Op zoek in de kerk of stilte gevonden: ‘Ik proef dat de liefde boven de regels staat’

Interview
Na corona vindt niet iedereen zijn of haar plek meer in de ‘gewone’ zondagse kerkdienst. Twee mensen vertellen hoe ze hun weg in het geloof nu vinden. ‘Je kunt je heel druk maken als iemand uit de kerk is, maar laat het hem maar even zelf ontdekken.’
Jacolien Viveen
vrijdag 17 maart 2023 om 18:00 aangepast 22:29
Elsbeth en Janny
Elsbeth en Janny beeld Jeroen Jumelet

Minder zakelijkheid maar meer echt kerk-zijn

Elsbeth (36) was in haar jeugd lid van een Gereformeerde Kerk vrijgemaakt, daarna jaren van de Nederlands Gereformeerde Kerk. Na de coronatijd verkent ze met haar man en vier jonge kinderen nieuwe wegen in geloof.

‘Ik groeide op met twee keer naar de kerk op zondag, in nette kleding, naast mijn vader in het kerkenraadsbankje, na de dienst koffie en napraten over de preek. Catechisatie met de dominee. De catechismus leren: Wat is uw enige hoop in leven en sterven?
Na ons trouwen verhuisden we naar Amersfoort en kwamen terecht in de Nederlands Gereformeerde Kerk. Een open gemeente met ruimte voor vragen. We kwamen tegelijk binnen met een paar jonge stellen, vormden een bijbelkring en..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De 'oorlog' in de oorlog: het gevecht om het Holenklooster in Kyiv wordt per kerkgebouw uitgevochten

Op 29 maart moet de Oekraïens-Orthodoxe Kerk het Holenklooster in Kyiv verlaten. Maar is de verdrijving van de kerk die tot vorig jaar bij het Moskouse Patriarchaat hoorde, geen schending van godsdienstvrijheid?

Afbeelding

Hoe bereiden kerken in Harlingen zich voor op The Passion? 'Het kruis verbindt alle denominaties'

De voorbereidingen voor The Passion, uitgezonden vanuit Harlingen, zijn in volle gang. De lokale kerken staan in de startblokken om de bezoeker hún boodschap van Pasen mee te geven. ‘Dit is de eenheid waar Jezus over sprak.’

Afbeelding

Hoe viert Egypte de ramadan terwijl basisbehoeften onbetaalbare luxeartikelen zijn geworden?

Hordes mensen schuifelen langs grote kramen waar de 'ramadanlantaarn' fanous wordt verkocht, de populairste versiering voor de vastenmaand. Ondanks de noodlijdende economie blijven de Egyptenaren voor deze maand de portemonnee trekken.

Afbeelding

Wekelijkse kerkdienst een van de best bekeken programma's van Omrop Fryslân

Sinds corona uitbrak, filmt Omrop Fryslân iedere zondag in een lokale kerk. Tienduizenden online kerkgangers trekt die dienst. ‘We zenden uit vanuit één kerk, maar we vragen alle kerken in de plaats: doe je mee?'

Afbeelding

Dit betekent de ichthus-vis in het logo van het nieuwe gereformeerde kerkverband

Het visje stond ooit achterop talloze auto’s, gaf zijn naam aan christelijke studentenverenigingen en scholen, en wordt nu het uithangbord van de nieuwe Nederlandse Gereformeerde Kerken. Wat is die ichthusvis voor teken?

Afbeelding

Greta Thunberg krijgt eredoctoraat theologie: 'We zijn het eens met de doelstellingen waar zij voor staat'

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg krijgt een eredoctoraat van de theologiefaculteit van de Universiteit van Helsinki. Die prijst Thunberg om haar ‘compromisloze werk voor de toekomst van onze planeet.’