Op zoek in de kerk of stilte gevonden: ‘Ik proef dat de liefde boven de regels staat’

Interview
Na corona vindt niet iedereen zijn of haar plek meer in de ‘gewone’ zondagse kerkdienst. Twee mensen vertellen hoe ze hun weg in het geloof nu vinden. ‘Je kunt je heel druk maken als iemand uit de kerk is, maar laat het hem maar even zelf ontdekken.’
Jacolien Viveen
vrijdag 17 maart 2023 om 18:00 aangepast 22:29
Elsbeth en Janny
Elsbeth en Janny beeld Jeroen Jumelet

Minder zakelijkheid maar meer echt kerk-zijn

Elsbeth (36) was in haar jeugd lid van een Gereformeerde Kerk vrijgemaakt, daarna jaren van de Nederlands Gereformeerde Kerk. Na de coronatijd verkent ze met haar man en vier jonge kinderen nieuwe wegen in geloof.

‘Ik groeide op met twee keer naar de kerk op zondag, in nette kleding, naast mijn vader in het kerkenraadsbankje, na de dienst koffie en napraten over de preek. Catechisatie met de dominee. De catechismus leren: Wat is uw enige hoop in leven en sterven?
Na ons trouwen verhuisden we naar Amersfoort en kwamen terecht in de Nederlands Gereformeerde Kerk. Een open gemeente met ruimte voor vragen. We kwamen tegelijk binnen met een paar jonge stellen, vormden een bijbelkring en..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Drie kerkvorsten op een kluitje. Hoe de orthodoxie in Montenegro politiek versplintert

Liturgisch zijn de verschillen nihil. Toch maken twee metropolieten en één 'vladika' ruzie in Montenegro, een piepklein land op de Balkan. Ze voorspellen per fresco elkaars hellevaart. Portret van een bizar conflict.

Afbeelding

Een reformatorische fair of een kloosterfestival: dit zijn de christelijke evenementen van deze zomer

Met Opwekking en de EO-Jongerendag zijn twee grote christelijke evenementen achter de rug. Maar er zijn deze zomer tal van andere christelijke festivals en conferenties. Het Nederlands Dagblad licht er een aantal uit.

Afbeelding

Podcast | Hoe ziet de hel eruit? 'Als Jezus daarover spreekt is het altijd een zeer ernstige waarschuwing'

Hoe ziet de hel er precies uit, waar is die en wie gaan ernaartoe? Het is een thema waar veel gereformeerde dominees alleen over preken als het een Catechismus-dienst is en vraag en antwoord 52 op het programma staat.

Afbeelding

Predikant Jan Willem was geen beste eter. Nu kookt en barbecuet hij graag

Jan Willem van de Kamp (42), geestelijk verzorger en predikant met een bijzondere opdracht, houdt van koken en barbecueën. ‘Je eet met elkaar, je spreekt elkaar, je hebt het goed met elkaar.’

Afbeelding

Deze deskundige begeleidt slachtoffers van de reinheidscultuur. 'Je kunt niet ineens je seksualiteit aanzetten'

De evangelische reinheidscultuur die binnen Heart Cry heerst, is met name voor vrouwen schadelijk, weet de Amerikaanse ervaringsdeskundige Linda Kay Klein. Al twintig jaar begeleidt zij vrouwen bij hun herstel.

Afbeelding

René Cuperus: 'Al het traditionele is verdacht, zelfs de geslachten. Hoe extreem wil je het hebben?'

Wat is uw houvast in leven en sterven? René Cuperus (63), mede-auteur van de Atlas van Afgehaakt Nederland: ‘Ik vind het mooi als de kerk zich inzet voor warme en hechte verbindingen tussen mensen.’