Groen, groener, groenst: het is vandaag St. Patrick’s Day. Wat wordt er gevierd?

Achtergrond
Waar Nederlanders zich elk jaar met Koningsdag in het oranje hijsen, viert Ierland vandaag St. Patrick’s day. Wat is dit voor feest?
Christa van Norel
vrijdag 17 maart 2023 om 01:00 aangepast 06:33
In het centrum van Den Haag wordt St. Patrick's Day jaarlijks groots gevierd.
In het centrum van Den Haag wordt St. Patrick's Day jaarlijks groots gevierd. beeld anp / Ronald Speijer
Student Student: achtergrond

Geen oranje maar groen: Ierland viert vandaag St. Patrick’s Day. De Ierse feestdag staat compleet in het teken van de kleur groen, Ierse volksmuziek en van typisch Iers eten en drinken: lamsstoof, whiskey en Guinness bier. De feestdag is uitgegroeid tot een wereldwijde viering van de Ierse identiteit, zo ook in Nederland.

Hoewel de meeste feestvierders er niet bij stil zullen staan, gaat er een ruime geschiedenis schuil achter het nationale feest. De feestdag is vernoemd naar Sint Patrick (of Saint Patricius) en wordt elk jaar gevierd op zijn sterfdag: 17 maart. De beschermheilige werd vermoedelijk in de vierde eeuw geboren in Schotland, waar hij als tiener werd verkocht als slaaf in Ierland. Hij wist te ontsnappen en ging vervo..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe kunnen kerken singles zich welkom laten voelen? 'Je hoeft niet per se een gezinnetje te zijn'

Twee ervaringsdeskundigen met single-zijn in christelijke kring geven kerken tips hoe zij alleenstaanden zich beter thuis kunnen laten voelen. ‘Het evangelie gaat helemaal niet over gezinnetjes.’

Afbeelding

Kerken en singles; het is geen gelukkig huwelijk. 'Zit je daar alleen. Ja, dan is het even heel eenzaam'

Christelijke singles zijn het erover eens: zonder relatie en kinderen is het veel lastiger een plek te vinden in een kerk. Drie alleenstaande christenen vertellen. 'Als single word je nooit echt als helemaal volwassen gezien.'

Afbeelding

Aron volgde bijbelstudies van een Zuid-Koreaanse sekte: 'Ze wilden me klaarstomen voor de echte leer'

Via een oud-collega benaderd worden om mee te doen aan een bijbelstudie. Dat klinkt onschuldig, totdat blijkt dat de bijbelstudies onderdeel zijn van een Zuid-Koreaanse sekte: de Shincheonji. Het overkwam Aron.

Afbeelding

Marjan Slob, Denker des Vaderlands: 'Elke dag kunnen we beginnen aan een nieuwe toekomst'

Marjan Slob, Denker des Vaderlands, geeft antwoord op de vraag: Wat is uw houvast in leven en sterven? ‘Dat je er bent, en alles om je heen, dat is toch schitterend, en ongelooflijk? Het had er ook allemaal níét kunnen zijn.’

Afbeelding

Jonathan leerde deze chatbot bijbellezen: 'Is BijbelGPT alwetend of een slecht idee?'

Wat krijg je als je bij het lezen van de Bijbel kunstmatige intelligentie inzet? ‘Mensen zijn gemakzuchtig. Als een AI iets vertelt op een feitelijke manier, dan denken ze dat het de waarheid is.’

Afbeelding

De Goede, Stille of Heilige Week: wat je moet weten over de laatste zeven dagen voor Pasen

Avondmaal op Goede Vrijdag? En waarom heet Witte Donderdag 'wit'? De laatste week van de veertigdagentijd is ingegaan. De dagen worden in alle christelijke tradities gevierd, maar niet overal hetzelfde.