Harde woorden bij een interkerkelijke domineesschool op de Oudezijds Voorburgwal

Achtergrond
Een afgescheiden dominee preekte soms wel twintigmaal per week. Er waren meer dominees nodig, maar hoe en waar moesten die geschoold worden? Die vraag werd een splijtzwam.
Willem Bouwman
maandag 20 maart 2023 om 01:44
De Oudezijds Voorburgwal bij de Stoofsteeg, waar het seminarie van Wormser zou komen.
De Oudezijds Voorburgwal bij de Stoofsteeg, waar het seminarie van Wormser zou komen. beeld wikimedia commons

Van huis uit had Johan Adam Wormser (1807-1862) uit Amsterdam weinig met het geloof. Dat werd anders hij toen als jongeman op een advocatenkantoor ging werken en er met een vrome werkster in gesprek kwam. Hij bekeerde zich en sloot zich aan bij de hervormde gemeente.

Korte tijd later vond de Afscheiding plaats en begon de vervolging van de afgescheidenen. Wormser had daar moeite mee. Hij verliet hij de Hervormde Kerk en sloot zich aan bij de afgescheidenen in Amsterdam. In april 1837 werd hij door Hendrik de Cock tot ouderling bevestigd.

Wormser, sinds 1839 deurwaarder bij de Amsterdamse arrondissementsrechtbank, was een man met vele gaven. Hij kon helder denken, prachtig schrijven en goed organiseren. Steeds zocht hij naar wat de mensen s..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe het prinselijk huwelijk tussen Maurits en Marilène een oecumenische rel werd

Zondag zijn prins Maurits en prinses Marilène 25 jaar getrouwd. De kerkelijke inzegening van dit huwelijk van een hervormde prins en een katholieke ministersdochter werd een oecumenische rel. Een reconstructie.

Afbeelding

Kamperen en Pinksteren vieren kan ook in Friesland. 'We horen vaak: heerlijk, wat een rust hier'

Duizenden christenen zetten dit weekend hun tent op bij Opwekking. Wie zich thuisvoelt bij een wat kleinschaliger pinksterconferentie kan terecht bij het Pinksterfeest 316. ‘We zijn kleiner, waardoor er meer rust is.’

Afbeelding

Vijf redenen waarom mensen twijfelen aan het christelijk geloof. Slechts eentje lijkt echt belangrijk

Het christelijk geloof heeft een 'merkprobleem'. Je kunt zoals de overleden dominee Tim Keller nog zo helder de relevantie uitleggen, zolang gelovigen de naam houden harteloos te zijn, is dat dweilen met de kraan open.

Afbeelding

Podcast | Hoe zit het met ziekte, gebed, genezing en genezingsdiensten?

Geldt de opdracht van Jezus om zieken te genezen en doden op te wekken, vandaag ook nog? ‘We weten dat het met Pinksteren flink geborreld heeft. Maar we zitten nu in een andere fase.’

Afbeelding

Dankzij jiujitsu verloor predikant Evert Jan zijn onhandigheid en is hij meer in balans

Evert Jan Broekhuizen (33), predikant van de NGK in Zwolle, doet aan jiujitsu. ‘Je hoeft niet sterk te zijn maar moet begrijpen wat er bij een ander gebeurt.’

Afbeelding

Lucas Lindeboom was een dominee voor heel het volk. 'Hij zag wanneer mensen het moeilijk hadden'

Peter van der Laan is al vijftig jaar geboeid door de gereformeerde theoloog, evangelist en filantroop Lucas Lindeboom. Nu doet hij veertig uur per week onderzoek om een boek over Lindeboom te schrijven.