Waarom zitten er zoveel meer vrouwen in de kerk dan mannen? Is dat echt omdat vrouwen geloviger zijn?

Analyse
Van zwaar tot licht, van protestants en evangelisch tot katholiek: vrijwel overal zijn kerkgangers vaker vrouw dan man. Ook de geloofsopvoeding van kinderen komt bovengemiddeld vaak neer op moeders. Is het vrouwelijk geslacht zoveel geloviger? Ja. Maar dat is slechts het halve verhaal.
Dick Schinkelshoek
vrijdag 3 maart 2023 om 06:12 aangepast 08:07
Vrouwen zijn gemiddeld geloviger dan mannen. Maar dat is lang niet de enige reden waarom ze vaker in de kerk zitten.
Vrouwen zijn gemiddeld geloviger dan mannen. Maar dat is lang niet de enige reden waarom ze vaker in de kerk zitten. beeld anp / Marlies Wessels
Analyses geloof

Sorry mannen, maar het bewijs is overweldigend: vrouwen bidden vaker, lezen vaker in de Bijbel en zijn vaker lid van een kerk - die ze óók nog eens vaker bezoeken. Geestelijke ervaringen en gebedsverhoringen vallen eveneens vaker toe aan vrouwen. Van de kerkgangers in het Westen is ongeveer 60 procent vrouw. Hoe meer mainstream een kerk is, hoe groter het vrouwelijke aandeel. 

Waarom doen in het christendom de vrouwen zoveel fanatieker mee dan de mannen? Er wordt weleens gezegd dat de kerk een erg vrouwonvriendelijke geschiedenis heeft. Dat heeft vrouwen vreemd genoeg niet verhinderd om mee te doen. Hoe komt dat?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Waarom zitten er zoveel meer vrouwen in de kerk dan mannen? Is dat echt omdat vrouwen geloviger zijn?

Van zwaar tot licht, van protestants en evangelisch tot katholiek: vrijwel overal zijn kerkgangers vaker vrouw dan man. Is het vrouwelijk geslacht zoveel geloviger? Ja. Maar dat is slechts het halve verhaal.

Afbeelding

Wat verdient een dominee? En waarom moet dat zo ingewikkeld in elkaar zitten?

Een van de grootste kostenposten voor een lokale kerk is de voorganger, predikant of pastoor. Die wordt vaak op een nogal complexe manier betaald. Waarom is dat eigenlijk? En welke kerk betaalt het meest?

Afbeelding

Veel kerkgangers zijn sinds corona weggebleven. Waarom komen ze niet terug?

Sinds de coronatijd missen we mensen die eerder altijd in de kerk zaten, bekende onlangs een bevriende predikant. Vooral gezinnen met kinderen komen minder naar de zondagse diensten. Hoe komt dat?

Afbeelding

Komen dieren ook in de hemel? ‘Ieder grassprietje wordt getransformeerd’

Is er eeuwig leven voor de dieren? Nee, hebben christelijke theologen altijd gezegd. De overtuiging is de laatste jaren nogal omgeslagen. Fijn voor de baasjes, maar moeten de honden nu voor eeuwig aan de leiband lopen?

Afbeelding

In de woke beweging wordt een held zomaar gedumpt. Ook in de kerk

Megan Rohrer was nog geen jaar geleden wereldnieuws als de eerste transgender bisschop. Maar Rohrer zou racistisch zijn geweest. Genade en vergeving blijven lastige begrippen in de woke church, schrijft Dick Schinkelshoek.

Afbeelding

Mannen, abortus moet echt véél meer ons probleem worden

Kinderen beginnen niet zomaar spontaan in volwassen vrouwen te groeien. Waarom doen veel mannen toch in het debat over abortus alsof dat wel zo is, vraagt Dick Schinkelshoek zich af.