Groen, groener, groenst: het is vandaag St. Patrick’s Day. Wat wordt er gevierd?

Achtergrond
Waar Nederlanders zich elk jaar met Koningsdag in het oranje hijsen, viert Ierland vandaag St. Patrick’s day. Wat is dit voor feest?
Christa van Norel
vrijdag 17 maart 2023 om 01:00 aangepast 06:33
In het centrum van Den Haag wordt St. Patrick's Day jaarlijks groots gevierd.
In het centrum van Den Haag wordt St. Patrick's Day jaarlijks groots gevierd. beeld anp / Ronald Speijer
Student Student: achtergrond

Geen oranje maar groen: Ierland viert vandaag St. Patrick’s Day. De Ierse feestdag staat compleet in het teken van de kleur groen, Ierse volksmuziek en van typisch Iers eten en drinken: lamsstoof, whiskey en Guinness bier. De feestdag is uitgegroeid tot een wereldwijde viering van de Ierse identiteit, zo ook in Nederland.

Hoewel de meeste feestvierders er niet bij stil zullen staan, gaat er een ruime geschiedenis schuil achter het nationale feest. De feestdag is vernoemd naar Sint Patrick (of Saint Patricius) en wordt elk jaar gevierd op zijn sterfdag: 17 maart. De beschermheilige werd vermoedelijk in de vierde eeuw geboren in Schotland, waar hij als tiener werd verkocht als slaaf in Ierland. Hij wist te ontsnappen en ging vervo..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Waarom het motto 'geen seks voor het huwelijk' christenen kan beschadigen. 'Je zit continu in een angstmodus'

Christelijke jongeren aansporen om maar vooral geen seks voor het huwelijk te hebben, kan leiden tot een beschadigd zelfbeeld. ‘Dan ben je de lolly waar iedereen een likje van heeft genomen; die hoeft niemand meer.’

Afbeelding

Groen, groener, groenst: het is vandaag St. Patrick's Day. Wat wordt er gevierd?

Waar Nederlanders zich elk jaar met Koningsdag in het oranje hijsen, viert Ierland vandaag St. Patrick’s Day. Wat is dit voor feest? De feestdag is uitgegroeid tot een wereldwijde viering van de Ierse identiteit.

Afbeelding

Drie op de vijf kerken kampen na coronacrisis met leegloop. Vooral jongere kerkganger blijft weg

De meeste kerken schatten dat de kerkgang tot een kwart is teruggelopen door de coronapandemie. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlands Dagblad, waaraan 750 kerken meewerkten.

Afbeelding

Kira Geiss, de nieuwe Miss Duitsland, wil diaken worden. 'Ik ben dankbaar voor dit platform'

Miss Duitsland 2023 studeert voor godsdienstpedagoog en geeft haar prijzengeld aan kerkelijk jeugdwerk. De winnares van wat ooit een schoonheidswedstrijd was, belandde in 'een omgeving vol drank en drugs' bij de kerk.

Afbeelding

Eline heeft drie jaar long covid: 'Ik had het gevoel dat alleen God mij begreep'

Op de deur van haar studentenkamer in Bennekom hangen foto’s waarop Eline Geluk (24) aan het snowboarden, surfen en longboarden is. Maar de afgelopen drie jaar spendeerde de student vooral op haar kamer. Ze heeft long covid.

Afbeelding

'Ik houd van geld en geld houdt van mij.' Waarom manifesteren dé nieuwe online trend is

Manifesteren, visualiseren, affirmaties en ‘Lucky Girl Syndrome’; wie een paar uur per dag aan Instagram en Tiktok spendeert, zal deze termen vast herkennen. Wat betekenen ze? En waarom is manifesteren zo populair?