Amsterdamse kerk houdt Molukse cultuur levend: ‘We mogen trots zijn op onze afkomst’

Reportage
De Molukse en de Nederlandse cultuur lopen soepel in elkaar over in de Molukse Evangelische Kerk Gunung Batu in Amsterdam. Hoe geïntegreerd de derde en vierde generatie Molukkers ook is, we koesteren onze afkomst, zegt dominee Verry Patty. ‘Dat maakt ons tot wie we zijn.’
Hilbert Meijer
vrijdag 17 maart 2023 om 20:30
De Molukse Kerk Gunung Batu in Amsterdam bestaat dertig jaar. ‘Een mooie gemeente met enthousiaste gemeenteleden’, vindt gemeentelid Marga Leuwol.
De Molukse Kerk Gunung Batu in Amsterdam bestaat dertig jaar. ‘Een mooie gemeente met enthousiaste gemeenteleden’, vindt gemeentelid Marga Leuwol. beeld Carel Schutte

Amsterdam

Een votum en zegengroet. De geloofsbelijdenis. Gebed voor zieke gemeenteleden. Een preek mét beamer - ‘Mag ik het volgende plaatje?’. De dienst deze zondagmorgen in de Molukse Evangelische Kerk in Amsterdam Sloterdijk lijkt in vele opzichten op die van een gemiddelde protestantse kerkdienst. 

Vreemd is dat niet. Het is de invloed van Nederlandse zendelingen, die ooit met schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie naar het Verre Oosten voeren. Hun boodschap was: wil je echt gelovig zijn, laat dan je eigen gebruiken los en kijk hoe wij Nederlanders het doen. ‘De Nederlanders hebben heel duidelijk een stempel gedrukt op de kerken’, zegt de Amsterdamse dominee Verry Patty (66). Maar hun eigen cultuur afzweren, dat hebben de Mol..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bijbellezen in plaats van naar de psycholoog? De visie van Heart Cry is schadelijk volgens deskundigen

Het is schadelijk dat christelijke stichting Heart Cry mensen afraadt een psycholoog te bezoeken, oordelen deskundigen. 'Ik vind het ontraden van hulp een wanpraktijk.'

Afbeelding

Pand van Het Zoeklicht voor miljoenen in de verkoop? 'Dat kan niet, het gebouw is van God gegeven'

Op een groen landgoed in Doorn staat het monumentale pand van interkerkelijke beweging Het Zoeklicht. Ooit gekocht van een adellijke dame ‘voor een appel en een ei’. Binnenkort voor rond de drie miljoen in de verkoop.

Afbeelding

Marianne verloor haar baby vlak voor de bevalling: 'Ze had van die mooie pianovingertjes'

Het was tijdens een avond over geloofsopvoeding, dat de twijfel Marianne van der Spijk (34) ineens overviel. Als ze zich straks moest voorstellen aan de groep, zou ze dan zeggen dat ze drie kinderen heeft of vier?

Afbeelding

Agnes Abuom (1949-2023): dochter van Afrika en moeder van de oecumenische beweging

Donderdag overleed de 73-jarige Agnes Abuom, de eerste vrouw en de eerste Afrikaan die voorzitter was van de Wereldraad van Kerken. Haar strijd voor sociale gerechtigheid leidde tot ballingschap en gevangenisstraf.

Afbeelding

Hoe stichting Heart Cry mensen in de problemen brengt: 'Ik voelde me schuldig, zondig en slecht'

Zoek geen psychologische hulp, los je problemen op met God. Door die boodschap van stichting Heart Cry, en de sterke focus op seks, raakten mensen in de problemen. 'Heart Cry heeft een wake-up call nodig.'

Afbeelding

Scherpe kritiek uit Joodse kring. Hoofdredacteur Nieuw Israëlitisch Weekblad: 'Kappen met de PKN'

De Joodse gemeenschap moet de relaties met de Protestantse Kerk verbreken, vindt Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad. De felicitaties bij de 75e verjaardag van Israël noemt ze 'hypocriet'.