Joods Nederland woedend na Holocaust-uitspraken kerken. ‘Pas op dat je geen antisemitisme kweekt’

Nieuws
Rabbijnen zeggen een overleg met de Protestantse Kerk af vanwege ‘bagatellisering’ van de Holocaust. Reden is dat de Raad van Kerken de situatie van Palestijnse christenen vergelijkt met de Jodenvervolging.
Bas Meeuse
donderdag 2 maart 2023 om 17:26 aangepast 12:07
Een muur tussen de Palestijnse gebieden en Israël, nabij Bethlehem. Opperrabbijn Jacobs: 'Ik heb het gevoel dat alles waar ik jaren aan gewerkt heb nu in een klap wordt weggesabeld.’
Een muur tussen de Palestijnse gebieden en Israël, nabij Bethlehem. Opperrabbijn Jacobs: 'Ik heb het gevoel dat alles waar ik jaren aan gewerkt heb nu in een klap wordt weggesabeld.’ beeld anp / Benoit Doppagne

De Raad van Kerken, een samenwerkingsverband van negentien Nederlandse kerken, bezocht in november kerken in Israël en de Palestijnse gebieden. Een blog van Réne de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, is opgenomen in het officiële reisverslag van de hele delegatie: ‘Het bezoek aan Yad Vashem raakt ons ook nog op een andere manier. Wat wij de afgelopen week van Palestijnse christenen gehoord hebben, evenals de muren, hekken en checkpoints die we gezien hebben, dragen we met ons mee.

Yad Vashem toont het onvergelijkbare kwaad en leed van de Holocaust. We zijn ons dit heel goed bewust. En toch - tegen wil en dank - roepen de beelden van scheiding en ‘Verboden voor Joden’ associaties op met wat we de afgelopen dage..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bijbellezen in plaats van naar de psycholoog? De visie van Heart Cry is schadelijk volgens deskundigen

Het is schadelijk dat christelijke stichting Heart Cry mensen afraadt een psycholoog te bezoeken, oordelen deskundigen. 'Ik vind het ontraden van hulp een wanpraktijk.'

Afbeelding

Pand van Het Zoeklicht voor miljoenen in de verkoop? 'Dat kan niet, het gebouw is van God gegeven'

Op een groen landgoed in Doorn staat het monumentale pand van interkerkelijke beweging Het Zoeklicht. Ooit gekocht van een adellijke dame ‘voor een appel en een ei’. Binnenkort voor rond de drie miljoen in de verkoop.

Afbeelding

Marianne verloor haar baby vlak voor de bevalling: 'Ze had van die mooie pianovingertjes'

Het was tijdens een avond over geloofsopvoeding, dat de twijfel Marianne van der Spijk (34) ineens overviel. Als ze zich straks moest voorstellen aan de groep, zou ze dan zeggen dat ze drie kinderen heeft of vier?

Afbeelding

Agnes Abuom (1949-2023): dochter van Afrika en moeder van de oecumenische beweging

Donderdag overleed de 73-jarige Agnes Abuom, de eerste vrouw en de eerste Afrikaan die voorzitter was van de Wereldraad van Kerken. Haar strijd voor sociale gerechtigheid leidde tot ballingschap en gevangenisstraf.

Afbeelding

Hoe stichting Heart Cry mensen in de problemen brengt: 'Ik voelde me schuldig, zondig en slecht'

Zoek geen psychologische hulp, los je problemen op met God. Door die boodschap van stichting Heart Cry, en de sterke focus op seks, raakten mensen in de problemen. 'Heart Cry heeft een wake-up call nodig.'

Afbeelding

Scherpe kritiek uit Joodse kring. Hoofdredacteur Nieuw Israëlitisch Weekblad: 'Kappen met de PKN'

De Joodse gemeenschap moet de relaties met de Protestantse Kerk verbreken, vindt Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad. De felicitaties bij de 75e verjaardag van Israël noemt ze 'hypocriet'.