Je geloof slopen om het te behouden? Hoe ‘deconstructie’ een nieuwe trend wordt in de kerk

Analyse
Kritische vragen stellen bij alles - en maar zien wat je dan overhoudt. ‘Faith deconstruction’ is nu nog een Amerikaanse trend, maar verovert ook harten van Nederlandse gelovigen. Is het alleen maar een mooi woord voor ‘je geloof verliezen’? Of wordt het misschien wel de Reformatie van de 21e eeuw?
Dick Schinkelshoek
donderdag 16 maart 2023 om 16:33
Deconstructiepogingen zijn niet nieuw en de kerk heeft ze ook hard nodig, schreef Tim Keller vorig jaar in een essay. Maar wie bepaalt daarna nog wat wél waar is?
Deconstructiepogingen zijn niet nieuw en de kerk heeft ze ook hard nodig, schreef Tim Keller vorig jaar in een essay. Maar wie bepaalt daarna nog wat wél waar is? beeld anp

David Hayward was voorganger van een evangelische gemeente in Canada, toen alles begon te schuiven: zijn kijk op de Bijbel, op de kerk, op God - alles. Hayward begon een blog om met cartoons en artikelen de ‘naakte waarheid’ van het christelijk geloof te achterhalen: nakedpastor.com. Wat kan ik nog geloven?, vroeg hij zich af. In 2010 verliet hij de kerk. Hij had zijn geloof ‘totaal uitgekleed’. 

Van Hayward is de term die de laatste jaren vooral onder jonge, hoogopgeleide gelovigen ingang heeft gevonden: faith deconstruction. Het gaat om het ontmantelen en uiteenrafelen van een geloof dat je altijd voor waar hield, om te kijken wat je dan overhoudt. En dan vooral: wat echt bij jou als gelovige past - voorbij kerkelijke regels, a..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De 'oorlog' in de oorlog: het gevecht om het Holenklooster in Kyiv wordt per kerkgebouw uitgevochten

Op 29 maart moet de Oekraïens-Orthodoxe Kerk het Holenklooster in Kyiv verlaten. Maar is de verdrijving van de kerk die tot vorig jaar bij het Moskouse Patriarchaat hoorde, geen schending van godsdienstvrijheid?

Afbeelding

Hoe bereiden kerken in Harlingen zich voor op The Passion? 'Het kruis verbindt alle denominaties'

De voorbereidingen voor The Passion, uitgezonden vanuit Harlingen, zijn in volle gang. De lokale kerken staan in de startblokken om de bezoeker hún boodschap van Pasen mee te geven. ‘Dit is de eenheid waar Jezus over sprak.’

Afbeelding

Hoe viert Egypte de ramadan terwijl basisbehoeften onbetaalbare luxeartikelen zijn geworden?

Hordes mensen schuifelen langs grote kramen waar de 'ramadanlantaarn' fanous wordt verkocht, de populairste versiering voor de vastenmaand. Ondanks de noodlijdende economie blijven de Egyptenaren voor deze maand de portemonnee trekken.

Afbeelding

Wekelijkse kerkdienst een van de best bekeken programma's van Omrop Fryslân

Sinds corona uitbrak, filmt Omrop Fryslân iedere zondag in een lokale kerk. Tienduizenden online kerkgangers trekt die dienst. ‘We zenden uit vanuit één kerk, maar we vragen alle kerken in de plaats: doe je mee?'

Afbeelding

Dit betekent de ichthus-vis in het logo van het nieuwe gereformeerde kerkverband

Het visje stond ooit achterop talloze auto’s, gaf zijn naam aan christelijke studentenverenigingen en scholen, en wordt nu het uithangbord van de nieuwe Nederlandse Gereformeerde Kerken. Wat is die ichthusvis voor teken?

Afbeelding

Greta Thunberg krijgt eredoctoraat theologie: 'We zijn het eens met de doelstellingen waar zij voor staat'

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg krijgt een eredoctoraat van de theologiefaculteit van de Universiteit van Helsinki. Die prijst Thunberg om haar ‘compromisloze werk voor de toekomst van onze planeet.’