Vergeet Turkije en Syrië niet: een solidariteitsgebed in de Grote Kerk in Dordrecht

Nieuws
In Dordrecht wonen zevenduizend mensen die directe banden hebben met Turkije. Daarom is er zondag in de Grote Kerk een ‘solidariteitsbijeenkomst’ vanwege de aardbeving van 6 februari.
Wim Houtman
donderdag 16 maart 2023 om 21:00
De Grote Kerk is de ‘huiskamer’ van Dordrecht, zegt dominee Paul Wansink.
De Grote Kerk is de ‘huiskamer’ van Dordrecht, zegt dominee Paul Wansink. beeld anp / mediatv

Dordrecht

Zondagmiddag om kwart voor twee luiden de klokken van de Grote Kerk in Dordrecht. Zo worden alle inwoners van de stad opgeroepen tot meeleven met de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië. Daarna begint in de kerk een ‘solidariteitsbijeenkomst’, met vertegenwoordigers van diverse godsdiensten.

Voor Hans Wansink, predikant van de Grote Kerk, ligt het initiatief in het verlengde van wat zijn gemeente elke zondag in die kerk doet: ‘We bidden elke week om vrede in de wereld en in onze stad. Aan het einde van elke dienst spreken we uit dat we daarvoor een opdracht in de wereld hebben.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat bezielt mensen die geloven in de helende kracht van stenen? 'Het is tijd om de natuur te heiligen'

Minder pijn door de energie van geneeskrachtige stenen? Op allerlei plekken kom je geloof in de natuur tegen. Hoe kijken theoloog Gijsbert van den Brink en filosoof André van der Braak naar de heiligheid van de natuur?

Afbeelding

Predikant Detlef breit sokken tijdens synodevergaderingen. 'Dan kan ik mij beter concentreren'

Detlef Bohlken (54), predikant van de protestantse gemeente in Tiel, breit graag. ‘Als ik iets heb wat niet veel aandacht vraagt, zoals breien, zijn mijn gedachten veel gerichter.’

Afbeelding

Henk Binnendijk ziet met pijn dat jongeren naar hippere kerken gaan. 'Waar God je zaaide, moet je bloeien'

‘Hoe lang moet ik nog in mijn kerk blijven? Ik heb het er niet goed naar mijn zin.’ Die vraag kreeg Henk Binnendijk vaak als spreker op conferenties. Zijn antwoord was altijd duidelijk: ‘Zo lang mogelijk.’

Afbeelding

Moderne dominees zeiden dat Jezus niet was opgestaan. De rechtzinnigen namen een onorthodoxe maatregel

Moderne dominees doopten kinderen niet meer in de naam van Jezus. Laat uw kinderen niet door hen dopen, zeiden de rechtzinnigen, en ze begonnen een schaduwkerk.

Afbeelding

Deborah had elf keer een psychose: 'De grenzeloosheid is voor mij het ergste'

Deborah Ham (44) heeft elf psychoses gehad, maar weigert in de wachtkamer te blijven zitten. 'Er zijn veel dingen die ik niet meer kan, maar het is 'maar' aardse gebrokenheid. Ik zie ook dat ik veel wél kan.'

Afbeelding

De 'oorlog' in de oorlog: het gevecht om het Holenklooster in Kyiv wordt per kerkgebouw uitgevochten

Op 29 maart moet de Oekraïens-Orthodoxe Kerk het Holenklooster in Kyiv verlaten. Maar is de verdrijving van de kerk die tot vorig jaar bij het Moskouse Patriarchaat hoorde, geen schending van godsdienstvrijheid?