbeelding

Hoe stichting Heart Cry mensen in de problemen brengt: 'Ik voelde me schuldig, zondig en slecht'

Zoek geen psychologische hulp, los je problemen op met God. Door die boodschap van stichting Heart Cry, en de sterke focus op seks, raakten mensen in de problemen. 'Heart Cry heeft een wake-up call nodig.'

Afbeelding

Scherpe kritiek uit Joodse kring. Hoofdredacteur Nieuw Israëlitisch Weekblad: 'Kappen met de PKN'

De Joodse gemeenschap moet de relaties met de Protestantse Kerk verbreken, vindt Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad. De felicitaties bij de 75e verjaardag van Israël noemt ze 'hypocriet'.