De ‘oorlog’ in de oorlog: het gevecht om het Holenklooster in Kyiv wordt per kerkgebouw uitgevochten

Achtergrond
Op 29 maart moeten geestelijken van de Oekraïens-Orthodoxe Kerk het Holenklooster in Kyiv verlaten, stelt de landelijke overheid. Maar is de verdrijving van de kerk die tot vorig jaar bij het Moskouse Patriarchaat hoorde, geen schending van het mensenrecht godsdienstvrijheid?
Herman Veenhof
vrijdag 24 maart 2023 om 16:52 aangepast 17:29
Metropoliet Epifany draagt de liturgie op in de Refterkerk in het Holenklooster bij het feest van het indragen van Jezus in de tempel.
Metropoliet Epifany draagt de liturgie op in de Refterkerk in het Holenklooster bij het feest van het indragen van Jezus in de tempel. beeld rex / Shutterstock

Kyiv

De Russisch-orthodoxe patriarch Kirill doet een beroep op de paus, andere religieuze leiders en de VN om op te komen voor de Oekraïens-Orthodoxe geloofsgenoten die voorheen bij het Moskouse Patriarchaat behoorden. Zij krijgen steeds meer te maken met uitsluiting, ook al spreekt hun kerk zich politiek uit tegen Moskou en kiezen ze voor Oekraïne als vaderland.

De Oekraïense overheid bemoeit zich met kerk en geloof, het Holenklooster is niet alleen een belangrijk religieus symbool, maar ook politiek van belang. Franciscus en de Wereldraad pleiten voor dialoog en vrede. Maar daarmee ben je er niet. Overal zijn valkuilen, oneigenlijke motieven en verborgen agenda’s. En juist de gewone geestelijken kunnen nergens heen: Oekraïne vi..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Briefjes krijgen uit de hemel, veel gelovigen verlangen ernaar. Gaat AI daarvoor zorgen?

Je kunt nu appen met Jezus, belooft een Utrecht bedrijf. Een chatbot ‘ontworpen met de eigenschappen van Jezus’ kan direct antwoord geven op geloofsvragen. Gaan gelovigen straks echt AI als stem van God beschouwen?

Afbeelding

Podcast | Elisa liet koning Joas met zijn pijlen op de grond slaan. Waarom eigenlijk?

Aan het eind van zijn leven zocht de profeet Elisa koning Joas op. Hij liet hem een pijl uit het raam schieten, met zijn pijlen op de grond slaan en werd toen plotseling boos op hem. Wat kunnen christenen hier van leren?

Afbeelding

Hoe stop ik met roddelen? 'Iemand die roddelt zegt meer over zichzelf dan over de ander'

Roddelen drijft mensen uit elkaar. Wilkin van de Kamp is oprichter van de christelijke organisatie Vrij Zijn. Hij schreef het boek ‘Roddelen doe ik niet’. Vandaag: zeven manieren om een roddelvrije zone te creëren.

Afbeelding

Otto is pionier, predikant en dirigent van een koor: 'Een koor zingt op complimenten'

Otto Grevink (46), pionier en ambulant predikant, dirigeert het koor Laudate Dominum. ‘Ik vind het machtig mooi om met een groep bezig te zijn.’

Afbeelding

Kan Opwekking nóg meer bezoekers kwijt? De organisatoren gaan het zeker onderzoeken

De organisatie van de pinksterconferentie van stichting Opwekking gaat onderzoeken of het mogelijk is verder op te schalen. Afgelopen zondag moest de organisatie nee verkopen, omdat het terrein ‘vol’ was.

Afbeelding

Hoe het prinselijk huwelijk tussen Maurits en Marilène een oecumenische rel werd

Zondag zijn prins Maurits en prinses Marilène 25 jaar getrouwd. De kerkelijke inzegening van dit huwelijk van een hervormde prins en een katholieke ministersdochter werd een oecumenische rel. Een reconstructie.