Harde woorden bij een interkerkelijke domineesschool op de Oudezijds Voorburgwal

Achtergrond
Een afgescheiden dominee preekte soms wel twintigmaal per week. Er waren meer dominees nodig, maar hoe en waar moesten die geschoold worden? Die vraag werd een splijtzwam.
Willem Bouwman
maandag 20 maart 2023 om 01:44
De Oudezijds Voorburgwal bij de Stoofsteeg, waar het seminarie van Wormser zou komen.
De Oudezijds Voorburgwal bij de Stoofsteeg, waar het seminarie van Wormser zou komen. beeld wikimedia commons

Van huis uit had Johan Adam Wormser (1807-1862) uit Amsterdam weinig met het geloof. Dat werd anders hij toen als jongeman op een advocatenkantoor ging werken en er met een vrome werkster in gesprek kwam. Hij bekeerde zich en sloot zich aan bij de hervormde gemeente.

Korte tijd later vond de Afscheiding plaats en begon de vervolging van de afgescheidenen. Wormser had daar moeite mee. Hij verliet hij de Hervormde Kerk en sloot zich aan bij de afgescheidenen in Amsterdam. In april 1837 werd hij door Hendrik de Cock tot ouderling bevestigd.

Wormser, sinds 1839 deurwaarder bij de Amsterdamse arrondissementsrechtbank, was een man met vele gaven. Hij kon helder denken, prachtig schrijven en goed organiseren. Steeds zocht hij naar wat de mensen s..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Drie kerkvorsten op een kluitje. Hoe de orthodoxie in Montenegro politiek versplintert

Liturgisch zijn de verschillen nihil. Toch maken twee metropolieten en één 'vladika' ruzie in Montenegro, een piepklein land op de Balkan. Ze voorspellen per fresco elkaars hellevaart. Portret van een bizar conflict.

Afbeelding

Een reformatorische fair of een kloosterfestival: dit zijn de christelijke evenementen van deze zomer

Met Opwekking en de EO-Jongerendag zijn twee grote christelijke evenementen achter de rug. Maar er zijn deze zomer tal van andere christelijke festivals en conferenties. Het Nederlands Dagblad licht er een aantal uit.

Afbeelding

Podcast | Hoe ziet de hel eruit? 'Als Jezus daarover spreekt is het altijd een zeer ernstige waarschuwing'

Hoe ziet de hel er precies uit, waar is die en wie gaan ernaartoe? Het is een thema waar veel gereformeerde dominees alleen over preken als het een Catechismus-dienst is en vraag en antwoord 52 op het programma staat.

Afbeelding

Predikant Jan Willem was geen beste eter. Nu kookt en barbecuet hij graag

Jan Willem van de Kamp (42), geestelijk verzorger en predikant met een bijzondere opdracht, houdt van koken en barbecueën. ‘Je eet met elkaar, je spreekt elkaar, je hebt het goed met elkaar.’

Afbeelding

Deze deskundige begeleidt slachtoffers van de reinheidscultuur. 'Je kunt niet ineens je seksualiteit aanzetten'

De evangelische reinheidscultuur die binnen Heart Cry heerst, is met name voor vrouwen schadelijk, weet de Amerikaanse ervaringsdeskundige Linda Kay Klein. Al twintig jaar begeleidt zij vrouwen bij hun herstel.

Afbeelding

René Cuperus: 'Al het traditionele is verdacht, zelfs de geslachten. Hoe extreem wil je het hebben?'

Wat is uw houvast in leven en sterven? René Cuperus (63), mede-auteur van de Atlas van Afgehaakt Nederland: ‘Ik vind het mooi als de kerk zich inzet voor warme en hechte verbindingen tussen mensen.’