Eline heeft drie jaar long covid: ‘Ik had het gevoel dat alleen God mij begreep’

Interview
Op de deur van haar studentenkamer in Bennekom hangen foto’s waarop Eline Geluk (24) aan het snowboarden, surfen en longboarden is. Maar de afgelopen drie jaar spendeerde de student vooral op haar kamer. Ze heeft long covid.
Ilona de Lange
zaterdag 4 maart 2023 om 01:42 aangepast 7 maart 2023 08:18
Eline Geluk: 'Ik weet niet of ik weer helemaal de oude word.'
Eline Geluk: 'Ik weet niet of ik weer helemaal de oude word.' beeld Peter Boer
Uit de diepte Student Student: interviews

‘Ik heb geen coronacrisis gekend zonder dat ik ziek was. Ik kreeg mijn eerste klachten op 13 maart 2020. Ik voelde me grieperig, had koorts, met daarbij een nare benauwdheid. Maar ik herinner me die eerste weken vooral als gezellig – al mijn huisgenoten waren thuis. Na een paar weken ging ik weer naar mijn stageplek. Daar raakte ik telkens snel uitgeput. Ik bleef maar benauwd en had vaak spierpijn, allemaal vage klachten. Ik werkte ook wat uren bij de receptie van een zorgtehuis. 

Daar kon ik er echt tegen opzien de afwaskar naar de keuken te brengen. Ik wilde het liefst met mijn hoofd op het bureau liggen. Geluiden waren opeens heel hard, licht vond ik al snel te fel. Zo moe en overprikkeld, helemaal niets voor mij.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eline heeft drie jaar long covid: 'Ik had het gevoel dat alleen God mij begreep'

Op de deur van haar studentenkamer in Bennekom hangen foto’s waarop Eline Geluk (24) aan het snowboarden, surfen en longboarden is. Maar de afgelopen drie jaar spendeerde de student vooral op haar kamer. Ze heeft long covid.

Afbeelding

Arjanne Holsappel heeft een schizofreniforme stoornis: ‘Vier maanden leefde ik in een wereld van hallucinaties’

‘Ik weet van begin tot eind wat er is gebeurd, maar achteraf ontdekte ik pas dat ik ziek was.’ Het is een van de eerste keren dat Arjanne Holsappel (32) haar verhaal volledig vertelt.

Afbeelding

Paula heeft gehoorverlies, tinnitus en draaiduizeligheid: ‘Vertrouwen dat ik gedragen word’

Werken in het basisonderwijs was voor Paula Hijne (59) jarenlang haar lust en haar leven. Een combinatie van gehoorverlies, oorsuizen en aanvallen van draaiduizeligheid maakte het onmogelijk om dat werk te blijven doen.

Afbeelding

Arie (57) kreeg een dubbel herseninfarct: ‘Ik heb het gevoel dat ik teruggekeerd ben uit de dood’

‘Ook al is het heel donker, God is bij mij. Dat heb ik heel duidelijk gevoeld.’ Arie Zwitser uit Aalten (57) praat iets langzamer dan een gezond mens.

Afbeelding

‘Als ik niet genees, ben ik teleurgesteld, maar niet in Gods liefde’

‘Ik geloof nog steeds dat ik ga genezen.’ Rijk Pater ontpopt zich als een onverwoestbare optimist. De aandoening ARSACS zorgt er echter voor dat lichamelijke functies vanuit zijn hersenen niet goed worden aangestuurd.

Afbeelding

Ans had MS: ‘Tijdens mijn ziekte wist ik de Heer wel te vinden, maar de vreugde in Hem niet’

In 2002 kreeg Ans van Buuren (68) lichamelijke klachten. Het begon met een oogzenuwontsteking, waardoor ze niet goed kon zien; die ging weer over. Het stormde in mijn leven.’